Πετρέλαιο: Πτώση πέραν του 1% στις τιμές λόγω αποθεμάτων ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη (23/10) μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο αλλά και λόγω της δραστηριότητας διύλισης η οποία ανακάμπτει, ενώ οι επενδυτές συνυπολογίζουν και τη συνέχιση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές όπως διαμορφώθηκαν την Τετάρτη:

  • Brent: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού υποχώρησαν κατά 1,08 δολάρια ή 1,42% και έκλεισαν στα 74,96 δολάρια το βαρέλι.
  • Αμερικανικό West Texas Intermediate: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχασαν 97 σεντς ή 1,35%, για να διαμορφωθούν στα 70,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί σε υψηλότερα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, περιορίζοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας που ξεπέρασαν το 7%. Αυτές οι μειώσεις προήλθαν από τις ανησυχίες για την αδύναμη κινεζική ζήτηση και κάποια άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τη διακοπή της προσφοράς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, αλλά το κλίμα των επενδυτών φάνηκε να αντιστρέφεται στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 426 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 270.000 βαρελιών.

«Η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα αντισταθμίζει την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά μεγάλο μέρος αυτού είναι αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εισαγωγών αργού πετρελαίου, ένα μεγάλο μέρος είχε να κάνει με τον τυφώνα», δήλωσε στο cnbc ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, αναφερόμενος στη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των χαμηλότερων εισαγωγών και της ζήτησης μετά τον τυφώνα Μίλτον.

Καθώς οι εγκαταστάσεις βγαίνουν από την εποχική φθινοπωρινή συντήρηση, τα δρομολόγια των διυλιστηρίων συνέχισαν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα η αύξηση της βενζίνης και των αποσταγμάτων να παρουσιάσει μια μικρή ισοπαλία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν οι αναλυτές.

Πιέζοντας επίσης τις τιμές του πετρελαίου, ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των αποθεμάτων αργού στις τιμές αντισταθμίστηκε κάπως από τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο εφοδιασμού πετρελαίου από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η αγορά συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν», ανέφεραν αναλυτές της ING την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των τιμών την Τρίτη ήταν ενδεχομένως λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε αποτελέσματος από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν πίεσε την Τετάρτη για να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ, αλλά οι βαριές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε λιβανέζικη πόλη-λιμάνι Τύρο έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία ανάπαυλα.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολόγησαν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα τραβήξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να βλέπει ενδεχομένως κάποιο αδιέξοδο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Πτώση πέραν του 1% στις τιμές λόγω αποθεμάτων ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής
Bioland Energy: Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινότητα
Νέα άνοδος πέραν του 2% στις τιμές πετρελαίου-Υποχωρούν οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή
Η συμφωνία για «Προμηθέα», το ρεαλιστικό σενάριο για ολοκλήρωση του τερματικού και η επιδότηση σε εκκρεμότητα
Φυσικό αέριο: «Φουλάρουν» οι αποθήκες στην Ευρώπη-Πάνω από τα $40 το TTF
Παίρνει μπρος το τερματικό...Κατ’ αρχήν συμφωνία για «Προμηθέα», σύμβουλος για προβλήτα και χερσαίες υποδομές
Βασικός προμηθευτής του ρωσικού αερίου η Κίνα-Παίρνει τα ηνία από την Ευρώπη
Πετρέλαιο: Άλμα σχεδόν 2% στις τιμές του αργού λόγω αισιοδοξίας για την Κίνα
Eni: Σχεδιάζει την πώληση έως και του 49% της μονάδας βιομεθανίου
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές