Powered by

Διατήρησε και τον Δεκέμβριο την δυναμική της η ιδιωτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Περισσότερες θέσεις εργασίας, από ό,τι αναμενόταν, πρόσθεσε τον Δεκέμβριο ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία μισθοδοσίας ADP, καταδεικνύοντας ότι η ισχυρή αμερικανική αγορά εργασίας θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Η κορυφαία οικονομία του κόσμου είδε την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνεται κατά 164.000 θέσεις εργασίας τον τελευταίο μήνα του 2023, αναφέρει η ADP, στοιχεία που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Νοεμβρίου για 101.000 θέσεις εργασίας.

Στο αποτέλεσμα αυτό οδήγησαν οι προσλήψεις στον τομέα αναψυχής και φιλοξενίας, αν και άλλοι τομείς, όπως η μεταποίηση, κατέγραψαν μείωση των θέσεων εργασίας.

"Επιστρέφουμε σε μια αγορά εργασίας που είναι σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με τον αριθμό των προσλήψεων πριν από την πανδημία", αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Νέλα Ρίτσαρντσον.

Η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε επίσης τον περασμένο μήνα, με τους εργαζόμενους που παρέμειναν στις θέσεις εργασίας τους να βλέπουν τους μισθούς να αυξάνονται κατά 5,4%, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο – παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνεται στην έκθεση.

"Τώρα που η αύξηση των μισθών έχει μειωθεί, κάθε κίνδυνος για ένα σπιράλ μισθών-τιμών έχει σχεδόν εξαφανιστεί", τόνισε η κ. Ρίτσαρντσον, αναφερόμενος σε μια κατάσταση όπου οι υψηλότεροι μισθοί πυροδοτούν την αύξηση των τιμών και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό.

Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, στηρίζοντας την κατανάλωση, παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό της ζήτησης και τη μείωση του πληθωρισμού.

Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ADP, οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών προσέθεσαν 155.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι κλάδοι παραγωγής αγαθών πρόσθεσαν 9.000. Η μεταποίηση, ωστόσο, κατέγραψε απώλειες 13.000 θέσεων εργασίας.

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ