powered by

Οι αμερικανικές κυρώσεις, η περίπτωση της Ρωσίας και το κρίσιμο έργο των τμημάτων συμμόρφωσης των τραπεζών

Η επιβολή διεθνών κυρώσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη σύγχρονη γεωπολιτική σκηνή.

Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να πιέσουν χώρες ή οργανισμούς να συμμορφωθούν με διεθνείς κανόνες, η εφαρμογή τους αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες και προκλήσεις.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «International Sanctions Enforcement» παρείχε την γενική εικόνα σχετικά με όσα συμβαίνουν την περίοδο αυτή στον κόσμο της συμμόρφωσης εν μέσω επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο λόγος για τους Marshall S. Billingslea, Former Assistant Secretary, The United States Department of the Treasury, Senior Fellow, Hudson Institute και Iris Pilika, Senior Compliance Officer, U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Ο Marshall S. Billingslea, Former Assistant Secretary, The United States Department of the Treasury, Senior Fellow, Hudson Institute, είπε πως οι κυρώσεις δεν είναι υποκατάστατο της στρατηγικής. Αντιθέτως πρέπει να είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας η οποία συμπεριλαμβάνει την διπλωματία.

«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται», σχολίασε. «Πρέπει να είμαστε επιθετικοί στην επιβολή τους», είπε, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα.

Κατά τον αξιωματούχο, οι επαγγελματίες που εργάζονται σε τραπεζικά ιδρύματα πρέπει εντοπίζουν εμπορικές κινήσεις που ενδεχομένως να χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Iris Pilika, Senior Compliance Officer, U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) επικεντρώθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τους περιορισμούς εναντίον της χώρας.

Μίλησε για νομικές τροποποιήσεις που απαιτούνται όποτε επανεξετάζεται η κατάσταση. Συζήτησε περίπτωσεις κατά τις οποίες, στην επαναξέταση της κατάστασης, διαφαινόταν ότι η Ρωσία επιδιώκει αύξηση των εσόδων της για ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμη στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.

Αλλαγές γίνονται και στους οδηγούς εφαρμογής των κυρώσεων προς τους οργανισμούς, με βάση τις εξελίξεις, για τις οποίες επίσης έκανε σύντομη αναφορά.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου International Compliance Forum που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Συντονισμός του πάνελ έγινε από τον Μάριο Σκανδάλη Chief Compliance Officer, Bank of Cyprus Group και Πρόεδρο του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας.

Δειτε Επισης

Πρόθεση τερματισμού χρήσης του «Ιππόδαμου» από ΕΟΑ Αμμοχώστου-Πώς απαντά το Υφ. Ψηφιακής Πολιτικής
Invest Cyprus: Οι επιδόσεις του 2023 και η στρατηγική του 2024-Αιχμή του δόρατος ο τομέας της τεχνολογίας
Στα 3,2 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο το 2023-Δημιουργήθηκαν 2.500 νέες θέσεις εργασίας
Σε τροχιά υλοποίησης το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην Πάφο-Η βραβευθείσα αρχιτεκτονική μελέτη
Ελληνική Τράπεζα: Μακροπρόθεσμες επενδύσεις σ’ ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας
Πολυκλινική Υγεία: Κάλυψε μέρος των εξόδων αγοράς κινητών μονάδων από τον Σύνδεσμο «Θερμοκοιτίδα Αγάπης»
ΙδΕΚ: Ευκαιρίες χρηματοδότησης έως €150.000 σε επιχειρήσεις για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας
12ο Banking Forum & FinTech EXPO 2024: ΤΝ και ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
Επανεξετάζοντας τις εταιρικές συντάξεις
Το ARIS «A Really Inspiring Space» επιδιώκει να εμπνεύσει και να αναπτύξει νέα success stories