Powered by

Σταύρος Σταύρου: Νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες

Το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες επαναφέρουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο ως αναγκαιότητα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Cyta, οι οποίοι μετά την προ ημερών δίωρη στάση εργασίας την οποία πραγματοποιήσαν, κατέρχονται στις 16 του μήνα σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση στη βάση της προσφιλούς τακτικής των συντεχνιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, να κηρύσσουν συχνά και με μεγάλη ευκολία απεργιακά μέτρα, παραβιάζοντας τόσο τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων όσο και τη Συμφωνία για την Επίλυση Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες του 2004, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και στους πολίτες.

Η Συμφωνία του 2004 υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Μαρτίου 2004. Ωστόσο, σχεδόν ουδέποτε έγινε σεβαστή από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Συμφωνία συμπληρώνει τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων για αυτό και συνάδει απόλυτα με τον εθελοντικό χαρακτήρα του συστήματος εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται στην Κύπρο, ενώ επισημαίνεται πως για σκοπούς ομοιόμορφης ρύθμισης της επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες και στον δημόσιο τομέα, στις 2 Νοεμβρίου 2005 με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Συμφωνία επεκτάθηκε και στον δημόσιο τομέα.

Με βάση τη Συμφωνία ως ουσιώδεις καθορίζονται οι υπηρεσίες η διακοπή των οποίων θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή, την προσωπική ασφάλεια ή υγεία του συνόλου ή μέρους του πληθυσμού. Στη Συμφωνία υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες οι οποίες ορίζονται ως «Καθορισμένες Ουσιώδεις Υπηρεσίες», οι οποίες αφορούν έργα, εργασίες ή δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για:

  • Την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης.
  • Την εξασφάλιση λειτουργίας τηλεπικοινωνιών.
  • Την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
  • Την λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Την λειτουργία των φυλακών.
  • Την επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, περιλαμβανομένης και της Πυροσβεστικής.
  • Την ασφαλή λειτουργία της λιμενικής κίνησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2004 ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι το 2012, υπό το πρίσμα αδικαιολόγητων απεργιών από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που επέφεραν τεράστιες ζημιές στην οικονομία, η Βουλή ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα της απεργίας στα αεροδρόμια.

«Να μην παραλύει το κράτος…»

Τη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ζήτησε μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου, ξεκαθαρίζοντας την θέση του Επιμελητηρίου και του επιχειρηματικού κόσμου.

«Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι είμαστε εναντίον των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ή γενικότερα ενάντια στις απεργίες. Δεν είμαστε εναντίον σε αυτό το δικαίωμα. Αυτό που ζητούμε ως ΚΕΒΕ είναι να ρυθμιστεί το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες», τόνισε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Σταύρου υπέδειξε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να υπάρξει μια διαδικασία που θα γίνεται αποδεχτή και σεβαστή από όλες τις πλευρές, και όχι μονομερώς.

«Το τι ζητά το ΚΕΒΕ, και το είπαμε επανειλημμένως, είναι ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε αυτό το δικαίωμα. Χρειάζεται μια διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρχει ένας διάλογος με χρονοδιαγράμματα», επισήμανε ο κ. Σταύρου.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει κατάληξη μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει να δίνεται μια χρονική προειδοποίηση και μετά να κατέρχονται σε απεργία. «Πρέπει να υπάρχει ένας σκελετός για να μην παραλύει το κράτος», σημείωσε.

Επαναλαμβάνοντας πως η απεργία αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και ότι το ΚΕΒΕ δεν ήταν ποτέ εναντίον, ο Σταύρος Σταύρου υπενθύμισε τη σχετική ρύθμιση που έγινε για τα αεροδρόμια. «Θέλουμε μια τέτοια ρύθμιση σε όλες τις ουσιώδεις υπηρεσίες, όπου θα υπάρχει μια διαδικασία σεβαστή απ’ όλους», υπογράμμισε.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία και ο εργασιακός τομέας μαστίζονται από κρίσεις και αναταράξεις, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και φέρνει πολλούς τομείς οριακά στα πρόθυρα της απεργίας.

«Σίγουρα είναι ένα επείγον ζήτημα και ήταν πάντα επείγον, είτε έχουμε κρίση είτε όχι. Μια απεργία, αν παραλύσει το κράτος, θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει γίνει μια ρύθμιση», διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σημειώνεται πως το ΚΕΒΕ και γενικότερα οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, βρέθηκαν διαχρονικά σε συζητήσεις για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, εξ’ ου και το ότι δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση.

Σχετική πρόταση νόμου είχε καταθέσει στη Βουλή προ ετών και ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών-Πράσινο φως από τη Βουλή
Οριακές απώλειες για το ΧΑΚ την Πέμπτη
Οικονομία και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνάντησης Μάκη Κεραυνού με τον Πρέσβη της Ολλανδίας
Καθαρός αποδέκτης κονδυλίων €126 εκατ. από την Ε.Ε. η Κύπρος το 2023-Άντλησε €750 εκατ.
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος-Δεν αποκλείουν και κλιμάκωση
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Εγκαινιάζεται το νέο γραφείο της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Έρχεται μαζί με Κυριάκο Κακουρή η Nadia Calviño
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων