Powered by

Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί

Μια συναρπαστική συζήτηση σε πάνελ πραγματοποιήθηκε στο Limassol Economic Forum.

Ο Caspar Berry, γνωστός εμπειρογνώμονας σε θέματα κινδύνου και λήψης αποφάσεων, συνάντησε κορυφαίους Κύπριους επιχειρηματίες και διερεύνησε τον ζωτικό ρόλο της στρατηγικής τόλμης στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές.

Πρωτοπόροι του κλάδου μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους διαδρομές και τις τολμηρές αποφάσεις που ωθούν διαρκώς τις εταιρείες τους σε νέα ύψη.

Ο Βασίλειος Χατζίκος, CEO της Siemens A.E. εξήγησε ότι η εταιρεία έχει ενώπιων της οικονομικά ρίσκα όπως επίσης και τα κατάλληλα εργαλεία για αξιολόγησή τους. Το ΑΙ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον κολοσσό, ώστε να προβλέπουν καλύτερα το μέλλον. Εξίσου σημαντικό είναι κατά τον γνωστό CEO το πώς .

'Τα ΑΙ είναι πολύ χρήσιμοα για μας, ώστε να προβλέπουμε το μέλλον", σημείωσε.

"Ο εντοπισμός του ρίσκου είναι εξίσου κρίσιμος", είπε ακολούθως, συμβουλεύοντας στη συνέχεια το εξής:

«Δείτε προσεχτικά πώς υιοθετείτε τις λύσεις σας αναλόγως της αγοράς». Αναφορά έγινε και στην εξέλιξη της Siemens στην Ελλάδα, η οποία όπως αποκάλυψε, ακολουθεί πλέον μια πιο τεχνολογική κατεύθυνση, εντάσσοντας δυναμικά, μεταξύ άλλων και βιομηχανικό metaverse είναι επίσης μέσα στην στρατηγική της, συμπλήρωσε.

Ο Timur Turlov, CEO της FREEDOM Holding corp και Founder της FREEDOM24 έδωσε τις δικές του συμβουλές παραθέτοντας την εκτίμησή του για την έννοια του ρίσκου. «Στην επιχειρηματικότητα είναι πολύ ωφέλιμο να παίρνει κανείς ρίσκο», σχολίασε για να συνεχίσει ως εξής:

«Συνήθως λίγοι άνθρωποι θέλουν να παίρνουν το ρίσκο και να είναι τολμηροί. Είναι κερδοφόρο να παίρνει κανείς πρωτοβουλίες και ωφελεί (σ.σ. την εταιρεία) Πρέπει να είσαι γενναίος», δήλωσε.

«Πρέπει να ασχοληθείτε με το πιο επικίνδυνο περιβάλλον και να είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί και ανεκτικοί στον κίνδυνο», ήταν η δική του συμβουλή προς το επιχειρείν.

Η Κλέα Ευαγόρου της Deloitte Cyprus, Partner, Risk Advisory Leader and Risk Advisory FSI Leader for North South Europe παρουσίασε τη δική της προσέγγιση απέναντι στη διαχείριση του κινδύνου εστιάζοντας τόσο στους πελάτες του πεδίου της όσο και στη σημασία της διαίσθησης τη στιγμή του ρίσκου.

«Οι πελάτες μας είναι στις επιχειρήσεις κερδοφορίας, άρα η εκτίμηση ρίσκου είναι το πιο σημαντικό». Και συνέχισε: «Η ανάλυση κινδύνου με δεδομένα είναι σημαντικη όμως για μένα εξίσου σημαντικό και η διαισθηση» Εξαιρετική ήταν και η συμβουλή της για ξεκάθαρο σκοπό της κάθε επιχειρηματικής κίνησης: «Διατυπώστε με σαφήνεια ποιος είναι ο τελικός στόχος», τόνισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Caspar Berry σχολίασε στο τέλος τις απόψεις των εν λόγω επαγγελματιών δηλώνοντας ότι, πράγματι, σε κανένα δεν αρέσει να χάνει. «Δείτε με τι αισθάνεστε άνετα και να κάντε την εξερεύνησή σας εκεί», ειπε πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα. «Αυτό που κάνουμε στις επιχειρήσεις είναι το να πουλάμε βεβαιότητα», είπε ο διάσημος παίκτης του πόκερ και σύμβουλος επιχειρηματιών.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να τονίσει την κρισιμότητα της αξιοποίησης των δεδομένων. «Εάν δεν έχετε μετρήσεις ίσως και να μην παίρνετε σωστές αποφάσεις ή να μεγιστοποιείτε τα έσοδά σας», προειδοποίησε.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δημήτρης Δημητρίου, Chief Risk Officer, της Τράπεζας Κύπρου.

Δειτε Επισης

Εκθετική ηγεσία: Το μοντέλο που διεκδικεί θέση στις επιχειρήσεις
Ξεπέρασε τα €31 δισ. το ονομαστικό ΑΕΠ το 2023-Οι μεγαλύτεροι τομείς σε συνεισφορά
Inma Martinez: Μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις από τη χρήση ΑΙ
Επιβίωση στα δύσκολα: Η... τιτάνια πλοήγηση στις δυσμενείς συνθήκες
Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί
Οι κοινές συνισταμένες...κολύμβησης και επιχειρείν-Η σημασία της επιμονής και της αποφασιστικότητας
Caspar Berry: Κίνδυνος και λήψη στρατηγικών αποφάσεων...H αποδοχή του ρίσκου ως εργαλείου για την επιτυχία
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις
Νίκος Βέττας: Τα τέσσερα σημεία που θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας
Πράσινο από Ολομέλεια στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου