Powered by

Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγραμματισμού για το έτος 2024.

Μετά τη συνεδρίαση, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους είπε ότι «το Yπουργικό Συμβούλιο συνήλθε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των 88 εμβληματικών δράσεων που προγραμματίζονται για τον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης.

Από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προκύπτει ότι 51 από τα έργα και δράσεις έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, 38 από τα έργα/δράσεις έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί και 13 αναμένεται να υλοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Τα υπόλοιπα έργα και δράσεις είναι σε πορεία υλοποίησης, αλλά παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια για αυτά τα έργα και τις δράσεις, ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση του Ετήσιου Προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων.

Πληροφορίες και λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης όλων των αυτών των δράσεων είναι διαθέσιμα στον κυβερνητικό κόμβο www.diakivernisi.gov.cy

Αναλυτικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου για το έτος 2024 θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους διακυβέρνησης».

Η κα Πική πρόσθεσε ότι «σήμερα άρχισε στη Βουλή η παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2025, ανά Υπουργείο.

Παράλληλα, το κάθε Υπουργείο θα αρχίσει εντός των ημερών τη δημοσιοποίηση του σχεδίου δράσης για το 2025, όπως έγινε για πρώτη φορά πέρσι.

Ο Ετήσιος Προγραμματισμός, τα σχέδια δράσεις των Υπουργείων, καθώς και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου ανά έτος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι καινοτομίες που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της πολιτικής για διαφάνεια και λογοδοσία».

Ερωτηθείσα είπε ότι «όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία τον Ιανουάριο και τέθηκαν μαζί με τα Υπουργεία οι δράσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως εμβληματικές δράσεις για το δεύτερο έτος διακυβέρνησης, τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα.

Κάποια μπορεί να αφορούν νομοσχέδια, τα οποία καθυστέρησε κάπως η συγγραφή τους ή βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο ή στη Βουλή. Κάποια άλλα μπορεί να είναι σχέδια χορηγιών τα οποία έπρεπε να τύχουν διαβούλευσης και μπορεί να καθυστέρησαν σε κάποιο βαθμό η προκήρυξη τους.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι δράσεις μέσα στο χρονικό πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί και δεν σημαίνει ότι μια δράση που κρίνουμε ότι σήμερα δεν είναι σύμφωνη ακριβώς με τον αρχικό προγραμματισμό ότι δεν θα υλοποιηθεί Για αυτό ακριβώς τον λόγο γίνονται και οι συγκεκριμένες ειδικές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η τέταρτη αυτή, για να βλέπουμε όλοι μαζί, συλλογικά, πώς μπορούμε να επιταχύνουμε κάποιες από αυτές στις δράσεις».

Σε άλλη ερώτηση, η κα Πική είπε ότι «παράλληλα με τις 88 εμβληματικές δράσεις γίνονται και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία παρουσιάζονται καθημερινά και αν επισκέπτεστε την ιστοσελίδα που προανέφερα, μπορείτε να βλέπετε όλα τα μέτρα και τις δράσεις που υλοποιούνται. Υλοποιούνται πολλά περισσότερα από τα συγκεκριμένα 88 τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους Υπουργούς θέσαμε ως εμβληματικά της διακυβέρνησης, για το δεύτερο έτος της διακυβέρνησης.

Οπότε γίνονται και άλλα πολλά πράγματα, αλλά δεν αντικαθίστανται, δηλαδή, δεν θα πούμε ότι θα αφαιρέσουμε μια δράση για να βάλουμε μια άλλη στη θέση της. Αυτή η παρακολούθηση και η ειδική συνεδρίαση σήμερα ασχολήθηκε μόνο με τις συγκεκριμένες εμβληματικές δράσεις που τέθηκαν για το δεύτερο έτος της διακυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης για υλοποίηση και των 88 δράσεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η κα Πική είπε ότι «ο στόχος μας είναι αυτός, ναι».

1

2

3

4

5

pin1

pin2

pin3

pin4

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις