Η μεγάλη αξία της προώθησης της κουμανταρίας στη εγχώρια και διεθνή αγορά-Ενισχύει τα κυπριακά προϊόντα

Προώθηση της κουμανταρίας σε εγχώρια και διεθνή αγορά, ενισχύει όχι μόνο τα κυπριακά προϊόντα, αλλά και τον ίδιο τον τόπο και τον αμπελουργό της Κύπρου, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου σε ειδική οινική εκδήλωση στην Ντιζόν της Γαλλίας, τη Δευτέρα.

Στην ομιλία της κατά την έναρξη της ειδικής εκδήλωσης για την Κουμανδαρία, η Υπουργός ανέφερε ότι από αρχαιοτάτους χρόνους η Κουμανδαρία συμβολίζει την αμπελοοινική παράδοση της χώρας μας βάσει πολλών γραπτών ιστορικών αναφορών. 

Πρόσθεσε πως η Κουμανδαρία, με καταγωγή τις 14 κοινότητες της ομώνυμης γεωγραφικά οριοθετημένης περιοχής της Κύπρου, πριν ακριβώς 800 χρόνια, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 1ο καταγεγραμμένο διαγωνισμό οίνων στη Γαλλία το 1224, υπό την βασιλεία του Φίλιππου Αυγούστου.

"Η Κουμανδαρία, με τη χαρακτηρισμένη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την αμπελοοινική κληρονομιά μας, η οποία διατηρεί ζωντανή μια παράδοση αιώνων", ανέφερε.

Σε χαιρετισμό του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, τον οποίο διάβασε η λειτουργός Ελίνα Χριστοφίδου, αναφέρεται ότι το Υφυπουργείο αναγνωρίζει την ιστορική αξία της Κουμανταρίας και έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για την προώθηση και διεθνοποίηση του προϊόντος.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΙV, John Barker ανέφερε πως η Κουμανδαρία είναι ένα υπέροχο κρασί που περικλείει αιώνες παράδοσης, πολιτισμού, τεχνογνωσίας, πολύ συγκεκριμένων πρακτικών και ειδικών ποικιλιών σταφυλιού.  

"Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον OIV που η Κύπρος γιορτάζει τα 800 χρόνια από τη βράβευση του κυπριακού αυτού οίνου στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού", ανέφερε.

Κατά την ειδική εκδήλωση προβλήθηκε επετειακό φιλμάκι που αναδεικνύει την ιστορία, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του οίνου.

Δειτε Επισης

Αρχίζει η αποπληρωμή του δανείου 6,3 δις από την Τρόϊκα-Καταβάλλεται το 2025 η πρώτη δόση ύψους 1,3 δις
Τεράστιο ενδιαφέρον για τα νέα στεγαστικά του ΥΠΕΣ-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν σε 24 ώρες
«Πάγωσε» η ανέγερση του νέου χιονοδρομικού κέντρου στο Τρόοδος-Πώς απαντά ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: The accounting revolution
Τα μέτρα άμβλυνσης του κυκλοφοριακού και πώς θα κοπάσει το κομφούζιο στους δρόμους-Το πλάνο του Υπ. Μεταφορών
Δημήτρης Σκουρίδης: Οι επαφές με τη ΝΑSA, τα διαπιστευτήρια της Κύπρου και το «θαύμα» με τα Artemis Accords
Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος-Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απεργίας
Παπαστράτος, PMI Science: Πώς θα εξασφαλίσουμε υγιέστερη δημόσια υγεία
Αύξηση 4,2% και η καλύτερη εννιαμηνία στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρου-Οι κύριες αγορές και οι μεταβολές
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς