Εξαγορές και συγχωνεύσεις... Τα μεγάλα deals της χρονιάς που ταράζουν τα νερά στο επιχειρείν της Κύπρου

Εξαγορές, συγχωνεύσεις, μεγάλες συμφωνίες που αλλάζουν το σκηνικό στους τομείς τους. Ως κόμβος επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο η Κύπρος προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον για τέτοια deals.

Με στόχο να σκιαγραφήσουμε την εικόνα της πολυκύμαντης και συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς, στη συλλεκτική έκδοση Οκτωβρίου του IN Business με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε τις σημαντικότερες συμφωνίες του έτους, οι οποίες επικεντρώνονται στους κλάδους χρηματοοικονομικών, υγείας, επικοινωνίας, retail, ανάπτυξης γης και εκπαίδευσης.

Big Deals in Cyprus_ 1000x560

Όμιλος Ελληνικής Τράπεζας-CNP Cyprus Insurance Holdings

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Εξαγορά CNP Cyprus Insurance Holdings από τον Όμιλο Ελληνικής Τράπεζας

H υπογραφή της συμφωνίας πώλησης και αγοράς με τη CNP Assurances υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024 και αφορά στην εξαγορά της θυγατρικής CNP Cyprus Insurance Holdings που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η εξέλιξη θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και να καταστεί ένας κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη χώρα μας

Όμιλος Eurobank-Ελληνική Τράπεζα

Αντικείμενο συμφωνίας: Εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τον Όμιλο Eurobank

Σε μια απόφαση ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα να επενδύσει στην Ελληνική-γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο και franchise της τράπεζας και κατ’ επέκταση στην οικονομία της χώρας-η Eurobank εξασφάλισε με την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης ποσοστό ύψους 55,9%,

Ο όμιλος Eurobank, αποτελούμενος από την Eurobank Α.Ε. και τις θυγατρικές της, ανάμεσά τους και η Eurobank Κύπρου, ενδυναμώνει την παρουσία του στην Κύπρο διά της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Eurobank έτσι αποτελεί σήμερα τον βασικό μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας.

H Eurobank διαθέτει ενεργητικό πέραν των €80 δισ. και παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Όμιλος Hellenic Healthcare (HHG)- American Medical Centre

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Απόκτηση συμμετοχής στο American Medical Center (AMC)

Ο όμιλος Hellenic Healthcare (HHG), εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών οργανισμών στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο στο νησί μας, με τελευταία του κίνηση-έπειτα από την εξαγορά του Απολλώνειου και του Αρεταίειου-την απόκτηση σημαντικής συμμετοχής και στο American Medical Center (AMC).

Σε συμφωνία συμπόρευσης στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας κατέληξαν το American Medical Center (AMC) και ο Όμιλος της Hellenic Healthcare (HHG). Πρόκειται για συμφωνία που συνεπάγεται ουσιαστική συμμετοχή του HHG στο μετοχικό κεφάλαιο του AMC.

Η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να συμβάλει στη συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε παγκύπρια βάση.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της σύμπραξης θα γνωστοποιηθούν μετά και την τελική έγκριση της αρμόδιας Αρχής.

Ο HHG αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στον νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

big deals

ECM Partners-Πολυκλινική Υγεία

Αντικείμενο συμφωνίας: Απόκτηση του 75% της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ από την ECM Partners

H απόκτηση του 75% της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ από την ECM Partners, τέλη του 2023, δημιούργησε τη δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών και βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης, ενισχύοντας παράλληλα τη δυναμική της πολυκλινικής στον τομέα της υγείας.

Ανάμεσα στα πολλά αναμενόμενα οφέλη που δημιουργεί η εξαγορά, συμπεριλαμβάνονται η αναδιοργάνωση και η αναδιάρθρωση της πολυκλινικής με σαφή ιδιοκτησία και διακυβέρνηση, ο θετικός αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία από την ένταξή της στο ΓεΣΥ, αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα στο σύστημα υγείας που προκύπτουν από την εισαγωγή σε αυτό του έμπειρου ομίλου ECM Partners μέσω της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ.

Η ECM Partners είναι μια επενδυτική εταιρεία με στρατηγική εστίαση στις ειδικές καταστάσεις (Special Situations) στις περιοχές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διατηρεί παρουσία σε Λιουμπλιάνα, Λευκωσία, Αθήνα και Ζάγκρεμπ

Όμιλος Βιοιατρική-Χημεία Παυλίδη

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από τον Ομίλο Βιοιατρική

Ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας Βιοιατρική απορρόφησε τα Χημεία Παυλίδη, μια εξέλιξη με την οποία διευρύνει και ενισχύει σημαντικά την παρουσία του παγκύπρια, με έμφαση σε Λεμεσό και Πάφο, προσφέροντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί στην Κύπρο όλη η γκάμα εξετάσεων κλινικού εργαστηρίου που προσφέρεται και στην Ελλάδα από τον όμιλο.

O Όμιλος Εταιρειών Υγείας Βιοιατρική δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981, αποτελώντας σήμερα ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με 56 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όμιλος Σκλαβενίτης-Υπεραγορές Παπαντωνίου

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Ένταξη των Υπεραγορών Παπαντωνίου στο δίκτυο του ομίλου Σκλαβενίτης

Ο ελληνικός όμιλος Σκλαβενίτης, από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και με παρουσία στην Κύπρο μέσω της Σκλαβενίτης Κύπρου, ενισχύει ακόμη πιο πολύ την παρουσία του στο νησί μας διά της ανακοινωθείσας ένταξης των Υπεραγορών Παπαντωνίου στο δίκτυό του.

Το μεγάλο deal στο λιανικό εμπόριο αναμένεται να δημιουργήσει νέες ισορροπίες όσον αφορά την ανακατανομή της πίτας στην αγορά.

Με την κίνηση αυτή η Σκλαβενίτης ενισχύει το δίκτυο των καταστημάτων της φτάνοντας συνολικά τα 27, καθώς στα δικά της 18 προστίθενται άλλα εννέα των Υπεραγορών Παπαντωνίου.

Η συμφωνία έλαβε την περασμένη Παρασκευή το πράσινο φως από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ), με την Επιτροπή να ανακοινώνει την απόφασή της να κηρύξει συμβατή την πράξη συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Με την επισφράγιση του deal θα δημιουργηθεί μια ακόμα αλυσίδα στο λιανικό εμπόριο με εκτιμώμενο συνολικό ετήσιο τζίρο που θα ξεπερνά τα €300 εκατ.

Red Wolf-Ogilvy

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Συγχώνευση Red Wolf και Ogilvy Κύπρου

Ένα deal που έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και ισορροπίες στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας στην Κύπρο έχει κλειδώσει και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, Red Wolf και Ogilvy Κύπρου βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, με τις δύο εταιρείες να ενώνουν δυνάμεις και να πορεύονται υπό τη νέα ονομασία Red Wolf Ogilvy.

Στη διοικητική δομή και τη μετοχική σύνθεση της Red Wolf Ogilvy θα συμμετέχει τόσο η Red Wolf όσο και η Ogilvy Greece

big deals2

Medicover-Synlab Cyprus

Αντικείμενο συμφωνίας: Απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Synlab International GmbH συμπεριλαμβανομένης και της Synlab Cyprus από τη Medicover Investment B.V.

H Medicover Investment B.V. προχώρησε στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών της Synlab International GmbH συμπεριλαμβανομένης και της Synlab Cyprus σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Η απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου ορισμένων εταιρειών της Synlab International GmbH περιλαμβάνει και τη Synlab Cyprus από τη Medicover Investment B.V.

Η Synlab Cyprus είναι θυγατρική της Synlab International GmbH και δραστηριοποιείται στον τομέα των διαγνωστικών υπηρεσιών.

Η Medicover Investment B.V. ανήκει στη Medicover που είναι διεθνής πάροχος υπηρεσιών υγείας και διαγνωστικών υπηρεσιών

Globeducate-Olympion

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Ένταξη του Ολύμπιον στο δυναμικό του διεθνούς ομίλου Globeducate

Την παρουσία του στην Κύπρο και δη στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νησιού μας ενίσχυσε ο διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός Globeducate, ο οποίος έπειτα από το Pascal English School εντάσσει στο δυναμικό του και τον εκπαιδευτικό όμιλο Ολύμπιον.

O Globeducate είναι διεθνές fund που επενδύει στην εκπαίδευση και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εκπαιδευτικούς ομίλους εκπαίδευσης Κ-12 (προδημοτικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας) στον κόσμο.

O Globeducate διαθέτει περισσότερα από 60 υψηλής ποιότητας πολυεθνικά σχολεία σε 11 χώρες με 40.000 μαθητές και εξειδίκευση σε πληθώρα αναγνωρισμένων διεθνών προγραμμάτων

Labs Tower-Trastor

  • Αντικείμενο συμφωνίας: Εξαγορά του Labs Tower από την εταιρεία Trastor

Την επέκταση της Trastor στην κυπριακή αγορά σηματοδότησε η πρόσφατη εξαγορά του Labs Tower στη Λευκωσία, μιας από τις υψηλότερες αναπτύξεις - ορόσημα της πόλης.

Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της σχετικής συμφωνίας η οποία υπεγράφη με τη Whitestreet Investments, θυγατρική της Globe Invest.

H Trastor είναι από τους κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους στο ελληνικό real estate με χαρτοφυλάκιο 60 ακινήτων υψηλής ποιότητας συνολικής αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ

big deals3

Δειτε Επισης

Αντιμετωπίστηκε με επιτυχία κυβερνοεπίθεση κατά της ΕΚΟ Κύπρου-Δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα
Διάρκεια στα μέτρα, έγκαιρη ενημέρωση και εμπλουτισμό κατηγοριών για μηδενικό ΦΠΑ ζητούν οι υπεραγορές
Εξαγορές και συγχωνεύσεις... Τα μεγάλα deals της χρονιάς που ταράζουν τα νερά στο επιχειρείν της Κύπρου
Ο οδικός χάρτης και το βασικό κριτήριο της κυβέρνησης για διαμόρφωση πακέτου μέτρων για την ακρίβεια
Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης κατά Cyta-Δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του οργανισμού
'Εβαλαν την Κύπρο στο μάτι οι χάκερ... «Κτύπησαν» και την κυβερνητική πύλη gov.cy-Έξι επιθέσεις σε τρεις ημέρες
Η συμμόρφωση στην Κύπρο-Η εξέλιξη ενός κλάδου σε... επανάσταση και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν
Το είδος των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν συστήματα στην Κύπρο-«Καμία παραβίαση δεν έχει επιτευχθεί»
Γ. Μιχαηλίδης: Ενδεχομένως και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές της Κύπρου-Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός
Στόχος κυβερνοεπίθεσης και η ΑΗΚ-Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς... Τι διαβεβαιώνει ο Γιώργος Πέτρου