Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες

Την άποψή τους για την επιβολή κυρώσεων και τα ζητήματα συμμόρφωσης παρουσίασαν ενώπιον του κοινού του 10ου International Compliance Forum, σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις, τι δυσκολίες στην εφαρμογή νομοθεσίας και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις, συζήτησαν σε πάνελ η Τάνια Κυριακίδου, Head of Sanctions and Monitoring Compliance, της Τράπεζας Κύπρου, ο Alun Milford, Partner, Kingsley Napley LLP και ο Gerson Raiser, Counsel, Clifford Chance Partnerschaft mbB.

Η κ. Κυριακίδου εστίασε στις αλλαγές που χρειάστηκε να γίνουν για τις τράπεζες με την εμφάνιση των κυρώσεων.

«Χρειάστηκε να γίνουν σχετικές ρυθμίσεις στα συστήματά μας, να επενδύσουμε στην τεχνολογία και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας», είπε ενδεικτικά. «Ένα από τα κύρια ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στην Κύπρο ήταν οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», επισήμανε, παρουσιάζοντας σειρά από προκλήσεις και τρόπους επίλυσης προβλημάτων που ακολούθησε η τράπεζα.

Ο Alun Milford ανέφερε ότι στα διάφορα κράτη της Ε.Ε. η εφαρμογή των κυρώσεων γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, ακόμη και όταν η νομοθεσία είναι η ίδια. «Είναι μια πρόκληση», παρατήρησε.

Όσον αφορά την καταδίκη και τη νομοθεσία, τόνισε ότι και τα δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος. «Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις θέσεις, βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Gerson Raiser εξήγησε ότι οι οδηγίες αλλάζουν συχνά, και μερικές φορές πραγματοποιείται αναθεώρηση ακόμη και σε βασικές τους αρχές. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εθνικές αρχές πρέπει να είναι ευέλικτες.

Όσον αφορά την αποφυγή ποινών λόγω κυρώσεων, στη Γερμανία υπάρχουν οδηγίες σε τράπεζες και άλλα κρίσιμα σημεία σε μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης. «Είναι ένας πολύπλοκος τομέας, αλλά πρέπει να βρούμε την ισορροπία», σχολίασε.

Ο συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κυριάκος Ιορδάνου, γενικός διευθυντής, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ)

Το συνέδριο παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Δειτε Επισης

Προχωρά σε πλήρη εξαγορά της «Κουρούσιης» η «Olympus»-Το εντυπωσιακό εργοστάσιο της εταιρείας στο Τσέρι(pics)
payabl.: Βράβευση από την ΑΕΛ Λεμεσού για την στήριξη προς την καλαθοσφαιρική της ομάδα
Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες
Τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής της BBBI, θυγατρικής του ομίλου Kassatly (pics)
L.Parra: Οι κανονιστικές απαιτήσεις μεταμορφώνονται χάρη στο ΑΙ
Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας
MASO Strategic: Εντάσσει δύο κορυφαία στελέχη στην ομάδα της, ενισχύει την στρατηγική της παρουσία στην διεθνή αγορά
SPARROW: Πρωτοποριακό έργο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών ενάντια σε ψηφιακές καταστροφές