Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «μάλλον ικανοποιημένη» με τον τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει ως στόχο οι αξιωματούχοι δήλωσε της Τετάρτη (23/10) η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, περιέγραψε πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είδαν την αύξηση των τιμών καταναλωτή να εξασθενεί αφού πρώτα έπιασε κορυφή πάνω από 10%, και διεκδίκησε τα εύσημα για ένα μέρος αυτής της εξέλιξης.

«Είμαστε τώρα κάτω από το 2% προς το παρόν, αλλά έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα κινηθεί και πάλι πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Πρόκειται για πραγματικά καλή πρόοδο στην οποία έχουμε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό».

Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στις προοπτικές για το κόστος δανεισμού στις παρατηρήσεις της, αυτές υποδηλώνουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που αισθάνονται οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι έχουν κρίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον αρκετά ήμερος ώστε να τους επιτρέψει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Αυτόν τον μήνα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιτάχυναν τον ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης, αφού η οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης άρχισε να σημειώνει ύφεση. Τα ευρωπαϊκά βραχυπρόθεσμα ομόλογα σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι έμποροι προσέθεσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο.

«Είμαστε προσεκτικοί με την ανάπτυξη, φυσικά, επειδή επηρεάζει τον πληθωρισμό», δήλωσε η Λαγκάρντ όσον αφορά την ίδια την οικονομία. «Είναι αυτός ο αντίκτυπος της ανάπτυξης στον πληθωρισμό στον οποίο δίνουμε προσοχή. Είναι διαφορετικό από τη Fed».

Η Λαγκάρντ, η οποία συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ήταν πιο σαφής όσον αφορά τα επιτόκια σε συνέντευξή της την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Νομίζω ότι για μένα, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», είπε τότε, ενώ επέμεινε ότι θα εφαρμοστεί από τους αξιωματούχους ένας «ρυθμός που θα καθοριστεί».

Δειτε Επισης

Oι χρυσοί νικητές των Carob Awards 2024
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Προς πλήρωση η θέση του CFO της Cyta-Ποιος φέρεται να την αναλαμβάνει
Τι ώθησε προς τα πάνω τον κύκλο εργασιών της CTC και γιατί περιμένει βελτιωμένα αποτελέσματα το 2024
Χαλλούμι: Δεν βγαίνουν οι αριθμοί για την ποσόστωση με αιγοπρόβειο-Διατάγματα που οδηγούν σε μείωση παραγωγής
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει
Carob Awards 2024: Εντυπωσιακές επικοινωνιακές καμπάνιες, συναρπαστικές ιστορίες και πλήθος κόσμου (pics)
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ-Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
Οι βραβευθέντες των Carob Awards: Eνέπνευσαν, εντυπωσίασαν και τιμήθηκαν από τον θεσμό (pics)