Developers: Απαραίτητη η αυτόματη έκδοση πολεοδομικής άδειας για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου με ευθύνη μελετητών
InBusinessNews 16:13 - 02 Οκτωβρίου 2024
Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση του συστήματος αδειοδότησης αναπτύξεων, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνάντησης γνωριμίας που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, με τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι των ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Λεμεσού Γιάννης Τσουλόφτας, Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άλκης Αναστασιάδης και ο Διευθυντής Αδειοδοτήσεων του ΕΟΑ Λεμεσού Ηρακλής Αχνιώτης.
Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση αναφορικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΕΟΑ και οι επιπτώσεις που έχουν αυτές στον κλάδο των ακινήτων, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν εισηγήσεις προς επίλυση τους, έτσι ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής ο κλάδος ακινήτων ως πυλώνας της οικονομίας . Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αδειοδότηση των αναπτύξεων, που αποτελεί πλέον αρμοδιότητα των ΕΟΑ, με τους προέδρους των Οργανισμών και τον Σύνδεσμο, να διαπιστώνουν σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ότι η χώρα μας είναι το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, όπου το ίδιο το κράτος καθυστερεί την ανάπτυξη της χώρας, με πολλαπλές οικονομικές συνέπειες αλλά και απώλειες επενδυτών. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πιο πάνω στρέβλωσης συμφωνήθηκε να γίνουν από κοινού ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η αυτόματη έκδοση της πολεοδομικής άδειας με την μορφή της πολεοδομικής βεβαίωσης για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου (τουλάχιστον μέχρι 20 διαμερίσματα) σε καθορισμένο χρόνο. Συγκεκριμένα, βάσει και των ανακοινώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης προώθησης του σχεδιασμού για επέκταση του νέου τρόπου έκδοσης πολεοδομικών αδειών, τουλάχιστον σε αναπτύξεις μέχρι 12 σε σειρά κατοικιών ή 20 διαμερισμάτων σε πολυκατοικιών.
Η αλλαγή αυτή που θα μεταθέτει την ευθύνη στους ιδιώτες μελετητές, με αυστηρές ωστόσο ποινές και με δειγματοληπτικό έλεγχο από ελεγκτές δόμησης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς θα μπορούσε να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό τους ΕΟΑ από χιλιάδες αιτήσεις έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των πιο πολύπλοκων αναπτύξεων για τις οποίες σήμερα ο έλεγχος χρονίζει.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, διαβεβαίωσε τους πρόεδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ότι τα μέλη του Συνδέσμου, αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους, είναι έτοιμα να συμβάλουν στην προσπάθεια και να ενισχύσουν το έργο τους, με κάθε δυνατό τρόπο. Τέλος, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί ξανά συνάντηση εντός μερικών μηνών, έτσι ώστε να συζητηθεί η πρόοδος στα ζητήματα που καταγράφηκαν.