Powered by

Μέτρα για ακρίβεια... «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις ο Πρόεδρος»

Αξιολογούνται διαρκώς μέτρα που μπορούν να ληφθούν, και την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα και με τα δεδομένα, θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω μέτρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με συντεχνίες, συνδέσμους καταναλωτών και συνταξιούχων, με θέμα τις προτάσεις μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ΕΚΥΣΥ, και ΠΑΣΥΣΣΕΚ.

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις έστειλαν υπόμνημα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τις προτάσεις τους για τα ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης της ακρίβειας για τα κυπριακά νοικοκυριά.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε σε έναν «πολύ εποικοδομητικό, γόνιμο διάλογο».

«Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα των εξωγενών παραγόντων, των κρίσεων είτε αυτή αφορά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είτε την κρίση που εξελίσσεται στη περιοχή μας», είπε. Πρόσθεσε ότι, μέχρι σήμερα υπήρξε μια σειρά από μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Θεωρούμε ότι είναι μέσα από αυτό τον διάλογο, που κάθε πρόταση η οποία κατατίθεται αξιολογείται από την Κυβέρνηση με τη δέουσα υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα μαζί με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά, βεβαίως, και πάντοτε με την απαραίτητη υπευθυνότητα ως προς τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους», δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

Ως Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «έχουμε ιεραρχήσει μια σειρά από παραμέτρους, μια σειρά από παράγοντες που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, είτε αυτές αφορούν τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στεγαστική πολιτική, τη μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική, που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων».

«Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, την οποία έχουμε παρουσιάσει και την οποία, βεβαίως, εμπλουτίζουμε διαρκώς, στοχεύει στο να προσφέρει μόνιμες λύσεις στα νοικοκυριά, είτε αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μέσα από προγράμματα, όπως είναι τα Φωτοβολταϊκά για

Όλους, είτε όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι η ανεργία στη χώρα «έχει αγγίξει το χαμηλότερο δεκαπενταετίας», πρόσθεσε.

«Δεν επαναπαυόμαστε, βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αυτή την περίοδο. Αξιολογούνται διαρκώς μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Ήδη, είναι σχετικές και ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Οικονομικών προ ολίγων ημερών, και σύμφωνα πάντοτε με την εξέλιξη των δεδομένων, η Κυβέρνηση θα αξιολογεί τη λήψη μέτρων», είπε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν μετά τη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να αναμένεται η λήψη μέτρων και πότε χρονικά προσδιορίζεται αυτό να γίνει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχω πει και όπως έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα, και αυτό αποδεικνύεται από τα διαδοχικά πακέτα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα τομέων -επαναλαμβάνω, είτε αυτοί αφορούν την απασχόληση μέσα από τις συμβάσεις που έχουν επιτευχθεί είτε μέσα από την ΑΤΑ αλλά και τη στεγαστική πολιτική είτε τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων – διαρκώς αξιολογεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τα όποια νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα, βεβαίως, θα συνεχίσει αυτή η αξιολόγηση και την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα και με τα δεδομένα, θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω μέτρα».

Σε ερώτηση για τα πρώτα σημεία της ιεράρχησης των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Εκπρόσωπος είπε ότι με μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ήδη από την Κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν την έκταση είτε την ένταση των μέτρων, αυτά είναι η ενέργεια, όπως είναι και το στεγαστικό.

«Είναι ζητήματα, βεβαίως, που ιεραρχούνται πρώτα στη λήψη των μέτρων, αλλά αυτό το οποίο θα θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά είναι ότι, στόχος αυτής της Κυβέρνησης, και ως προς τον ανθρωποκεντρικό πρόσωπο που δίνουμε σε όλες τις πολιτικές, δεν είναι να εξαρτώνται οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια επιδοματική προσωρινή πολιτική, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις, οι οποίες θα μπορέσουν πλέον να απεγκλωβίσουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι κάτι το οποίο αξιολογείται, είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε σήμερα» και ότι το έχουν θέσει και οι οργανώσεις.

«Ήδη, αξιολογούνται διάφορα μέτρα σε διάφορους τομείς, σε διάφορες πτυχές, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Την κατάλληλη στιγμή που θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την πολύ προσεκτική, νηφάλια αξιολόγηση των μέτρων που εξετάζονται αλλά και των δεδομένων, θα ανακοινωθούν», είπε. 

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ,  Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι μετέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς και Υφυπουργό που ήταν παρόντες «την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας», διότι, όπως είπε, οι 13 οργανώσεις που έχουν συνυπογράψει το υπόμνημα, εκπροσωπούν τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους. τους καταναλωτές, τους τρίτεκνους, και τους πολύτεκνους.

«Εκπροσωπούμε δηλαδή την κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ότι τόνισαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί».

«Το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της υποτίμησης της εργασίας και των επιδομάτων που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες», είπε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι ιεράρχησαν στον Πρόεδρο τα μέτρα, σε άμεσα ανακουφιστικά μέτρα, «τα οποία αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να πάρει ιδιαίτερα σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων».

Είπε ακόμη ότι σημείωσαν την ανάγκη να επανέλθει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στην ειδική διατίμηση, να αυξηθεί άμεσα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως και τα εισοδηματικά όρια για την επιδότηση των χαμηλοσυνταξιούχων, «και βεβαίως τονίσαμε επίσης ότι πέραν από αυτά τα άμεσα μέτρα χρειάζονται ολιστικά μέτρα ριζικής αναδόμησης της κοινωνικής πολιτικής, στο οποίο είναι και το κεφάλαιο της στέγης, φυσικά», όπως και μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα απαλλάξει από φορολογίες τους χαμηλομεσαίους.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η Κυβέρνηση «πρέπει να έρθει» και με μέτρα που να διευρύνουν την ΑΤΑ και να στηριχθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έτσι που οι βασικοί όροι των συμβάσεων να εφαρμόζονται για όλους, περιλαμβανομένης και της ΑΤΑ.

«Αναμένουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, στη βάση και αυτής της ιεράρχησης, την ανάγκη δηλαδή άμεσα να υπάρχουν κάποια μέτρα, κάποιες από αυτές μας εισηγήσεις θα υιοθετηθούν», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε στις δικές του δηλώσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα διασυνδέονται με βελτιωμένα μέτρα στήριξης της κοινωνίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση και την αποτροπή των αρνητικών επιδράσεων της ακρίβειας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με την μέγιστη επάρκεια το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ανέφερε ότι στη σύσκεψη ανέδειξαν «την ανάγκη προώθησης της αξιοπρέπειας, της ποιότητας στην εργασία, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας έμφαση σε μέτρα τα οποία μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, όπως επίσης και σε μέτρα, σε εισηγήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής».

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, με προτεραιότητα στη στέγαση, στην υπογονιμότητα και υπογεννητικότητα ως βασικούς άξονες ανάπτυξης της ίδιας της κοινωνίας, είπε, προσθέτοντας ότι ανέδειξαν την ανάγκη συνέχισης της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα στη μείωση των τιμών στα καύσιμα, αλλά και η ανάγκη συγκροτημένης και συνολικής προσέγγισης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο σε  ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που είναι τα ταμεία προνοίας.

Δήλωσε ακόμη ότι έχουν «τοποθετηθεί κριτικά» σε σχέση με τη συζήτηση που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση μέσα από τη συλλογική σύμβαση όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι τοποθετήσεις γίνονται εκ του πονηρού σε μία προσπάθεια να περιοριστεί και να μειωθεί η σημασία των συλλογικών συμβάσεων και να δοθεί περισσότερη αποτροπή στην επέκταση του θεσμού και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

«Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχτεί καμία υποβάθμιση είτε του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, είτε του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου, σε μία προσπάθεια να είμαστε υποστηρικτικοί πως το σύνολο των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι κεντρική σημασία προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνει και ο θεσμός της ΑΤΑ, «ο οποίος όχι μόνο θα πρέπει να επανέλθει στην απόλυτη του διάσταση, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, να διατηρούμε αλώβητη αγοραστική δύναμη, ανεξάρτητα από τις όποιες κινήσεις καταγράφει ο πληθωρισμός».

Δειτε Επισης

Μέτρα για ακρίβεια... «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις ο Πρόεδρος»
Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κήρυξε την έναρξη της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας στην εργασία ο Παναγιώτου-«Ετήσιο σημείο αναφοράς»
Γ. Παναγιώτου: Πρωτόγνωρες προοπτικές για τους Κύπριους εργαζόμενους σε μια αγορά εργασίας μεγαλύτερη από ποτέ
Μέχρι και 529 εκατ. οι πιθανές αποζημιώσεις για το τερματικό-Τι θα «σώσει» τα ποσά της χρηματοδότησης
Ευρεία σύσκεψη για διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα-Τι ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς ο Χριστοδουλίδης
Προσχέδιο για το μέλλον της ΚΑΠ με προτάσεις για λειψυδρία-Υιοθέτηση αριθμού εισηγήσεων της Κύπρου
Οι κίνδυνοι που βλέπει ο Μάκης Κεραυνός για την οικονομία και οι προτεραιότητες που θέτει το Υπ. Οικονομικών
Αντισταθμιστικά μέτρα σε ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα-Άρχισε η υποβολή αιτήσεων
Ευρεία σύσκεψη για την ακρίβεια-Στο Προεδρικό 13 συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες