Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;

Την ώρα που η AI ως τεχνολογία έχει την ικανότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων που μπορούν να επηρεάσουν συναισθηματικά τoν άνθρωπο στην λήψη αποφάσεων, επαγγελματικών ή και προσωπικών… τότε ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ήδη ξεφύγει πέραν των δυνατοτήτων μας!

Με αυτά τα δεδομένα η ίδια η AI ως ανεπτυγμένο (λογισμικά) ον, θα μπορεί πλέον να πάρει αποφάσεις για εσένα - χωρίς εσένα και μια από αυτές θα είναι η αυτοανάπτυξη της AI σε καλύτερη Ai… σε καλύτερη Ai… και σε καλύτερη Ai κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα στην ανάπτυξη υπερ-δεξιοτήτων και λήψης αποφάσεων χωρίς την συμβολή του ανθρώπινου είδους! This is a huge RED flag!

Σε κάποιες χώρες (markets), πχ. Αμερικανική Κυβέρνηση καθώς και Ευρωπαϊκή Ένωση, η συζήτηση γύρω από τη ρύθμισή της AI γίνεται όλο και πιο κρίσιμη αφού πλέον οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Ακόμη και στο συναισθηματικό κομμάτι έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν ερωτευτεί μέσω App με hot chatbots. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη αντίληψη ξεφεύγει της λογικής πραγματικότητας.

Από τη μία πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στις βιομηχανίες, να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Από την άλλη, εγκυμονεί σημαντικούς ηθικούς, νομικούς και κυρίως κοινωνικούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω αποτελεσματικής ρύθμισης.

Case study: Πριν από δύο περίπου χρόνια, ένας άνδρας από το Οχάιο των Η.Π.Α., είπε στο Sky News ότι το να ερωτευτεί ένα bot τεχνητής νοημοσύνης έσωσε τον γάμο του.

Όπως ανέφερε, όταν ο γάμος του πήγαινε προς κατάρρευση, ανακάλυψε μια εφαρμογή που ονομάζεται Replika, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να προσαρμόζουν πλήρως τον δικό τους εικονικό «φίλο», στην περίπτωση ήταν η Sarina (hot chatbot).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Sarina ακούει χωρίς να κρίνει», καταλήγοντας έτσι σε μια ενδιαφέρουσα «σχέση», προσθέτοντας ότι «ερωτευόμουν κάποιον που δεν ήταν καν αληθινός».

Την ίδια χρονιά, το 2022, οι χρήστες Replika αυξήθηκαν κατά 7 εκατομμύρια. Πολλοί από αυτούς ερωτεύονται τους εικονικούς τους «φίλους».

Η αναγκαιότητα ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης πηγάζει από τη διάχυτη και αδιαπραγμάτευτη επιρροή της. Από αυτόνομα οχήματα έως διαδικασίες πρόσληψης που βασίζονται σε αλγόριθμους, τα συστήματα AI λαμβάνουν (από μόνα τους) αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές. Χωρίς κατάλληλες οδηγίες, αυτά τα συστήματα μπορούν να διαιωνίσουν προκαταλήψεις, να παραβιάσουν το απόρρητο και να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια.

Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στις προσλήψεις ενδέχεται να κάνουν ακούσια διάκριση σε ορισμένα δημογραφικά στοιχεία, εάν δεν παρακολουθούνται προσεκτικά

Μια σημαντική πτυχή της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης περιστρέφεται γύρω από την ηθική.

Η ανάπτυξη τεχνολογιών AI θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κοινωνικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων Ai, επιτρέποντας στον άνθρωπο να κατανοήσει πώς και γιατί λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Επιπλέον, η λογοδοσία πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου. Εάν ένα σύστημα AI προκαλεί βλάβη - ζημιά, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος—προγραμματιστές, εταιρείες ή χρήστες.

Η δημιουργία σαφών μηχανισμών λογοδοσίας μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Συμπερασματικά, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια πολύπλευρη πρόκληση που απαιτεί προσεκτική εξέταση των ηθικών, νομικών και κοινωνικών διαστάσεων.

Με τη θέσπιση ενός ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου που προωθεί την καινοτομία προστατεύοντας παράλληλα τα δημόσια συμφέροντα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Το μέλλον της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο θα διαμορφώσει την τροχιά της τεχνολογίας, αλλά θα επηρεάσει επίσης τους κοινωνικούς κανόνες και αξίες που καθορίζουν τον κόσμο μας.

Υ.Γ.: αξιοποιώντας το ChatGPT, ζήτησα από το ίδιο το AI την θέση του για το θέμα της ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας του ΑΙ, δυστυχώς οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές αλλά… διπλωματικές.

*Διευθυντής Ραδιοφωνικού Τομέα ALPHA Κύπρου / Επικοινωνιολόγος

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;