Powered by

Ρωσία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι και πλέον ετών το επιτόκιο-Αύξηση στο 21%

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών, στο 21%, αύξησε το επιτόκιο της την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας καθώς η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε ραγδαίες αυξήσεις των τιμών στο εσωτερικό της χώρας.

Με την αύξηση αυτή τα επιτόκια ξεπερνούν το επίπεδο έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 - αμέσως μετά τη διαταγή της Μόσχας να εισέλθουν στρατεύματα της στην Ουκρανία - και ανέρχονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, καθώς η ρυθμιστική αρχή δίνει μάχη για να ανακόψει τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης.

«Απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο και να μειωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό», αναφέρει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της μετά την αύξηση του επιτοκίου.

Χωρίς να αναφέρεται στην επίθεση στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα κατηγόρησε ευθέως για τον πληθωρισμό τις υψηλές κυβερνητικές δαπάνες και σημειώνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα ξανά τα επιτόκια.

«Οι πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες και η σχετική επέκταση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού το 2024 έχουν φιλο-πληθωριστικές επιπτώσεις», προσθέτει.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί εν μέσω της μαζικής αύξησης των δαπανών για την επίθεση στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την ρωσική οικονομία.

Οι αυξήσεις των τιμών διαμορφώθηκαν στο 8,6%, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο, υπερδιπλάσιες από τον επίσημο στόχο του 4,0%.

Οι Ρώσοι νομοθέτες ψήφισαν την Πέμπτη για την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά σχεδόν 30% στο επόμενο έτος, ένα ακόμη σημάδι ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να σταματήσει σύντομα τις δαπάνες της που χρηματοδοτούν την επίθεση, η οποία διανύει το τρίτο έτος της.

Η έκρηξη των δαπανών δημιούργησε ισχυρή ανάπτυξη παρά την άνευ προηγουμένου δέσμη δυτικών κυρώσεων για τις οποίες η Ουάσινγκτον ήλπιζε ότι θα ακρωτηρίαζαν τη ρωσική οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ρωσίας το 2024 στο 3,6%.

Πληθωρισμός

Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες έχουν κληθεί να πολεμήσουν, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή έχουν στρατολογηθεί από την ανθηρή εγχώρια βιομηχανία όπλων - οδηγώντας σε έναν κύκλο εκτίναξης μισθών και τιμών οδηγώντας την Κεντρική Τράπεζα να προειδοποιήσει ότι υπομονεύεται η σταθερότητα.

Και οι αναλυτές λένε ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην ψύξη του πληθωρισμού, επειδή μεγάλο μέρος της οικονομίας εξαρτάται από τις κυβερνητικές δαπάνες που σχετίζονται με την επίθεση στην Ουκρανία - δαπάνες που δεν επηρεάζονται εύκολα από το κόστος δανεισμού.

Το Κρεμλίνο επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα έναν βαθμό ανεξαρτησίας όσον αφορά τη διαχείριση της εγχώριας οικονομίας.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, πρώην σύμβουλος του Πούτιν, η οποία χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Μόσχα, άσκησε ήπια κριτική στις οικονομικές πολιτικές της Κυβέρνησης που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, χωρίς να σχολιάσει την ίδια την επίθεση.

Δειτε Επισης

Υψηλό δέκα και πλέον μηνών για φυσικό αέριο TTF-Έφτασε τα €43,6
Ρωσία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι και πλέον ετών το επιτόκιο-Αύξηση στο 21%
Γερμανία: Από ατμομηχανή της Ευρώπης… οικονομική ουραγός
Ιρλανδία: Πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στο LinkedIn-Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη
Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope
«Όχι» Ευρωβουλευτών στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού Ε.Ε.-Τι γίνεται τις δαπάνες υγείας
Shein: Λανσάρει πιστωτική κάρτα με τη μεξικανική fintech Stori
ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας-Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor
PIMCO: Aυτές είναι οι οικονομικές προοπτικές και οι επενδυτικές στρατηγικές για την Ευρωζώνη