Powered by

Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.

Με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού στο οποίο μεγάλωσαν συνδέουν δεδομένα της Eurostat τον κίνδυνο φτώχειας για άτομα που είναι σήμερα ενήλικες, καθώς το ποσοστό όσων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ όσων προέρχονται από νοικοκυριά με καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την ΕΕ, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο όπου το πρώτο ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Στην ΕΕ, το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών οι οποίοι ανέφεραν σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν 14 ετών, το 2023 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας. Συγκριτικά, κίνδυνο φτώχειας το 2023 διέτρεχε το 12,4% εκείνων που χαρακτήριζαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στην ηλικία αυτή ως καλή.

Στην Κύπρο, το 20,6% όσων ανέφεραν πως η οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό όπου μεγάλωσαν ήταν κακή διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 9,7% μεταξύ όσων μεγάλωσαν σε καλές οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή.

Σε επίπεδο κρατών μελών, η μεγαλύτερη διαφορά στον κίνδυνο φτώχειας ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία μεγάλωσε κάποιος καταγράφεται στη Βουλγαρία, όπου το 48,1% όσων ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους γύρω στην ηλικία των 14 ετών αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 14,4% όσων ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στη Ρουμανία (42,1% και 14,6%) και η τρίτη στην Ιταλία (34,0% σε σύγκριση με 14,4%).

Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας αργότερα σε σχέση με όσους μεγάλωναν σε νοικοκυριά με καλή οικονομική κατάσταση (8,5% και 8,9% αντίστοιχα).

Οι διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία (10,9% και 10,4%) και τη Φινλανδία (10,1% και 9,2%).

Δειτε Επισης

Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στέφανος Στεφάνου: Κρίσιμος ο ρόλος της Κυβέρνησης για να πετύχει η μεταρρύθμιση της Τ.Α.
DBRS: Η ισχυρή αύξηση των εσόδων βελτίωσε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου
Μ. Παναγιώτου: Σημαντική η διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για στήριξη των γεωργών
Ώθηση στην ορεινή ύπαιθρο Τροόδους με έργα και δράσεις πέραν των €30 εκατ.-Μέτρα για προώθηση της επιχειρηματικότητας
Μετέφερε διαφωνίες και αιτήματα στον Παναγιώτου το ΚΕΒΕ...Στο επίκεντρο οι έλλειψεις σε εργατικό δυναμικό