ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»

Κανένα περιθώριο συζήτησης για οποιαδήποτε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν άφησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το εμπορικό περιβάλλον, εάν δεν επηρεάζει αρνητικά τους εργαζόμενους, την ώρα που μάλιστα λόγω του συγκεκριμένου μέτρου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης.

Εκφράζοντας την ετοιμότητα του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειάζεται όσον αφορά την έκδοση διατάγματος που να προσδιορίζει οτιδήποτε χρειάζεται αποσαφήνιση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου, που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία της αγοράς, ο Γιάννης Παναγιώτου προειδοποίησε ότι η επανάληψη τέτοιων συζητήσεων, ενδεχομένως να δημιουργεί επενδυτική ανασφάλεια.

«Για κάποιους ο χρόνος σταμάτησε στο 2013»

Κληθείς να σχολιάσει την επιζήμια, όπως αποδεικνύεται, επαναφορά του θέματος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου χαρακτήρισε άστοχη τη συζήτηση γύρω από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς η αγορά για πέραν από μία δεκαετία λειτουργεί χωρίς προβλήματα και έχει αυτορυθμιστεί.

«Για κάποιους ο χρόνος σταμάτησε στο 2013. Δεν αντιλαμβανόμαστε την εμμονή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ίδιου της του προέδρου για επαναφορά της συζήτησης του ωραρίου των καταστημάτων, όταν το θέμα εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχει ρυθμιστεί», υπογράμμισε σχετικά, τονίζοντας ότι η ξεκάθαρη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2015, διευκρίνιζε ότι η νομοθετική εξουσία δεν δύναται να παρεμβαίνει ή να έχει εμπλοκή σε θέματα ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κ. Αντωνίου χαιρέτισε επίσης τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για διαφοροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων προκαλεί επενδυτική ανασφάλεια.

«Από την στιγμή που υπάρχει απόφαση δικαστηρίου και από την στιγμή που επανειλημμένα η κυβέρνηση δια μέσω του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην αγορά και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή του ωραρίου, το θέμα θεωρείται λήξαν», επεσήμανε ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ, διερωτώμενος για την επαναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα του ζητήματος ενώπιον των κοινοβουλευτικών εδράνων.

«Ζημιώνουν το εμπόριο και την οικονομία»

Ο Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι η επαναφορά της συζήτησης γύρω από το θέμα προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση και ανασφάλεια στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους αρμοδίους να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλείται τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στην κυπριακή οικονομία.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συζητάμε για έναν τομέα, ο οποίος, μετά τον τουρισμό, έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο πρώτος τομέας στην απασχόληση.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων ζημιώνει τόσο το λιανεμπόριο όσο και την οικονομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας τονίστηκε η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας του ωραρίου των καταστημάτων, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να καταργηθούν οι διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο και να ρυθμιστεί το θέμα με βάση την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει διαμορφωθεί.

Δειτε Επισης

Punin Wine: Γεύση επιτυχίας με ιστορία που γράφεται στην Κύπρο
Στην έκδοση με τις 1000 +μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: Το άλλο πρόσωπο των CEOs
Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο
Η αδήριτη ανάγκη για φυσικό αέριο στην Κύπρο και το τερματικό ως η πιο σύντομη και ρεαλιστική πρόταση
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Παγκόσμιο χάσμα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)-Τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της SEC Newgate
Ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά με απευθείας δρομολόγιο Λάρνακα-Ρώμη η Aegean
Με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα ύψους €42 εκατ. το εργοστάσιο της «Olympus» στην Κύπρο
Μ. Δρουσιώτης: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές
Θέλουν διευκρινίσεις πριν λάβουν τελικές αποφάσεις για την συλλογική σύμβαση ξενοδόχοι και συντεχνίες