Παρουσίαση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού του προγράμματος CARDIOCARE

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την υγεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με το ακρωνύμιο «CARDIOCARE».

Το πρόγραμμα CARDIOCARE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», αποτελεί μία συνεργασία κορυφαίων επιστημονικών ομάδων από την Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβενία, Σουηδία, Γαλλία και Ολλανδία. Το πρόγραμμα εστιάζει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιοτοξικότητας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού 60 ετών και άνω. Στην Κύπρο, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται από το 2021 στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της χώρας στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα ως προς τις προσπάθειες για βελτίωση των θεραπευτικών πρακτικών για τον καρκίνο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών χειρισμών των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ηλικίας πέραν των 60 ετών που ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιοτοξικότητα ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής τους θεραπείας. Οι ασθενείς άνω των 60 ετών αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ωστόσο η συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες παραμένει διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο αναλογικά μικρή. Επιπλέον, οι ασθενείς αυτές μπορεί να έχουν συννοσηρότητες που συχνά καθιστούν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μια σύνθετη υπόθεση, και επομένως ένα σημαντικό αντικείμενο για έρευνα. Η συλλογή δεδομένων των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα συμβάλει στη δημιουργία μοντέλων αλγορίθμων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Αυτά τα μοντέλα στοχεύουν στην πρόληψη της καρδιοτοξικότητας και άλλων επιπλοκών, ενισχύοντας έτσι τη ολιστική φροντίδα των ασθενών.

BOCOC2

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και την EUROPA DONNA Κύπρου, είχε στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την ενίσχυση της υποστήριξης προς τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η συντονίστρια εκ μέρους το Ογκολογικού Κέντρου, Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, σημείωσε ότι η έρευνα στοχεύει σε μια νέα εποχή στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού και υπογράμμισε: «Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, εξατομικεύουμε το θεραπευτικό πλάνο κάθε ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουμε τις επιπτώσεις της τοξικότητας της αντικαρκινικής τους θεραπείας βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της EUROPA DONNA Κύπρου, κα Στέλλα Μάστορα, τόνισε τη σημασία της συνεχούς έρευνας για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο του προγράμματος CARDIOCARE στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

BOCOC3

Οι Δρ. Αλέξια Αλεξανδράκη, Δρ. Ελισάβετ Φωτίου και η Νεκταρία Χρυσάνθου, παρουσίασαν την πρόοδο της έρευνας εκ μέρους του Ογκολογικού Κέντρου ενώ ο Δρ. Άθως Αντωνιάδης από την Stremble Ventures Ltd, έδωσε έμφαση στις εξελίξεις σχετικά με τη μελέτη των μοριακών μηχανισμών καρδιοτοξικότητας που προκαλεί η θεραπεία καρκίνου του μαστού. Η Δρ. Στέφανη Χριστοδουλίδου, επικεφαλής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών του EUROPA DONNA Κύπρου, ανέδειξε τον ρόλο της έρευνας στην επιστημονική εξέλιξη κατά του καρκίνου του μαστού και τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν να συμμετέχουν στην έρευνα ή όχι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με συνέντευξη από ασθενή που συμμετείχε στο πρόγραμμα CARDIOCARE, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και δεξίωση.

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των 27 φιναλίστ υποψήφιων
Το 1ο Women in STEM Cyprus Forum ξεκινά τον διάλογο για ουσιαστικές αλλαγές
Παρουσίαση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού του προγράμματος CARDIOCARE
Τιμητική διάκριση για Πετρολίνα και PPT Aviation Services από το Telethon
Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
Μάριος Ηροδότου: Ακριβή επένδυση, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι επιχειρηματίες του κινηματογράφου
Παρουσίαση θεμάτων ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας από τον Όμιλο Green Energy και τον Δήμο Αμαθούντας