Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου πέραν του 1% το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή (25/10) και βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου άνω του 1%, καθώς οι εντάσεις στην κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου, τη Μέση Ανατολή, και η επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τις επόμενες ημέρες κράτησαν τους εμπόρους σε εγρήγορση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ανέβηκαν κατά 45 σεντς ή 0,6% στα 74,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate

διαμορφωνόταν στα 70,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 43 σεντς ή 0,6%.

«Παραμένουμε στην άποψη ότι η σωστή τιμή για το αργό πετρέλαιο επί του παρόντος είναι γύρω στα 70 δολάρια, όπου βρίσκεται τώρα, καθώς αναμένουμε νέες κινητήριες δυνάμεις των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης της μόνιμης επιτροπής NPC της Κίνας, καθώς και της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγοράς της IG Τόνι Σίκαμορ, αναφερόμενος στις τιμές του WTI, όπως μεταδίδει το CNBC.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 58 σεντς το βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού οι τιμές κυμάνθηκαν έναντι των προσδοκιών για αυξημένες ή μειωμένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι έμποροι πετρελαίου αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ σε μια πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χτύπημα των πετρελαϊκών υποδομών της Τεχεράνης και να διαταράξει τον εφοδιασμό, αν και οι εκθέσεις ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει ιρανικούς στρατιωτικούς, όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς, στόχους.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Πέμπτη (24/10) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια παρατεταμένη ισραηλινή εκστρατεία στο Λίβανο, ενώ η Γαλλία ζήτησε κατάπαυση του πυρός και επικέντρωση στη διπλωματία.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν μικρή καθαρή αρνητική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Σίκαμορ, προσθέτοντας ότι η εστίαση είναι περισσότερο στη σύγκρουση στο Λίβανο και στην πιθανή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης σε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας του Πεκίνου, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν σημαντική ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, τον Νο 2 καταναλωτή παγκοσμίως.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου πέραν του 1% το πετρέλαιο
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»