Το 1ο Women in STEM Cyprus Forum ξεκινά τον διάλογο για ουσιαστικές αλλαγές
Δελτίο Τύπου 14:46 - 18 Οκτωβρίου 2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο Women in STEM Cyprus Forum στις 8 Οκτωβρίου (Ada Lovelace Day) στο Kolla Cultural Factory στη Λεμεσό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες αλλαγές στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).
Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και συγκέντρωσε ηγέτες από διάφορους τομείς που συζήτησαν πρακτικές στρατηγικές για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς STEM.
Συνδιοργανωτές του Φόρουμ ήταν το Women in Tech® Cyprus και ο TechIsland®. Το κοινό περιλάμβανε φοιτητές, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και υπεύθυνους πολιτικής, με διακεκριμένους ομιλητές όπως η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Τζόζη Χριστοδούλου, η Βουλεύτρια Σάββια Ορφανίδου και η Κύπρια επιχειρηματίας, Τασούλα Χατζητοφή.
Το βασικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η ισότητα των φύλων δεν είναι απλά κοινωνικός στόχος, αλλά επιχειρηματική αναγκαιότητα.
Όπως υπογραμμίστηκε, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης όχι μόνο κλείνει το χάσμα αλλά μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη απόδοση των επιχειρήσεων. Τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναγνωρίσουν την ποικιλομορφία ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στον τεχνολογικό τομέα.
Σημαντική ήταν η συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής της πεποίθησης ότι το STEM είναι αποκλειστικά ανδροκρατούμενος τομέας. Αυτό συνεπάγεται με αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας, ενώ προτάθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη soft skills, αλλά και επαφή με τον τομέα από νεαρή ηλικία.
Η καθοδήγηση (mentoring) θεωρήθηκε κρίσιμη για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν δομημένα προγράμματα που θα συνδέουν τις γυναίκες με μέντορες που να μπορούν να τις καθοδηγήσουν στην επαγγελματική τους πορεία και να τις βοηθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του κλάδου.
Η δικτύωση αναγνωρίστηκε επίσης ως κρίσιμος παράγοντας, με τις εταιρείες να καλούνται να δημιουργήσουν πλατφόρμες που θα συνδέουν τις γυναίκες με ηγέτες στον τομέα και θα αναπτύσσουν μια υποστηρικτική κοινότητα.
Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στην κρίσιμη ανάγκη για διατήρηση των γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο και η ανάγκη για προοδευτικές πολιτικές τόσο σε κυβερνητικό όσο και εταιρικό επίπεδο. Η ευελιξία στην εργασία, η επέκταση της άδειας μητρότητας και πατρότητας, οι επιλογές τηλεργασίας και οι πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, όπως η φροντίδα παιδιών στον χώρο εργασίας και οι αξιοπρεπείς χώροι θηλασμού, θεωρήθηκαν απαραίτητες επενδύσεις για τη διατήρηση των γυναικών στην τεχνολογία μακροπρόθεσμα.
Το φόρουμ κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής δεν είναι μόνο μια φιλική προς τον εργαζόμενο πρακτική, αλλά και μια επιχειρηματική στρατηγική που ενισχύει την παραγωγικότητα και προσελκύει κορυφαία ταλέντα.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, κυρίως στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια, κάτι που διαιωνίζει τις ανισότητες στην επιχειρηματικότητα.
Τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό και για προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως τεχνικές πωλήσεων, στρατηγικές διαπραγμάτευσης και ενσυναίσθηση με τον πελάτη.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η ανάγκη για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια. Οι συμμετέχοντες έθεσαν έναν φιλόδοξο στόχο για επίτευξη 30-40% γυναικείας εκπροσώπησης στα συμβούλια, υποστηρίζοντας ότι η ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων είναι απαραίτητη για ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων και καινοτόμες επιχειρηματικές στρατηγικές.
Οι επενδυτές κλήθηκαν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, δίνοντας προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που ηγούνται γυναίκες και στηρίζοντας την ποικιλομορφία ως πυλώνα της εταιρικής διακυβέρνησης.
Καθόλη τη διάρκεια του Φόρουμ, οι ομιλητές ενθάρρυναν τις οι γυναίκες να αμφισβητούν τα καθιερωμένα πρότυπα, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν παραδοσιακά εμπόδια ή ξεπερασμένες πρακτικές, να εκφράζουν απόψεις και να διεκδικούν με τόλμη.
Το πρώτο Women in STEM Cyprus Forum δεν ήταν μόνο μια συνάντηση, αλλά μια αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές. Η επιτυχία του υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου οι γυναίκες δεν είναι απλά συμμετέχουσες, αλλά ηγέτες που διαμορφώνουν το μέλλον.
Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένα τα πάνελ και τις ομιλίες του Φόρουμ ΕΔΩ