Powered by

Πενταετές σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων ξενοδοχείων σε αναστολή εργασιών κατά την χειμερινή περίοδο

Έως το 2009 θα ισχύει το Πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου και Ιανουαρίου- Μαΐου (για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων), την υλοποίηση του οποίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, το Σχέδιο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των εργοδοτικών συνδέσμων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ.

«Η πενταετής διάρκεια του Σχεδίου στοχεύει στο να υποβοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να προβούν σε μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ώστε να παραμένουν ανοικτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υλοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης για επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνακόλουθα της ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού», προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια, με έναρξη ισχύος τον Νοέμβριο 2024 και λήξη τον Μάρτιο 2029, και θα αφορά στις αντίστοιχες περιόδους προσωρινής αναστολής εργασιών χειμερινής περιόδου.

Το Σχέδιο θα εφαρμοσθεί ειδικά για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων, με τους ίδιους όρους, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο 2025 και λήξη τον Μάιο 2029.

«Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν ξενοδοχειακές μονάδες, νοουμένου ότι θα αιτηθούν συμμετοχή κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Σχεδίου.

Ξενοδοχειακές μονάδες που κατά δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Σχέδιου ήταν κλειστές λόγω εκτεταμένης ανακαίνισης ή λειτούργησαν την περίοδο αυτή για πρώτη φορά, θα δύνανται, κατ’ εξαίρεση, να αιτηθούν συμμετοχή κατά τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του Σχεδίου», διευκρινίζεται. 

Υπογραμμίζεται πως «σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου». 

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν για πρώτη φορά και εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, στη βάση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στο Πενταετές Σχέδιο.

«Σύμφωνα με το πιο πάνω Σχέδιο, που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, εάν ξενοδοχειακές μονάδες επιλέξουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο που συνήθιζαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους τα προηγούμενα χρόνια, τότε το επίδομα ανεργίας, που κανονικά θα παρεχόταν στους εργαζόμενους, θα παρέχεται στην ξενοδοχειακή μονάδα ως επίδομα κατάρτισης, ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα θα καταβάλλει τον πλήρη μισθό στον εργαζόμενο», τονίζεται. 

Αρμόδιος Φορέας για τη διαχείριση του Σχεδίου είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δειτε Επισης

Αναστέλλει τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ έως τις 14 Ιανουαρίου 2025 η Wizz Air
Πενταετές σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων ξενοδοχείων σε αναστολή εργασιών κατά την χειμερινή περίοδο
Φαντασμαγορικό Oktoberfest στο City of Dreams Mediterranean
«Πρόοδος»: Δίνει όλα τα στοιχεία στον ενδιαφερόμενο επενδυτή για τον «Ρόδον»-Προχωρά το due diligence
Aegean: Αναζητά τους αυριανούς πιλότους-Έναρξη νέου κύκλου του προγράμματος υποτροφιών
Με μεγάλα σχέδια για το «Ρόδον» ο επενδυτής από το Χονγκ Κονγκ που θέλει να το αγοράσει-Αποκαλυπτικές πληροφορίες
Συνεργασία Emirates-Etihad Clean Energy για μεγάλης έκτασης έργο ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων
Διακρατική συνάντηση στην Κύπρο για προώθηση ποιοτικών πρακτικών βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής διαχείρισης
Η πρώτη κοινότητα αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο-Δημιουργήθηκε στην Καλαβασό
Απογειώθηκε η προσφορά δωρεάν φυτών στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Περισσότερα από 2.000 στο κοινό