Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο-Η συλλεκτική έκδοση του ΙΝ Business Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή

Ολόκληρη η κυπριακή επιχειρηματική πραγματικότητα καταγεγραμμένη με στοιχεία και αριθμούς σε 412 σελίδες, 15 κατηγορίες και πέραν των 60 υποκατηγοριών.

Αυτή είναι η ταυτότητα της συλλεκτικής έκδοσης του ΙΝ Business Οκτωβρίου 1000+ Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες στην Κύπρο, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την 8η φορά που το περιοδικό IN Business παρουσιάζει τον μοναδικό πλήρη οδηγό με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου με κριτήριο τον τζίρο και τον αριθμό προσωπικού.

Από τις 1099 μεγαλύτερες εταιρείες στην προηγούμενη έκδοση του 2022, η έκδοση του 2024 αγγίζει τις 1150 εταιρείες.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο, αποτελούν μια έκδοση με τις πιο μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις.

Για ακόμη μια φορά η συγκεκριμένη λίστα γίνεται το επιχειρηματικό ευρετήριο της αγοράς, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία για τις σημαντικότερες εταιρείες της Κύπρου σε 15 κατηγορίες σε πέραν των 60 υποκατηγοριών επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Η έρευνα διήρκεσε πέραν των έξι μηνών και εργάστηκε μια ομάδα περί των 20 δημοσιογράφων.

Ζητούμενο ο ετήσιος τζίρος των εταιρειών να ξεπερνά τα €2 εκατ. στην Κύπρο, καθώς και τα εταιρικά τους στοιχεία όπως ο αριθμός προσωπικού να αφορά την δραστηριότητά τους στην χώρα μας.

Για την πλειονότητα των εταιρειών τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν με τις ίδιες. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είχαμε ανταπόκριση προχωρήσαμε με επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία ή με άλλες έγκυρες πηγές.

Την ίδια ώρα υπήρξαν περιπτώσεις, όπου εταιρείες δεν επιθυμούσαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία αναφοράς, όπως ο αριθμός προσωπικού ή κύκλος εργασιών, γεγονός που σεβαστήκαμε μεν, αλλά στη βάση της εμπειρίας της αγοράς έχουν αποδεδειγμένα σημαντικότατη δράση και δείγματα δουλειάς.

Για ακόμη μια φορά έχουμε ολοκληρώσει ένα άθλο, ο οποίος μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και που είμαστε σίγουροι πως θα βοηθήσει όλη την κυπριακή αγορά.

Στην συλλεκτική έκδοση του ΙΝ Business Οκτωβρίου 1000+ Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες στην Κύπρο, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, διαβάστε μεταξύ άλλων:

  • Εταιρείες με τζίρο €100+ εκατ.
Εταιρείες με τζίρο €100+ εκατ._1000x560

Είναι επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν τον μεγαλύτερο τζίρο στο κυπριακό επιχειρείν και συγκεκριμένα ποσά άνω των €100+ εκατ. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ξεπερνούν κατά πολύ το όριο αυτό, κόβοντας ακόμη και το νήμα του δισεκατομμυρίου ή των 2 €δισ.

Ψηλά στη λίστα, οργανισμοί από τους τομείς ICT & gaming, shipping, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις ενέργειας.

Αξιοσημείωτο είναι πως, φέτος γενικότερα καταγράφεται μια άνοδος στον τζίρο αρκετών εταιρειών συγκριτικά με το 2022, όταν είχαμε ασχοληθεί με τα νούμερα αυτά στο πλαίσιο ανάλογου θέματος, ενώ παρατηρείται και αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που περιλαμβάνουμε στη λίστα του 2024.

Οι εταιρείες με τζίρο άνω των €100+ εκατ. πριν από δύο χρόνια ήταν 45, ενώ φέτος άγγιξαν τις 60, σύμφωνα με την έρευνά μας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εταιρείες:

*Asbis Enterprises PLC,

*Island Oil Holdings,

*Logicom Group,

*Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου,

*Όμιλος Ελληνικής Τράπεζας.

  • Εργοδότες με προσωπικό άνω των 1000+ ατόμων στην Κύπρο
Largest Employers_1000x560

Ποιοι οι μεγαλύτεροι εργοδότες εν έτη 2024 στη χώρα μας με 1000+ εργαζόμενους προσωπικό; Ποιοι οι τομείς δραστηριοποίησής τους, ποιες οι επικρατέστερες ηλικίες στο σύνολο της ομάδας τους, ποιο το κυρίαρχο μορφωτικό επίπεδο και πόσες οι διαφορετικές εθνικότητες των ανθρώπων που αποτελούν τη δύναμή τους;

Στη βάση των επίσημων στοιχείων που μας δόθηκαν από τις επιχειρήσεις που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 1000+ Μεγαλύτερων Εταιρειών της Κύπρου παρουσιάζονται πρωταγωνιστές στους κλάδους τους.

Η δραστηριότητά τους καθορίζει σε σημαντικότατο βαθμό την οικονομία του τόπου και συνεπώς την κυπριακή αγορά εργασίας των 487.663 εργαζομένων, καθώς εργοδοτούν στο σύνολό τους 39.507 άτομα μόνο στην Κύπρο.

To top 3 των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας μας συνθέτουν:

  1. Ο Όμιλος Ζορπάς,
  2. η Atlantica Hotels & Resorts,
  3. το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
  • 20+1 Business Leaders to watch
20+1 Business Leaders to watch_1000x560

Οι 20+1 Business Leaders κυπριακών εταιρειών και οργανισμών. Είναι οι επικεφαλής οργανισμών που με τα δείγματα δουλειάς τους και με τις ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εταιρειών των οποίων ηγούνται, θα μας απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα.

Είναι προσωπικότητες που στην μακρόχρονη επιχειρηματική τους πορεία, ελέγχοντας τη διεύθυνση και τον τρόπο λειτουργίας μερικών από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Κύπρο, έδειξαν πως στόχος δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες επιτυχίες.

Αντίθετα, τους ενδιαφέρει ο στρατηγικός και μακρόπνοος σχεδιασμός. Έχουν μεγάλη επιρροή.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουν, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τους ίδιους τους οργανισμούς των οποίων έχουν την ευθύνη.

Εστιάζουν στο αύριο μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, επενδύουν στην ανάπτυξη και την υποστήριξη του δυναμικού, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς και στο ESG για τη δημιουργία ουσιαστικής αξίας στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, όπως ακινήτων, ανάπτυξης γης και κατασκευών, λιανικού εμπορίου, εισαγωγών μηχανοκίνητων οχημάτων, ναυτιλίας, χρηματοοικονομκών, εκπαίδευσης και τεχνολογίας.

Με δέσμευση για μετασχηματιστικές επενδύσεις ηγούνται σήμερα μερικών εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικού αριθμού αναδιαρθρώσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων στην κυπριακή καθώς και τη διεθνή αγορά.

Κάποια από τα ονόματα στα οποία γίνεται λόγος είναι οι:

  • Άλκης Γαλατόπουλος, CEO, Novario Holdings,
  • Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής, Invel Real Estate,
  • Άρτεμις Αντωνιάδου, διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. Voici La Mode,
  • Γιώργος Χρυσοχός, εκτελεστικός διευθυντής, CYFIELD,
  • Μιχάλης Λούης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO), Ελληνική Τράπεζα,
  • Μιχάλης Παναγίδης, γενικός Διευθυντής, Σκλαβενίτης Κύπρου.

Πρόκειται για προσωπικότητες που καθορίζουν τους πεδία δραστηριοποίησής τους αδιαμφισβήτητα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο το 2024 και ως αναμένεται και το 2025.

  • Big Deals in Cyprus-Συμφωνίες που ταράζουν τα νερά
Big Deals in Cyprus_ 1000x560

Οι εξαγορές, συγχωνεύσεις και συμφωνίες συνεργασίας πάντοτε αποτελούσαν στοιχείο εξέλιξης της αγοράς. Ως κόμβος επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο, η Κύπρος προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον για τέτοια deals.

Με στόχο να σκιαγραφήσουμε την εικόνα της πολυκύμαντης και συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε τις σημαντικότερες συμφωνίες του έτους.

Στην έκδοση με τις 1000+ Μεγαλύτερες Εταιρείες της Κύπρου παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες συμφωνίες που ταράζουν τα νερά και επικεντρώνονται στους κλάδους χρηματοοικονομικών, υγείας, επικοινωνίας, retail, ανάπτυξης γης και εκπαίδευσης.

Περιλαμβάνονται οι συμφωνίες:

*Του Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας με την CNP Cyprus Insurance Holdings,

*της Ελληνικής Τράπεζας με τον Όμιλο Eurobank,

*του Ομίλου Hellenic Healthcare (HHG) με το American Medical Centre,

*του Όμιλου Σκλαβενίτη με τις Υπεραγορές Παπαντωνίου.

  • Το άλλο πρόσωπο των CEOs

Το άλλο πρόσωπο των CEOs_1000x560

Έξι διακεκριμένοι CEOs από διάφορες κατηγορίες ενασχόλησης, ανταποκρίνονται σε ένα αλλιώτικο είδος συνέντευξης. Απαντούν σε κλασικές ερωτήσεις του Proust, δίνοντας μας τη σπάνια ευκαιρία να τους γνωρίσουμε πιο καλά.

Εξάλλου, στον κόσμο των επιχειρήσεων οι CEOs δεν είναι μόνο στρατηγικοί ηγέτες που λαμβάνουν αποφάσεις με μεγάλο αντίκτυπο, αλλά και άνθρωποι με μοναδικά χαρακτηριστικά, αξίες και προσωπικές ιστορίες.

Γνωρίζουμε καλύτερα, λοιπόν, τους:

*Αντώνη Νεοφύτου, διευθύνων σύμβουλος, E. NEOPHYTOU TRADING (SERANO),

*Άντρη Τριγγίδου, διευθύνουσα σύμβουλο, Argus Stockbrockers,

*Λούκα Ζουρίδη, γενικό διευθυντή, ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ MAS,

*Βαρνάβα Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος, ExxonMobil Κύπρου,

*Έλενα Γαλανού, διευθύνουσα σύμβουλο, Συγκροτήματος OTHON GHALANOS,

*Δήμητρα Καραντώκη, εκτελεστική πρόεδρο, Karantokis Group.

  • Επαγγελματικοί συνδέσμοι-Από εδώ περνά η ανάπτυξη
Επαγγελματικοί Συνδέσμοι_1000x560

Πέντε πρόεδροι σημαντικών επαγγελματικών συνδέσμων μιλούν για τους τομείς τους και το ευρύτερο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Πού επικεντρώνονται οι προτεραιότητες, τα πλάνα και οι απαιτήσεις κρίσιμων φορέων και κλάδων της οικονομίας.

Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και του κράτους, η στροφή προς το cloud computing και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν κυρίαρχες τάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Πληροφορικής (CITEA), Δημήτρη Νησιώτη στον κλάδο που εκπροσωπεί.

Από την πλευρά του ο Θάνος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) επισημαίνει πως δράσεις μέγιστης ευελιξίας και προσαρμοστικότητας απαιτούν πρωτίστως οι συγκυρίες σήμερα από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Με τη συνεισφορά της στην τοπική οικονομία να ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ της χώρας, έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Ταυτόχρονα, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με την αρωγή που προσφέρει στις εταιρείες-μέλη του και τις δράσεις που αναπτύσσει, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Θέμη Παπαδόπουλο, στοχεύει σε διατήρηση της καλής φήμης που απολαμβάνει η κυπριακή σημαία και βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε ο τομέας της ναυτιλίας να εξακολουθήσει να δυναμώνει παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Συνάμα, προσιτή στέγη και πράσινες αναπτύξεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον του τομέα ανάπτυξης γης σήμερα.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιάννη Μισιρλή, εγκύπτει με ιδιαίτερη θέρμη στα θέματα αυτά, στρέφοντας περισσότερο την προσοχή του στη βελτίωση και την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Νίκος Χειμαρίδης, θέτει environmental-social-governance (ESG), τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τεχνολογία ως άξονες ανάπτυξης σε έναν κλάδο όπου ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια εμπλουτίζονται καθημερινώς, κρατώντας τους επαγγελματίες σε διαρκή εγρήγορση στην προσπάθεια να λογαριάζουν σωστά τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές.

Με τους τομείς να διατηρούν σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας μας, οι απόψεις, οι θέσεις και οι δράσεις τους καθορίζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας.

Δειτε Επισης

SkillsCyprus 2024: Για ταλαντούχους νέους και ταλαντούχες νέες-Παράταση στην υποβολή αιτήσεων
Η κανονιστική συμμόρφωση στο περιβάλλον της πράσινης μετάβασης και των νέων απαιτήσεων της CSRD
Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο-Η συλλεκτική έκδοση του ΙΝ Business Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή
Cosmos Business Systems: Αύξηση 77,21% στα κέρδη και 47,67% στον κύκλο εργασιών το 2023
payabl.: Βράβευση από την ΑΕΛ Λεμεσού για την στήριξη προς την καλαθοσφαιρική της ομάδα
Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες
L.Parra: Οι κανονιστικές απαιτήσεις μεταμορφώνονται χάρη στο ΑΙ
Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας