Βραβεύσεις Robotex και MRC Cyprus 2024 στην Τράπεζα Κύπρου

Βραβεύτηκαν οι νικητές και οι νικήτριες του 7ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής Robotex και του 1ου Διαγωνισμού Αθλητικής ρομποτικής MRC (Minoan RobotSports Competition) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιoύνιο, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Τελετή Βράβευσης Robotex MRC Cyprus 24 διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society -CCS) στις 9 Οκτωβρίου 2024 και φιλοξενήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης, την ομιλία του οποίου εκφώνησε ο Κώστας Χριστοφίδης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Το ΙδΕΚ ως διαμαντένιος χορηγός της διοργάνωσης Robotex MRC Cyprus 2024 στηρίζει διαχρονικά τη νεολαία που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας και προόδου του τόπου μας.

Περισσότεροι από 400 παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στο Interactive Photobooth και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό επίλυσης κύβου Rubic. Τον νικητή του διαγωνισμού ανακοίνωσε η Έλλη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ο Γιώργος Κουσής, Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Λειτουργικών Δραστηριοτήτων απένειμε βραβεία.

DSC_9289_2048px

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CybARbverse, μία από τις δράσεις που το CCS αναλαμβάνει για προώθηση και αναβάθμιση του κλάδου ΤΠΕ στη χώρα μας. Όπως σημείωσε ο Λειτουργός Έργων του Συνδέσμου, Τουμαζής Τουμαζή, μέσα από τις Ακαδημίες CybARverse που δημιουργήθηκαν, προσφέρονται δωρεάν εκπαιδεύσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας με παράλληλη χρήση τεχνολογιών VR/AR. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γυαλιά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με υλικό από το έργο CybARbverse.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Βράβευση εθελοντών και εθελοντριών, εις μνήμη του Ανδρέα Αντωνίου, από τον Πρόεδρο του CCS Κώστα Αγρότη. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν ένας νεαρός επιστήμονας ο Παντελής Κάτσης, μια φοιτήτρια πληροφορικής η Νίκη Χατζηγεωργίου και οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Βασιλείου και Χρίστος Κυπριανού.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης βέβαια ήταν οι 190 ρομποτίστριες και ρομποτιστές, μαθητές/τριες φοιτητές/τριες και ενήλικες που διακρίθηκαν με τις ομάδες τους στην τελική φάση για πάνω από 25 διαφορετικές προκλήσεις του διαγωνισμού.

Τα βραβεία, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τη Robo.com.cy, απονεμήθηκαν από εκπροσώπους των φορέων που στηρίζουν τη διοργάνωση.

DSC_9244_2048px

Οι συν-διοργανωτές Πανεπιστήμιο Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας & IET Cyprus, οι οργανισμοί Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το ΕΤΕΚ, οι εταιρίες XM (Tech Partner) και η Τράπεζα Κύπρου (Youth Supporter), ο χρυσός χορηγός το Πανεπιστήμιο Νεάπολις,οι αργυροί Hellas Sat και Huawei, και οι χάλκινοι χορηγοί Kardex, ICDL, Novatex, Zebra Consultants, NETu και Netinfo. Επιπλέον, μαθητές λυκείου παρέλαβαν υποτροφίες που προσφέρθηκαν από έξι ιδιωτικά πανεπιστήμια Neapolis, EUC, UNIC, UoL, Frederick και UCLan.

Σημειώνουμε ότι αρκετοί από τους νικητές ρομποτιστές που βραβεύθηκαν, θα ταξιδέψουν τον Δεκέμβριο στην Εσθονία για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Robotex International, ένα διαγωνισμό στον οποίο κάθε χρόνο σαρώνουμε τα βραβεία! Επίσης οι νικητές των προκλήσεων MRC θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να συμμετέχουν με τη Κυπριακή σημαία στην αντίστοιχη διεθνή διοργάνωση MRC Global Olympiad που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στην Κρήτη.

Μέχρι την επόμενη διοργάνωση Robotex MRC Cyprus που θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιούνη 2025, το Cyprus Computer Society διοργανώνει τους διαγωνισμούς της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όπως:

  • Bebras - διαγωνισμός αλγοριθμικής σκέψης, για δημοτικό και γυμνάσιο,
  • Ολυμπιάδα Πληροφορικής για τη Μέση Εκπαίδευση,
  • Ακόμα μια ρομποτική διοργάνωση το First Lego League που θα γίνει το Μάρτιο του 2025
DSC_9208_2048px

Για πληροφορίες για όλες τις δράσεις του CCS επισκεφτείτε τη σελίδα του www.ccs.org.cy και επικοινωνήστε στο 22460680.

Ακολουθήστε μας #RobotexCy

Δειτε Επισης

Βραβεύσεις Robotex και MRC Cyprus 2024 στην Τράπεζα Κύπρου
Kyndryl: Εννέα στα δέκα στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή της εταιρείας τους, αλλά…
Google: Η πρώτη Big Tech που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της
Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών της Κύπρου με την σφραγίδα της Khazna-Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας
Στην κοινοπραξία 1010 COSMOS το διαστημικό έργο CARES του ESA
Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια των δεδομένων με τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει και την οδήγηση (vid)
Ανοίγει το πρώτο Quantum Data Center της IBM στην Ευρώπη-Σε λειτουργία στο Ehningen της Γερμανίας
Στην Ιταλία η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας της Κύπρου
Πράσινο Υπουργικού για αγορά 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων-Θα διατεθούν δωρεάν οι 30.000