Δυσφορία καταναλωτών για τις τιμές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών-«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»

Εξακολουθεί να υπάρχει "σοβαρό πρόβλημα" στην εμπορία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση των λιανικών τιμών τους, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος κάνει λόγο για μέσο ποσοστό κέρδους 165% στην λιανική τιμή πώλησης για τα 15 είδη που περιλαμβάνονται στο «e Κοφίνι» του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι «η ψαλίδα μεταξύ της τιμής πώλησης από τους διάφορους συνδέσμους παραγωγών και της τιμής λιανικής πώλησης εξακολουθεί να παραμένει σε αδικαιολόγητα ψηλά επίπεδα» και καλεί τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν «το πρόβλημα αυτό το συντομότερο δυνατό». 

Προχωρώντας σε σύγκριση ενός πραγματικού τιμολογίου συνδέσμου παραγωγών με τη μέση λιανική τιμή πώλησης, όπως αυτή καταγράφηκε στο παρατηρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, «e Κοφίνι», στις 14 Οκτωβρίου του 2024, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το μέσο ποσοστό κέρδους για τα 15 είδη, που περιλαμβάνει η σύγκριση ήταν στο 165% και κυμάνθηκε από 97% - 342%.

Προσθέτει ότι την ίδια μέρα, το μέσο ποσοστό κέρδους από τις τιμές που καταγράφονται στο «e Κοφίνι» για 19 είδη ήταν 73%  και κυμάνθηκε από 53% - 158%

«Η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων είναι επιβεβλημένη γιατί αποβαίνει όχι μόνο σε βάρος των καταναλωτών σε μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας, αλλά και σε βάρος των παραγωγών οι οποίοι δεν αμείβονται σύμφωνα με την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής», καταλήγει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Δειτε Επισης

Carlsberg Κύπρου: Διαγωνισμός με προορισμό την Ιαπωνία-Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε το ταξίδι
Η μπύρα που ήπιαμε στην Κύπρο τον Μάιο και η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών
Κλείδωσε η ημερομηνία για το e-kalathi...Επίσημη πρώτη εντός της ερχόμενης εβδομάδας
Η Lidl Κύπρου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος
Τα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής Αγ. Αθανασίου συζήτησαν ΣΥΒΙΑΑ, Υπουργείο Ενέργειας και Δήμος Αμαθούντας
Διάταγμα για εγγραφές και μεταβιβάσεις οχημάτων σε καθεστώς ανάκλησης-Οι κατηγορίες αυτοκινήτων που αφορά
LUNO Coffee: Επεκτείνει τη γκάμα του με νέα premium σειρά καψουλών
Σημαντικά αυξημένες οι πωλήσεις των καταστημάτων Jumbo στην Κύπρο τον Μάιο
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. της ΚΕΟ-Παραμένει στην προεδρία ο Ιωάννης Χαριλάου
Υπό νομοτεχνική επεξεργασία νομοθετήματα για λειτουργία γενικών καταστημάτων-Πότε θα κατατεθούν στη Βουλή