Powered by

ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,5%, της εκτίμησης του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου το 2024, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του τον περασμένο Ιούλιο, προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη την εκτίμηση του για την ανάπτυξη το 2025, στο 3,3%.

Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη του για τον πληθωρισμό το 2024 στο 2,1%, ενώ αναθεωρεί προς τα πάνω, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, τον πληθωρισμό το 2025 στο 2,1%.

Σημειώνει οι σημαντικότεροι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποκλίσεις του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού από τις προβλέψεις το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.

Σε νέα έκθεση του για τις «Οικονομικές Προοπτικές – Οκτώβριος 2024», το ΚΟΕ αναφέρει πως «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί το 2024 και θα παραμείνει ισχυρός το 2025, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά εργασίας, της υποχώρησης του πληθωρισμού κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, και της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων».

Σημειώνει πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,5% το 2024 και στο 3,3% το 2025.

Σε σύγκριση με το τεύχος Ιουλίου, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «η πρόβλεψη για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης ισχυροποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες κατά το τρίτο τρίμηνο παρέμειναν θετικές σύμφωνα με μηνιαίους δείκτες».

Προσθέτει ότι η πρόβλεψη για το 2025 έχει παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με το τεύχος Ιουλίου.

Επιπλέον, σε σχέση με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) το ΚΟΕ αναφέρει πως προβλέπεται στο 2,1% το 2024, όπως και στο τεύχος Ιουλίου, ενώ το 2025, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει στο 2,1%, υψηλότερος κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το τεύχος Ιουλίου.

«Η προς τα πάνω αναθεώρηση ήταν αποτέλεσμα του ισχυρού ρυθμού μεγέθυνσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, της αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων το τρίτο τρίμηνο και των παρατεταμένα υψηλών ρυθμών πληθωρισμού σε ορισμένες υπηρεσίες», υπογραμμίζει.

Παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποκλίσεις
Εξάλλου, το ΚΟΕ αναφέρει πως «οι σημαντικότεροι παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποκλίσεις του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού από τις πιο πάνω προβλέψεις συνδέονται με το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον (κυρίως τη δυναμική της μεγέθυνσης σε οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου), τον ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης (ειδικότερα την πορεία των εγχώριων επιτοκίων), καθώς και με γεωπολιτικές συγκρούσεις, πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και κλιματικούς κινδύνους».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «δημοσιονομικοί κίνδυνοι από εκκρεμή έργα και ελλιπείς μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης από τους προβλεπόμενους».

Από την άλλη, το ΚΟΕ αναφέρει πως «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, νέες επενδύσεις και στοχευμένα μέτρα για αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές ανάπτυξης».

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία