Πώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλάζει τον τομέα της υγείας της Κύπρου-Η δυνατότητα για επενδύσεις
Δόνα Καπαρτή 13:33 - 15 Οκτωβρίου 2024
Πρωταγωνιστές του τομέα της υγείας βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με επίκεντρο την Ευρώπη και τη συνδρομή της προς όφελος των ασθενών, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, άτομα από τον ιδιωτικό κόσμο, αλλά και τη δημόσια υγεία παρουσίασαν τις απόψεις τους και προέβησαν σε εισηγήσεις για περαιτέρω βελτίωσης του χώρου της υγείας.
Με τίτλο "Αναπτυξιακά Έργα ΟΚΥπΥ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", ο Κύπρος Σταυρίδης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ τόνισε την ανάγκη για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας, παρουσιάζοντας αναπτυξιακά έργα, όπως η κατασκευή νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας στην Αθαλάσσα και η αναβάθμιση μονάδων αιμοκάθαρσης.
Αυτές οι πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον ομιλητή, θα συμβάλουν όχι μόνο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι ανακαινίσεις θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%. Η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού στα επόμενα σχέδια του ΟΚΥπΥ.
Η χρηματοδότηση ύψους €47.8 εκατομμυρίων θα κατευθυνθεί προς έργα που περιλαμβάνουν την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενισχύοντας έτσι τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, προσθέτει.
Η Χριστιάνα Μυλωνά, Γενική Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Πάφο αναφέρθηκε στις επενδύσεις στην ιδιωτική υγεία.
Ειδική έμφαση δόθηκε στην Πάφο όπου οι επενδύσεις αποτελούν για την ίδια «ορόσημο για την πόλη».
Συγκεκριμένα, οι μονάδες του χειρουργείου και ημερήσιας νοσηλείας έχουν αναβαθμιστεί και επιτρέπουν στο νοσοκομείο να ανταποκρίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών.
«Οι παρεμβάσεις από το ΣΑΑ ενισχύει την ανθεκτικότητα του νοσοκομείου, προσφέροντας πιο ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς», είπε, παραδεχόμενη, βέβαια, πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Καλεσμένος από το εξωτερικό ήταν ο Luc Tholoniat, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος και υποστήριξε ότι η Κύπρος έδειξε μεγάλη πρόοδο στον τομέα υγείας.
«Ήδη έχουν κινητοποιηθεί 70 εκατ. ευρώ, έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση», σχολίασε. Πολλά από τα προγράμματα επενδύσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί».
Στην τοποθέτησή του μίλησε και για το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τον τομέα υγείας και τις υπό εξέλιξη εκπαιδεύσεις λέγοντας ότι «όλα αυτά παρέχουν μια ολιστική απάντηση» και πως μέσα σε τρία χρόνια έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος.
Η Έμιλη Γρουτίδου Πετρίδου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών είπε ότι η Κύπρος κρατάει τα ηνία τις νεφροπάθειες με περίπου 500 νέους ασθενείς ανά χρόνο. Χαρακτηρίζοντάς την ασθένεια μια «μάστιγα» για την Κύπρο, τόνισε την ανάγκη προληπτικών ελέγχων, με το μεγάλο πρόβλημα να παρουσιάζεται στην επαρχία Λεμεσού.
«Χρειάζεται ο έλεγχος και η εθνική στρατηγική που να ξεκινά από την παιδική ηλικία όσο αφορά τον διαβήτη», είπε νωρίτερα αναφερόμενη στα υψηλό αριθμό νευροπαθών στη χώρα.
Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβε η Ιφιγένεια Καμμίτση, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δικαιούχων και Παροχέων του ΟΑΥ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.