Powered by

Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Τη λήψη απεργιακών μέτρων από σήμερα σε όλο τον κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, παγκύπρια, αποφάσισαν από κοινού την Παρασκευή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, μετά από την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Από σήμερα 25/10/2024 η ξενοδοχειακή βιομηχανία βρίσκεται υπό κατάσταση απεργίας καθώς το ναυάγιο των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων οδήγησε σε αδιέξοδο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι δύο συντεχνίες.

Προσθέτουν ότι «το δεκαήμερο προειδοποίησης έχει παρέλθει αφού  συνέτρεχε  από την ημέρα υποβολής της μεσολαβητικής πρότασης, όπως είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί».

Τέλος, οι ηγεσίες των δύο συντεχνιών, ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, καλούν όλους τους εργαζόμενους στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία «να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις όταν αυτές καθοριστούν».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του InBusinessNews, για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί πότε και ποιας διάρκειας θα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Δηλαδή, δεν έχει αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν σε προειδοποιητική στάση εργασίας ή σε απεργία είτε 24ωρη είτε 48ωρη είτε ακόμη και διαρκείας -επ' αόριστον.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι συντεχνίες βρίσκονται σε συζήτηση για τον σχεδιασμό και την έκταση των απεργιακών μέτρων στα οποία θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα.

Όπως τόνισε συνδικαλιστική πηγή στο InBusinessNews, μόλις οι συντεχνίες λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, θα τις γνωστοποιήσουν τόσο στα μέλη τους όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ θα εκδώσουν και σχετική ανακοίνωση.

Εποικοδομητική στάση από ξενοδόχους

Υπενθυμίζεται πως, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ τοποθετήθηκαν θετικά στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, παρά τις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είπε ότι «ο Σύνδεσμος τηρώντας στάση ευθύνης και εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, δηλώνει ότι αποδέχεται την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και ευελπιστούμε ότι θα τηρηθούν και όλες οι δεσμεύσεις που δόθησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε».

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ενημέρωσε τον Υπουργό Εργασίας το Σαββατοκύριακο για την κατάληξη που είχε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώπιον της οποίας τέθηκε η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι η μεσολαβητική πρόταση «τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από έντονο προβληματισμό και πολύωρες συζητήσεις και μετά και από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν πάνω στα σημεία, τα οποία είχαν κάποιες απορίες ως προς την ερμηνεία τους».

«Δεν ήταν εύκολη η εξίσωση, πρέπει να πω, αλλά έστω και οριακά εγκρίθηκε. Η διαφορά του ναι και του όχι ήταν πολύ οριακή», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο σύνδεσμος θα απαντήσει σήμερα θετικά στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού. Όπως ανέφερε, ο σύνδεσμος ζήτησε και του δόθηκαν διευκρινίσεις επί της πρότασης την περασμένη Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Βράβευση για το City of Dreams Mediterranean στα World Luxury Hotel Awards 2024
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς