Έκαναν αγώνα δρόμου για τον ΦΠΑ οι υπεραγορές-Το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση και τι φέρνει η επόμενη μέρα

Σε ολονύχτιο αγώνα δρόμου επιδόθηκαν οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι τιμές των βασικών προϊόντων, στα οποία, για περίπου 16 μήνες, είχε επιβληθεί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Η εκ νέου επιβολή του ΦΠΑ 5% ή 19% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του καλαθιού για τα νοικοκυριά, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Παρόλο που η κατάργηση του μέτρου ήταν αναμενόμενη, εντούτοις δεν υπήρξε οποιαδήποτε εκ των προτέρων ενημέρωση προς τους λιανέμπορους, οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση της 25ης Σεπτεμβρίου, κλήθηκαν να επαναφέρουν, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, τις τιμές σε βασικά είδη στα προ μηδενικού ΦΠΑ επίπεδα.

Από τον Μάιο του 2023, το μέτρο έδωσε ανάσα στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα η κατάργησή του να προκαλεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

Σε παιδικές πάνες η μεγαλύτερη διαφορά

Η μεγαλύτερη αύξηση, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή για τα νεαρά ζευγάρια, αφορά τις παιδικές πάνες, στις οποίες επανέρχεται ο ΦΠΑ 19%. Για παράδειγμα, μία συσκευασία με τιμή πώλησης €13,5 (με μηδενικό ΦΠΑ), θα πωλείται πάνω από €16 (με ΦΠΑ 19%), δηλαδή σχεδόν €3 ακριβότερα.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι το βράδυ της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο των υπεραγορών, υπήρξε έντονη κινητικότητα και πυρετώδεις εργασίες, προκειμένου σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου να είναι αναγραμμένες στα ράφια οι αναθεωρημένες τιμές.

«Παρά τις δυσκολίες, την πίεση του χρόνου και την αναγκαία απασχόληση προσωπικού μέχρι αργά το βράδυ, οι υπεραγορές όφειλαν να συμπεριλάβουν στις επηρεαζόμενες κατηγορίες προϊόντων τον συντελεστή ΦΠΑ 5% ή 19%», τόνισε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι, για μία μεγάλη υπεραγορά, η αλλαγή στις τιμές ενδέχεται να αφορά μέχρι 3.500-4.000 κωδικούς προϊόντων.

Ανέμεναν σταδιακή κατάργηση του μέτρου

Κληθείς να σχολιάσει την κατάργηση του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά είδη, επεσήμανε ότι ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά όχι σε αυτή τη φάση.

«Εφόσον η Ε.Ε. προχώρησε σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη, καλώντας τα να τερματίσουν τα οριζόντια μέτρα και να υιοθετήσουν πιο στοχευμένες ελαφρύνσεις προς τους πολίτες, θα ερχόταν κάποτε η στιγμή που το μέτρο θα έπαυε να βρίσκεται σε ισχύ.

Ωστόσο, αναμέναμε ότι αυτό θα γινόταν σταδιακά, με την κατάργηση κάποιων κατηγοριών σε πρώτη φάση, ενώ σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως στα είδη κρέατος ή στα λαχανικά, στα οποία έχουν καταγραφεί έντονες αυξήσεις κατά τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε ο μηδενικός ΦΠΑ να παραμείνει για κάποιο διάστημα», εξήγησε σχετικά.

Οι λιανέμποροι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στην οποία κατατέθηκε αίτημα για επανεξέταση του ύψους του ΦΠΑ σε προϊόντα, τα οποία αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης για μερίδα πληθυσμού, όπως οι παιδικές πάνες, οι οποίες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19%, ενώ στο κάδρο της συζήτησης βρέθηκαν και άλλα βασικά είδη, όπως το χαρτί υγείας, στο οποίο η επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι επίσης 19%.

Δειτε Επισης

Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες
Κοντά στα τρία εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών το οκτάμηνο-Οι κύριες αγορές και ποια η δυναμική τους
Πήραν πίσω την εκδήλωση διαμαρτυρίας της 3ης Οκτωβρίου οι αγελαδοτρόφοι-Γιατί την ακύρωσαν
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Σώτος Ιακωβίδης και Χρύση Ιακωβίδου στην καμέρα του IN Business TV για τα 80 χρόνια του ομίλου MSJ (video)
Καθησυχάζει το υπ. Οικονομικών για το 1,5%, επιφυλακτικοί οι βουλευτές, δεν ψηφίζει τις γενικές αυξήσεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ
27η παγκοσμίως στο Global Innovation Index 2024 η Κύπρος-«Σε σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού»
Με ποια κριτήρια επιλέγουν παροχέα κινητής τηλεφωνίας οι καταναλωτές στην Κύπρο-Το επίπεδο ικανοποίησης
Το «πείραμα» της Σιγκαπούρης-Πού οδηγεί τις κινεζικές εταιρείες
Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα»