Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού

Κατά την 79η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα, o Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Πλάτωνας Στυλιανού ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος του ECCE για την τριετία 2024-2027.

Το ECCE (European Council of Civil Engineers - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών) είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την Κατασκευαστική Βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το έργο και οι δράσεις του ECCE έχουν συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και των κτηριοδομικών Ευρωκωδίκων, ενώ ο Οργανισμός συμβουλεύει επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις στα σχετικά θέματα και επιμελείται την ομογενοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις κατασκευές γενικότερα.

Επίσης στις δράσεις του ECCE περιλαμβάνεται η διαμόρφωση οδηγιών για την προώθηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Πολιτικών Μηχανικών, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα άσκησης του επαγγέλματος, με τελικό σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας της κατασκευής. Στον Οργανισμό υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη – οργανισμοί Πολιτικών Μηχανικών – από 23 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σερβία, Μαυροβούνιο Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία και Αγγλία).

Ο νέος Πρόεδρος του ECCE, κ. Πλάτωνας Στυλιανού, αποφοίτησε με υποτροφία από το University of Glamorgan (U.K.). Είναι Πολιτικός Μηχανικός (Chartered Civil Engineer) με μεταπτυχιακό τίτλο σε θέματα Διαιτησιών. Είναι Fellow του Institution of Civil Engineer του Η.Β., (FICE) και Fellow του Chartered Institute of Arbitrators του Η.Β., (FCIArb), FIDIC Certified Adjudicator (FCA) Ανώτερος Διαιτητής ΕΤΕΚ και Διαμεσολαβητής για Εμπορικά θέματα (εγγεγραμμένος βάση του Νόμου Αρ. 159(Ι) του 2012). Διατηρεί γραφείο Συμβούλων Πολιτικών Μηχανικών, παρέχοντας υπηρεσίες στατικών και αντισεισμικών μελετών, ενισχύσεων υφιστάμενων κατασκευών, μελέτης ειδικών κατασκευών, αποκατάστασης Μνημείων και Παραδοσιακών οικοδομών, επιβλέψεων και διαχείρισης έργων.

Επίσης, ο κ. Πλάτωνας Στυλιανού, παρέχει υπηρεσίες στον Τομέα Επίλυσης Διαφορών στα Δομικά Συμβόλαια (Διαιτησίες, Διαμεσολαβήσεις, Πραγματογνωμοσύνες κλπ.). Ήταν Συντονιστής της Ομάδας Έργου για τη συγγραφή των Κανονισμών Διαιτησίας «ETEK Arbitration Rules» καθώς και μέλος της ομάδας συγγραφής του Κώδικα Δεοντολογίας Διαιτητών ΕΤΕΚ (ETEK Arbitrators Code of Ethics). Είναι Μέλος της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CYS TC 18: Ευρωκώδικες και Συντονιστής της Υποεπιτροπής CYS TC 18 SC 03&04. Είναι επίσης Συντονιστής της επιτροπής Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων (ΤΕΚ) και της ομάδας εργασίας για τη μετάφραση του Συμβολαίου FIDIC Yellow Book 2017 στα Ελληνικά.

Διετέλεσε Προέδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου για δύο συνεχόμενες θητείες (2013 – 2015 και 2015 – 2017). Είναι εκλελεγμένο Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), από το 2014. Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ για την τριετία 2020 μέχρι 2023 και Α΄ Αντιπρόεδρος για την τριετία 2023-2026. Όπως προαναφέρθηκε, είναι εκλελεγμένο Μέλος στο Executive Board του ECCE από το 2018.

Η εκλογή του κ. Πλάτωνα Στυλιανού στο τιμόνι του Διεθνούς αυτού Οργανισμού αποτελεί μεγάλη τιμή για το Επιμελητήριο και για τη χώρα.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την εκλογή του κ. Πλάτωνα Στυλιανού και την ανάληψη των καθηκόντων του και του εύχεται ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο του.

Δειτε Επισης

Μέτρα για ακρίβεια... «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις ο Πρόεδρος»
Cyta: Νέα εταιρική ταυτότητα και αρχή μιας νέας εποχής-Γίνεται…«ένα με σένα» (pics)
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»
Μήνυμα Παναγιώτου στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία-«Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα»
Μέχρι και 529 εκατ. οι πιθανές αποζημιώσεις για το τερματικό-Τι θα «σώσει» τα ποσά της χρηματοδότησης
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού
Δρ. Γιάννα Δανίδου: Ίσως testing για τους ιδίους οι κυβερνοεπιθέσεις «LulzSec Black» κατά οργανισμών στην Κύπρο
Οι έντεκα προτάσεις του ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη για όλους-«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση»
Εποικοδομητική στάση και αποδοχή της μεσολαβητικής από τους ξενοδόχους, τερτίπια από τις συντεχνίες
Οι κίνδυνοι που βλέπει ο Μάκης Κεραυνός για την οικονομία και οι προτεραιότητες που θέτει το Υπ. Οικονομικών