Powered by

Σκέψεις Βουλής για παραχώρηση εξουσίας στην Έφορο για διαγραφή προστίμων εταιρειών

Το ενδεχόμενο παραχώρησης εξουσίας στην Έφορο Εταιρειών να διαγράψει τα πρόστιμα εταιρειών για το 2024 συζήτησαν την Τρίτη (15/10) οι Βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπου τέθηκε επί τάπητος η κατ’ άρθρον συζήτηση για μείωση της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων.

Εντός της Επιτροπής τέθηκε για την υπό συζήτηση πρόταση νόμου το όριο των 2.000 ευρώ ως μέγιστο ποσό που μπορεί να φτάσει η συσσώρευση του προστίμου, εφόσον υπάρχει νομοθεσία βάσει της οποίας το κράτος μπορεί να παραπέμψει σε ποινικό δικαστήριο την υπόθεση όπου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ καθώς και ποινή φυλάκισης.

Ακόμη συζητήθηκε, στο πλαίσιο της πρότασης νόμου, η δημιουργία υποχρέωσης στην Έφορο Εταιρειών να ειδοποιεί, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, την εταιρεία πριν την επιβολή προστίμων, κάτι το οποίο, αν ψηφιστεί, θα ισχύσει στο μέλλον.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Επιτροπής ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε η πρόταση νόμου για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, η οποία, όπως εξήγησε, ουσιαστικά προσπαθεί να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ή που υπήρξαν ή που δημιουργήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου με την εφαρμογή της αρχικής νομοθεσίας -η οποία κατέληξε σε κάποιες αδυναμίες- να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ’ άρθρον συζήτηση και συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής το ποσό των προστίμων που θα ισχύει από τούδε και στο εξής, υποδεικνύοντας ότι τα πρόστιμα δεν αλλάζουν στην περίπτωση που κάποιος καταλήγει στο δικαστήριο.

Είπε ακόμη ότι για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν τους πραγματικούς δικαιούχους μειώθηκαν τα πρόστιμα σε ένα εύλογο πλαίσιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη λέγοντας ότι δίνεται εξουσία στην Έφορο Εταιρειών να ρυθμίσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα με τρόπο που να είναι «δίκαιος και ορθός». Επεσήμανε ότι με την πρόταση δίνεται μια λύση με προϋπόθεση τη βούληση και της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε και η κατ’ άρθρον συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του βασικού νόμου και ρύθμισης ορισμένων θεμάτων τα οποία χρήζουν καθορισμού για σκοπούς ομαλής λειτουργίας και διευκόλυνσης της λειτουργίας των μαρίνων.

Σημείωσε ότι η εκκρεμότητα που συζητήθηκε αφορούσε ως επί το πλείστον την ευχέρεια να δοθεί στους διαχειριστές των μαρίνων η εξουσία να παρεμποδίζουν τον απόπλουν ενός σκάφους εάν και εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει οφειλές ή δεν ήταν θετικός στις υποχρεώσεις του έναντι των συμβάσεων.

Εξήγησε ότι για αυτό το ζήτημα η αρμόδια αρχή είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι και με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Τελωνείων, η τελική ρύθμιση που έρχεται ως συμπλήρωμα, δίνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα των μαρίνων στην Κύπρο».

Για άλλο θέμα της Επιτροπής που αφορούσε τροποποίηση του βασικού νόμου για προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση.

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου δίνει την ευχέρεια για ενίσχυση της εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου για έκδοση καθεστώτων στήριξης που αφορούν και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ή αποθήκευσης άλλων υλικών που δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας η οποία επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής ώριμων τεχνολογιών.

Ανέφερε ότι υπήρξε ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών και από την εκτελεστική εξουσία σημειώνοντας ότι το θέμα θα οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν στην Ολομέλεια για λήψη τελικής απόφασης.

Δειτε Επισης

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Σκέψεις Βουλής για παραχώρηση εξουσίας στην Έφορο για διαγραφή προστίμων εταιρειών
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο... Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Υπ. Γεωργίας-Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα
Πώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλάζει τον τομέα της υγείας της Κύπρου-Η δυνατότητα για επενδύσεις
Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα σημαντικά αποτελέσματα, ο θετικός αντίκτυπος και τα περιθώρια βελτίωσης
Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη: Η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας
Η προόδος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Πανέτοιμη για εκταμίευση της 5ης και 6ης δόσης η Κύπρος
C. Gauer: Δείχνει αποφασιστικότητα και είναι επικεντρωμένη στους στόχους της για το ΣΑΑ η Κύπρος
Ν. Ίσαρης: Δυναμικά προς την υλοποίηση των στόχων της για το Σχέδιο Ανάκαμψης η Κύπρος-«Το στοίχημα είναι μεγάλο»