Θωρακίστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας-Προσκλητήριο για νέους επενδυτές

Την άρση και των τελευταίων αβεβαιοτήτων σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου σηματοδοτεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επικυρώνει την κοινή απόφαση της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ για τον επιμερισμό σε ποσοστό 50-50% του ρίσκου από έκτακτο περιστατικό που θα διέκοπτε το έργο.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πλέον ο project promoter του έργου αισθάνεται απολύτως ασφαλής ότι το έργο προχωρά κανονικά και ότι δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προσφέρει τα αναγκαία πολιτικά αλλά και οικονομικά εχέγγυα ασφάλειας. 

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις τελευταίες εξελίξεις και την άρση των τελευταίων εκκρεμοτήτων ενημερώθηκε σχετικά και ο στρατηγικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, η State Grid, μέσω του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Qu Qi, ο οποίος προέρχεται από την κινεζική εταιρεία.

Ανάλογη ενημέρωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να γίνει και προς τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι το έργο είναι ενταγμένο στα project κοινού ενδιαφέροντος έχοντας εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.

Ουσιαστικά με την ΚΥΑ μπαίνει οριστικό τέλος σε έναν κύκλο αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε γύρω από το project με αφορμή τις ρυθμιστικές και πολιτικές εκκρεμότητες, οι οποίες για αρκετό χρονικό διάστημα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο project promoter, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον στα επόμενα βήματα, με έμφαση στην προετοιμασία της εισόδου νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI.

Ως γνωστόν τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει επαφές, οι οποίες μάλιστα έχουν μετουσιωθεί και σε μνημόνια κατανόησης για συμμετοχή στο έργο εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια στιγμή που υπάρχουν επαφές και με άλλους ενδιαφερόμενους. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το καλώδιο που έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Nexans, εντός της εβδομάδας ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να έχει επαφή και με την Siemens, η οποία αναμένεται να αναλάβει το έργο της κατασκευής των σταθμών μετατροπής, με τη σχετική σύμβαση να προβλέπεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Θωρακίστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας-Προσκλητήριο για νέους επενδυτές
Επικαιροποίησαν τις αποφάσεις τους για την ηλεκτρική διασύνδεση ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ
Μετά τις τράπεζες, πρόταση νόμου και για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το ΑΚΕΛ
Πραγματοποιήθηκε η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την ενέργεια (vid & pics)
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Τα σχέδια για απανθρακοποίηση και η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου- Η παρουσίαση Γιώργου Παπαναστασίου
«Ενέργεια για το μέλλον» στο πλαίσιο του Shorewinner-Με επιτυχία η υβριδική εκδήλωση έναρξης του έργου
Έδωσε... ρεύμα στην ηλεκτρική διασύνδεση η Βουλή των Ελλήνων-Στο 50-50 ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Σκυλακάκης για GSI: Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει-Παραγωγική η διαπραγμάτευση με Κύπρο