Έκθεση KPMG: Στα €18 εκατ. τα χαμένα φορολογικά έσοδα του κράτους από παράνομα τσιγάρα

Στο 11% ανέρχεται το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG για το 2023, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι απώλειες φορολογικών εσόδων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 18 εκατομμύρια ευρώ, παρά την οριακή μείωση του ποσοστού κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο.

Συνολικά καταναλώθηκαν 100 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα κατά το 2023, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στην εισροή λαθραίων τσιγάρων από τις περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί έλεγχο.

Οι εκροές λαθραίων τσιγάρων από την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 3%, σε σχέση με το 2022, με αυξημένες εκροές προς μικρότερες αγορές. H αύξηση αυτή εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη μείωση των εκροών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και παραμένει ο κύριος προορισμός εκροών παράνομων τσιγάρων από την Κύπρο το 2023.

«Για την Philip Morris International, η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού αποτελεί μακροχρόνια προτεραιότητα. H συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι καταλυτικής σημασίας για την προώθηση των προσπαθειών ενάντια σε αυτό του παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, Γρηγόρης Καμπέρης, υπογραμμίζοντας ότι η Philip Morris International συνεχίζει να υποστηρίζει τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως οι διατάξεις των οδηγιών της Ε.Ε. για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των προϊόντων καπνού.

ΕΡΕΥΝΑ KPMG

Σε ανησυχητικά επίπεδα η παράνομη κατανάλωση τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πάνω από 35 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. το 2023, τα οποία αναλογούν στο 8.3% της συνολικής κατανάλωσης στην Ε.Ε..

Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξάνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη, φθάνοντας τα 52,2 δισεκατομμύρια τσιγάρα στις 38 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Σχεδόν 1 στα 10 τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο είναι λαθραίο.

Η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων, παραμένει μια από τις κύριες πηγές της συνολικής παράνομης κατανάλωσης στην περιοχή, με 12,7 δισεκατομμύρια (36%) τσιγάρα να καταναλώνονται και καθώς τα εγκληματικά δίκτυα στοχεύουν όλο και περισσότερο σε αγορές με υψηλότερη φορολογία και υψηλότερες τιμές.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. έχασαν περίπου 11,6 δις ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2023, σε σύγκριση με 11,3 δις ευρώ το 2022. Η Γαλλία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά παράνομης κατανάλωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με 16,8 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα και εκτιμώμενη απώλεια φορολογικών εσόδων 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαστε μάρτυρες της μετεξέλιξης των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων στην Ευρώπη, καθώς μεταφέρουν όλο και περισσότερο τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους πιο κοντά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά άμεσο επακόλουθο των αποτυχημένων πολιτικών προσεγγίσεων που δεν έχουν κάνει αρκετά για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου και τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος και θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές, τις κυβερνήσεις, τις νόμιμες επιχειρήσεις και την κοινωνία», δήλωσε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της PMI.

Πρόσθεσε: «Για να τεθεί τέλος στο κάπνισμα συνολικά, οι παραδοσιακές πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού πρέπει να συμπληρωθούν με καινοτόμες προσεγγίσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων αντί του τσιγάρου για τους ενήλικες που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν θα μειώσει τις βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα υφιστάμενα μέτρα από μόνα τους».

Η σταθερή αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ολόκληρη την Ευρώπη - με κύριους κινητήριους μοχλούς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία - συνδυάζεται τώρα με την αύξηση όλων των άλλων κατηγοριών παράνομου εμπορίου.

Σε συνδυασμό με τη συνεχή ανάκαμψη των διασυνοριακών νόμιμων ποσοτήτων, μετά τη λήξη των ταξιδιωτικών περιορισμών του COVID το 2022, η συνολική μη εγχώρια κατανάλωση στις 38 ευρωπαϊκές χώρες της μελέτης έχει επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ (15,5%), αντιστοιχώντας σε περισσότερο από ένα τσιγάρο στα έξι.

Μια λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και της μεθοδολογίας της έκθεσης της KPMG είναι διαθέσιμη εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα PMI.com.

Δειτε Επισης

Σώτος Ιακωβίδης: Μια πραγματική πρόκληση και η προτεραιότητα του ομίλου MSJ το 2025
Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
FT: Συζητήσεις για επένδυση της Tesla στην Nissan-Άλμα της μετοχής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 12%
Αυτά τα προϊόντα θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi… Οι κατηγορίες και οι κωδικοί
Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στο Nicosia Mall σε συνεργασία με Unicars και EKCO Maximum Power
Με το αριστερό το 2025 για την αγορά αυτοκινήτων...50-50 τα καινούργια με τα μεταχειρισμένα και οι μάρκες που πρωταγωνιστούν
Μ. Σέφτσοβιτς: Σε περίπτωση δασμών των ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα αντιδράσει σθεναρά και γρήγορα
Coca-Cola HBC: Η πιο βιώσιμη εταιρεία ποτών στον κόσμο σύμφωνα με τους δείκτες Dow Jones Best-in-Class 2024
Θέλει ενίσχυση σχέσεων με Κύπρο για εμπόριο, τουρισμό και επικοινωνίες η Βουλγαρία
BYD: Tα σχέδια της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να γίνει κορυφαίος «παίκτης» στην Ευρώπη