Ελίκκος Ηλία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται από το κοινό για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα λήφθηκαν εκατοντάδες ερωτήματα από μελετητές, στα οποία δίδονται διευκρινίσεις από Λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως».

Αναφορικά με τον αριθμό των αιτήσεων, ο κ. Ηλία είπε ότι μέχρι τώρα υποβλήθηκαν 10 αιτήσεις στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας, 11 αιτήσεις στον ΕΟΑ Λεμεσού, 6 αιτήσεις στον ΕΟΑ Λάρνακας, και 4 αιτήσεις στον ΕΟΑ Πάφου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αναμένεται πως εντός των επόμενων 5 μηνών (μέχρι 23/3/2025 που λήγει η προθεσμία), θα υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων».

Ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας εφαρμόστηκε 13/9/2024 και δίνει τη δυνατότητα, όπως είπε, σε αυθαίρετες επεκτάσεις σε υφιστάμενες οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές, και βιομηχανικές/βιοτεχνικές/ κτηνοτροφικές αναπτύξεις, καθώς και σε αναπτύξεις αναψυχής/ψυχαγωγίας, να υποβάλουν αίτηση με σκοπό την έκδοση Πιστοποιητικών Έγκρισης και Τίτλων Ιδιοκτησίας».

Ανέφερε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ στις πέντε αρμόδιες Πολεοδομικές Αρχές (Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου), όπως άλλωστε όλες οι αιτήσεις από την 1/7/2024, μετά και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από την Πολεοδομική Αρχή, ο αιτητής θα κληθεί να καταβάλει το ανάλογο αντιστάθμισμα, το οποίο απαιτείται για έγκριση της παρατυπίας, και το οποίο καταβάλλεται σε Ειδικό Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για την Προσιτή Στέγη, πριν την έκδοση της πολεοδομικής άδειας».

Σημείωσε πως οι μελετητές και το κοινό μπορούν να ενημερώνονται για το Σχέδιο, για τις περιπτώσεις που μπορεί να καλύψει από την ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.moi.gov.cy/moi/tph/tph.nsf/All/787A4F669605DD08C2258B9B00253C14?OpenDocument.

Επιπλέον, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, διοργάνωσαν στις 4/10/2024 διαδικτυακό Σεμινάριο για τους μελετητές και το κοινό, στο οποίο μετείχαν 1.000 άτομα, όπου υποβλήθηκαν πέραν των 200 ερωτημάτων, για τα οποία οι απαντήσεις αναρτήθηκαν επίσης στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, επιπρόσθετα 30 άλλων σύνηθων ερωτημάτων.

Τέλος, ο κ. Ηλία προέτρεψε τους ιδιοκτήτες που θέλουν να επωφεληθούν από το Σχέδιο Πολεοδομικήας Αμνηστίας «να συμβουλεύονται τους μελετητές τους, οι οποίοι να εξετάζουν επίσης και το ενδεχόμενο κάλυψης τυχόν παρατυπιών με υποβολή κανονικής αίτησης για προσθήκες/μετατροπές».

Δειτε Επισης

Ελίκκος Ηλία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»