Powered by

Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια

Σε μια μικρή καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και την κερδοφορία τους προχώρησε η Goldman Sachs μετά και τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι νέες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις τάσεις του κλάδου.

Η πιο σημαντική αλλαγή που ενσωματώνει είναι ο πιο αυξημένος ρυθμός περικοπών επιτοκίων από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, καθώς οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία για τη δραστηριότητα έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω από τον Σεπτέμβριο, οι πιέσεις στους μισθούς και στον πληθωρισμό έχουν αμβλυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και τα σχόλια της ΕΚΤ σηματοδοτούν ξεκάθαρα μείωση του επιτοκίου ως απάντηση.

Επίσης, η Goldman Sachs, αναμένει ότι το επιτελείο της ΕΚΤ θα μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω προσαρμογές κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως το τελικό επιτόκιο 2% τον Ιούνιο.

Η επίπτωση των επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες

Η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs συνεπάγεται τώρα το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους 2024, του 2025 και του 2026 θα κινηθεί στο 3%, στο 2% και στο 2% (έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,25%/2,25%/2,25% αντίστοιχα).

Αυτή η αναθεώρηση μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) τα τέσσερα έτη έως το 2027 και 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την ίδια περίοδο.

Ως αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων του EPS, οι τιμές-στόχοι της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται κατά 6% κατά μέσο όρο (με μείωση περίπου 4%/5%/7%/8% για τις Εθνική/Alpha /Eurobank/Πειραιώς).

Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Πειραιώς μειώνεται στα 5,40 ευρώ, από 5,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 10,60 ευρώ, από 11 ευρώ, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ, από 2,70 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,90 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως.

Τα στοιχεία

Παράλληλα, η Goldman Sachs εξετάζει και τα στοιχεία του τραπεζικού τομέα Ιουλίου-Αυγούστου 2024 που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μοντελοποιεί επίσης το ROTE σε επίπεδο τομέα με περίπου 15,3% το 3ο τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας συμπίεση ROTE κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω χαμηλότερου NIM (το οποίο μοντελοποιεί για μείωση κατά 4-5 μ.β. το 3ο τρίμηνο του 2024 ως απόρροια στην αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs αναμένει σταθερές υποκείμενες τάσεις ποιότητας του ενεργητικού (με δείκτη NPE στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο του έτους). Το 1ο εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις από την αρχική καθοδήγηση του έτους σχετικά με το κόστος κινδύνου και αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο όριο της καθοδήγησης της CoR τον Αύγουστο του 2024 (κατά 5-10 μονάδες βάσης).

Όσον αφορά την αύξηση των δανείων, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου ήταν -0,9%, αλλά αναμένει κάποια επιτάχυνση στον δανεισμό από τον Σεπτέμβριο, προβλέποντας αύξηση καθαρού δανεισμού 0,7% το γ’ τρίμηνο του έτους.

Πηγή: ot.gr

Δειτε Επισης

Morningstar DBRS: Οι τρεις λόγοι για μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και οι δύο για πιθανή υποβάθμιση
Πέντε καμπανάκια από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Προς διπλή αύξηση μισθών στην Ελλάδα το 2025-Το νέο σύστημα και ο μαθηματικός τρόπος
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία με όχημα τις επενδύσεις
Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμών του 2025
Η Telmaco στο Μετρό Θεσσαλονίκης με Barco Video wall
Κ. Χατζηδάκης: Επιτυχία όλων των Ελλήνων η αναβάθμιση από Scope-Έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους
Aναβάθμιση ελληνικής οικονομίας από Scope-Στην βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Τι προβλέπει ο νόμος για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2025
Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τις αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα-Κίνδυνος ανάφλεξης του πληθωρισμού