Οι αμερικανικές κυρώσεις, η περίπτωση της Ρωσίας και το κρίσιμο έργο των τμημάτων συμμόρφωσης των τραπεζών

Η επιβολή διεθνών κυρώσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη σύγχρονη γεωπολιτική σκηνή.

Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να πιέσουν χώρες ή οργανισμούς να συμμορφωθούν με διεθνείς κανόνες, η εφαρμογή τους αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες και προκλήσεις.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «International Sanctions Enforcement» παρείχε την γενική εικόνα σχετικά με όσα συμβαίνουν την περίοδο αυτή στον κόσμο της συμμόρφωσης εν μέσω επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο λόγος για τους Marshall S. Billingslea, Former Assistant Secretary, The United States Department of the Treasury, Senior Fellow, Hudson Institute και Iris Pilika, Senior Compliance Officer, U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Ο Marshall S. Billingslea, Former Assistant Secretary, The United States Department of the Treasury, Senior Fellow, Hudson Institute, είπε πως οι κυρώσεις δεν είναι υποκατάστατο της στρατηγικής. Αντιθέτως πρέπει να είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας η οποία συμπεριλαμβάνει την διπλωματία.

«Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται», σχολίασε. «Πρέπει να είμαστε επιθετικοί στην επιβολή τους», είπε, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα.

Κατά τον αξιωματούχο, οι επαγγελματίες που εργάζονται σε τραπεζικά ιδρύματα πρέπει εντοπίζουν εμπορικές κινήσεις που ενδεχομένως να χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Iris Pilika, Senior Compliance Officer, U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) επικεντρώθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τους περιορισμούς εναντίον της χώρας.

Μίλησε για νομικές τροποποιήσεις που απαιτούνται όποτε επανεξετάζεται η κατάσταση. Συζήτησε περίπτωσεις κατά τις οποίες, στην επαναξέταση της κατάστασης, διαφαινόταν ότι η Ρωσία επιδιώκει αύξηση των εσόδων της για ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμη στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.

Αλλαγές γίνονται και στους οδηγούς εφαρμογής των κυρώσεων προς τους οργανισμούς, με βάση τις εξελίξεις, για τις οποίες επίσης έκανε σύντομη αναφορά.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου International Compliance Forum που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Συντονισμός του πάνελ έγινε από τον Μάριο Σκανδάλη Chief Compliance Officer, Bank of Cyprus Group και Πρόεδρο του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας.

Δειτε Επισης

Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστασεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας
MASO Strategic: Εντάσσει δύο κορυφαία στελέχη στην ομάδα της, ενισχύει την στρατηγική της παρουσία στην διεθνή αγορά
H πρωτοβουλία «Back to School is for everyone» των Marks & Spencer-Συγκινητική στήριξη από το κοινό
Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και η προετοιμασία ενόψει… DORA
H. Dixon: O πολύπλοκος ρόλος του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων στον τομέα της συμμόρφωσης και η διαρκής ανάγκη
Οι αμερικανικές κυρώσεις, η περίπτωση της Ρωσίας και το κρίσιμο έργο των τμημάτων συμμόρφωσης των τραπεζών
Μάριος Σκανδάλης: Καθοριστικός για την επιτυχία του rebranding ο ρόλος των επαγγελματιών συμμόρφωσης
Hermes Airports: Προσφέρει δωρεάν φυτά στο κοινό στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
«Blackened Goggle Challenge»...Φιλανθρωπική ημερίδα κολύμβησης από την Καρολίνα Πελενδρίτου