Δράσεις ανάδειξης του πάρκου καλλιτεχνών «Μεσόγειος» από Δήμο και ΕΤΑΠ Λάρνακας
Δελτίο Τύπου 15:03 - 02 Οκτωβρίου 2024
Σε σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών επιδιώκουν ο Δήμος Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας να καταστήσουν το νέο Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» που βρίσκεται στη Γειτονιά Καλλιτεχνών.
Το εν λόγω πάρκο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2024, αναδεικνύεται σε κομβικό χώρο δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους δημότες και τους επισκέπτες της Λάρνακας.
Η περιοχή φιλοξενεί ήδη εργαστήρια τέχνης και επιδιώκεται η ενίσχυση του πολιτιστικού της χαρακτήρα, εφόσον αυτή η γραφική γωνιά της πόλης περιλαμβάνεται στις περιπατητικές ξεναγήσεις για τους τουρίστες.
Για το σκοπό αυτό, έχουν τροχοδρομηθεί δράσεις ώστε να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει το χαρακτήρα που του αρμόζει.
Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης και έχουν καθοριστεί οι όροι υποβολής προτάσεων για την προσθήκη γλυπτών, τα οποία θα συνάδουν με τη θεματική του πάρκου, που είναι εμπνευσμένη από τη Μεσόγειο.
Ο διαγωνισμός για την υποβολή των εικαστικών προτάσεων αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές του επόμενου έτους.
Επιπρόσθετα, μια ξεχωριστή πινακίδα-έργο τέχνης έχει τοποθετηθεί στο εν λόγω πάρκο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα πολυπολιτισμικότητας. Δημιουργημένη από τον εικαστικό Μιχαήλ Ηλία, η πινακίδα φέρει τον τίτλο «Μεσόγειος» και περιλαμβάνει την ονομασία γραμμένη σε οξειδωμένο ατσάλι στις κύριες γλώσσες των μεσογειακών χωρών.
Το μέγεθος των γραμμάτων αντανακλά την ακτογραμμή κάθε χώρας, με τα Ελληνικά, Ιταλικά, Τουρκικά, Αραβικά, Γαλλικά και Ισπανικά να είναι τα μεγαλύτερα, ενώ μικρότερα είναι τα Κροατικά, Μαλτέζικα, Μαυροβουνιακά, Βοσνιακά, Ισραηλινά, Αλβανικά και Σλοβενικά.
Κάθε γλώσσα διαθέτει μοναδική γραμματοσειρά, τονίζοντας την πολιτιστική ποικιλία και βελτιώνοντας την αισθητική του έργου.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία έτυχε της στήριξης του Υφυπουργείου Τουρισμού μέσω του Σχεδίου Δράσης της ΕΤΑΠ Λ/κας, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα αίσθημα καλωσορίσματος σε όλους τους λαούς της Μεσογείου και ευρύτερα, προσκαλώντας τους να επισκεφτούν το ομώνυμο πάρκο και να βιώσουν τον πολιτισμό της περιοχής.