Powered by

Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους

Οι θετικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με βαθμολογία «BBB-», υποστηρίζονται από τη μείωση του δημόσιου χρέους, το πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών τρωτών σημείων της χώρας, τονίζει ο Scope Ratings, οποίος αναφέρει πως βασικό του σενάριο είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα διατηρηθούν και στα επόμενα χρόνια.

Σε έκθεση του για την Ελλάδα, που δημοσίευσε την Πέμπτη, με τίτλο «Η συνεχιζόμενη μείωση του χρέους στηρίζει την ευνοϊκή πορεία αξιολόγησης», ο γερμανικός οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το μέγιστο 207% το 2020.

«Εάν επιτευχθεί, το ποσοστό του 2029 θα αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2009, και κάτω από το ποσοστό χρέους της Ιταλίας (που διαθέτει υψηλότερη αξιολόγηση «BBB+») έως το 2027.

Ο Scope αναφέρει ότι οι προβλέψεις του λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος των δόσεων του δανείου ύψους 7,9 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Οι προβλέψεις του γερμανικού οίκου σε σχέση με τα επίπεδα του ελληνικού δημόσιου χρέους προϋποθέτουν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για το τρέχον έτος και 1,9% για το 2025, που είναι ελαφρώς αναθεωρημένος προς τα πάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου τον περασμένο Ιούλιο.

Εάν υλοποιηθεί η πρόβλεψη του, «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει εκείνη της Ευρωζώνης, την οποία εκτιμούμε σε περίπου 1,0% για φέτος και 1,5% για το 2025», σημειώνει.

Η πρόσφατη ανάπτυξη πάνω από την τάση για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Scope, τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, την εύρωστη ιδιωτική κατανάλωση (αξιοποιώντας τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις από την πανδημική κρίση) και τις καλύτερες επενδύσεις λόγω της ενισχυμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Προσθέτει πως η εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1,4% από το 2026 μέχρι το 2029 υποθέτει «αισιόδοξα ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική κρίση έως το 2029 και ότι δεν θα υπάρξει ετήσια ύφεση σε αυτόν τον ορίζοντα».

Αναφέρει επίσης ότι οι παραδοχές του λαμβάνουν υπόψη το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας που υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνει πως ο ελληνικός προϋπολογισμός προνοεί μόνιμα μέτρα ανάπτυξης ύψους 2,9 δισ. ευρώ (ή 1,2% του ΑΕΠ) για το επόμενο έτος μετά από μέτρα εκτιμώμενου ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) για το 2024.

Προκλήσεις για πιστοληπτική αξιολόγηση
Ο Scope αναφέρει ότι επιβεβαίωσε τον περασμένο Ιούλιο την επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας και διαφοροποίησε τις προοπτικές σε θετικές, από σταθερές, για να λάβει υπόψη τις ευνοϊκές εξελίξεις.

«Παρ' όλα αυτά, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του αυξημένου δείκτη δημόσιου χρέους της, ο οποίος είναι ο δεύτερος υψηλότερος από τα 40 κράτη που αξιολογεί, μετά την Ιαπωνία, προσθέτει ο Scope.

«Καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις αγορές και αποπληρώνει νωρίτερα τα δάνεια διάσωσης και καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την ποσοτική σύσφιξη, η δομή του χρέους της αποδυναμώνεται σταδιακά», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, οι καθαρές πληρωμές τόκων αυξάνονται καθώς το κράτος αναχρηματοδοτείται μέσω ακριβότερων εκδόσεων από την αγορά και ο τόκος από ποσοστό 6,3% των εσόδων φέτος στο προβλεπόμενο 7,9% μέχρι το 2029.

«Η μακρά σταθμισμένη μέση διάρκεια του χρέους των 19,2 ετών επίσης μειώνεται σταδιακά», προσθέτει.

Δειτε Επισης

Morningstar DBRS: Οι τρεις λόγοι για μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και οι δύο για πιθανή υποβάθμιση
Πέντε καμπανάκια από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Προς διπλή αύξηση μισθών στην Ελλάδα το 2025-Το νέο σύστημα και ο μαθηματικός τρόπος
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία με όχημα τις επενδύσεις
Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμών του 2025
Η Telmaco στο Μετρό Θεσσαλονίκης με Barco Video wall
Κ. Χατζηδάκης: Επιτυχία όλων των Ελλήνων η αναβάθμιση από Scope-Έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους
Aναβάθμιση ελληνικής οικονομίας από Scope-Στην βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Τι προβλέπει ο νόμος για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2025
Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τις αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα-Κίνδυνος ανάφλεξης του πληθωρισμού