Η συμμόρφωση στην Κύπρο-Η εξέλιξη ενός κλάδου σε... επανάσταση και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν
Δόνα Καπαρτή 06:30 - 20 Οκτωβρίου 2024
Τις βασικές ανησυχίες, προκλήσεις, πρακτικές και εμπειρίες τους ξεδίπλωσαν επί σκηνής επαγγελματίες και σύμβουλοι συμμόρφωσης στο 10ο International Compliance Forum, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.
Με συντονιστή του πάνελ τον Γρηγόρη Δελλά, Chief Compliance & Innovation Officer της ECOMMBX, ο Faisal Islam, Διευθύνων Σύμβουλος της Complytek, η Άντρεα Μουντή-Σαββίδου, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Συμμόρφωσης και ο Μάριος Λαζάρου, Board member, Head of Advisory της KPMG, έκαναν μια επισκόπηση της βιομηχανίας και των όσων εμποδίων αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου τους.
Εξιστορώντας τη δική του επαγγελματική εμπειρία στην Κύπρο, ο κ. Islam είπε πως η χώρα μας του παρείχε ό,τι χρειαζόταν και κυρίως μια πολύ καλή ομάδα ανθρώπων.
Στις προσκλήσεις που συναντά είναι ο εντοπισμός προσωπικού που να έχει, από τη μια γνώση και εμπειρία στα ζητήματα συμμόρφωσης και από την άλλη τις τεχνολογικές δεξιότητες. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό δύσκολο, παγκοσμίως», σχολίασε.
Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει στην Κύπρο μεγαλύτερο περιθώριο για την καινοτομία. Προβληματισμό εξέφρασε και για τις γνώσεις των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα, καθώς συχνά δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες πίσω από την εκτέλεση του έργου τους.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε η κ. Μουντή-Σαββίδου, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος έχει φτάσει μακριά (σ.σ στον κλάδο) και πως η χώρα έχει αξιόλογους ρυθμιστές συμμόρφωσης.
Τόσο οι ρυθμιστές όσο και οι επιχειρήσεις χρειάζεται, βέβαια, να είναι διαρκώς ενήμεροι για τα θέματα συμμόρφωσης, εξήγησε νωρίτερα, κάτι που περιορίζει την πίεση κατά την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων.
Η ίδια τόνισε τη σημασία που έχει ο ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους οργανισμούς, τους ρυθμιστές συμμόρφωσης και την πολιτεία.
Ο Μάριος Λαζάρου έκανε λόγο για μια μεγάλη επανάσταση του τομέα της συμμόρφωσης και κατ’ επέκταση στις καθημερινές εργασίες των επαγγελματιών του χώρου.
Χαρακτηριστικό είναι κατά τον ίδιο το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια «κανείς δεν λάμβανε υπόψη τα ESG» και πως σήμερα, ακόμη και στις τράπεζες είναι μέρος βασικών προτεραιοτήτων.
Νέες θέσεις εργασίας άνοιξαν, ενώ σύντομα θα χρειαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι για να στελεχώσουν θέσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση παρατήρησε, τέλος, λέγοντας ότι απολύτως απαραίτητο είναι για τους οργανισμούς να προβαίνουν σε σχετικές εκπαιδεύσεις.