Το νεοσύστατο Τμήμα του ΤΕΠΑΚ που ενδυναμώνει τη Λεμεσό ως κορυφαίο κέντρο πλοιοδιαχείρισης

Έτος καταλυτικών επιτευγμάτων για το Πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει το 2023 ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, με κομβικό σημείο την επέκταση στην Πάφο, μετά την ίδρυση της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας.

Την ίδια ώρα, ιδρύεται στη Λεμεσό εντός της χρονιάς το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτιλιακών, στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ολοκληρώθηκε η σύνταξη του κειμένου μελέτης για την δυνατότητα ίδρυσης μιας Πανεπιστημιακής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα, μια πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην εξέλιξη των θαλάσσιων επιστημών και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2023, μεγάλωσε, προχωρώντας στη μεγαλύτερη ανάπτυξη από ιδρύσεώς του, η οποία σχετίζεται με την ταυτόχρονη ίδρυση μιας νέας Σχολής, δυο ακαδημαϊκών Τμημάτων και μιας Ακαδημίας.

Η νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας η οποία στεγάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πάφο περιλαμβάνει το Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και την Ακαδημία που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα.

«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και της τοπικής οικονομίας της πόλης της Πάφου και η ίδρυση της Σχολής Τουρισμού συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Από τον Σεπτέμβριο υποδέχεται τους φοιτητές το νέο Τμήμα
Με τις έξι υφιστάμενες Σχολές να παραμένουν στη Λεμεσό, ταυτόχρονα ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, τον Σεπτέμβριο του 2024 το ΤΕΠΑΚ θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές στο νέο αυτό τμήμα.

«Η Λεμεσός είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως και ο τομέας της ναυτιλίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της πόλης», υπογραμμίζει σχετικά ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Τονίζεται ότι το νέο Τμήμα θα προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών με ναυτιλιακές επιχειρήσεις για αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών του τομέα, συμβάλλοντας στο να καταστεί η Λεμεσός ένας ευρωπαϊκός κόμβος ναυτιλίας.

Τμήμα Ναυτιλιακών
Το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτιλιακών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας θα προσφέρει τα πρώτα αμιγώς προσανατολισμένα στη ναυτιλία προγράμματα σπουδών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Το Τμήμα Ναυτιλίας είναι νεοσύστατο, παρόλο που ο κλάδος της ναυτιλίας αποτελούσε μέρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από την ίδρυσή του. Ο κλάδος των ναυτιλιακών έχει ήδη επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά το επίπεδο των αποφοίτων του και έχει κερδίσει τον σεβασμό της τοπικής βιομηχανίας.

Ως το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσφέρει απαράμιλλης ποιότητας εκπαίδευση στη ναυτιλία, την εφοδιαστική αλυσίδα την επιμελητεία και τις μεταφορές, το Τμήμα Ναυτιλίας είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις εξωτερικές ευκαιρίες που προκύπτουν, για να ενισχύσει τη θέση του και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους φοιτητές, τους αποφοίτους, αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενά μέρη με τα οποία συνεργάζεται.

Πανέτοιμο για το επόμενο σημαντικό άλμα όσον αφορά την ανάπτυξή του, το Τμήμα και τα μέλη του είναι ανοικτά σε διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί αμοιβαία αξία σε αυτόν τον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα.

Επιπρόσθετα, είναι πρόθυμο να παρέχει τεκμηριωμένη υποστήριξη στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολιστικών και ολοκληρωμένων ναυτιλιακών πολιτικών, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, αφού ο τομέας της ναυτιλίας ανθεί συνεχώς και θα αποτελεί πάντοτε βασικό πυλώνα της κυπριακής και διεθνούς οικονομίας.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ναυτιλιακών εστιάζει ειδικά στον τομέα της Ναυτιλίας, προσφέροντας ένα καθαρά προσανατολισμένο στη Ναυτιλία πτυχίο.

Το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών είναι μοναδικό, καινοτόμο από άποψη σχεδιασμού, υψηλής ποιότητας και το μοναδικό σε δημόσιο Πανεπιστήμιο, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους ή Ελλαδίτες φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα από τον μεγαλύτερο και συνεχώς εξελισσόμενο τομέα της κυπριακής οικονομίας.

Το πρόγραμμα είναι μοναδικό στον τομέα του και πιθανώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και των εργοδοτών της εγχώριας και ξένης ναυτιλιακής βιομηχανίας, μέσω προσφοράς καινοτόμων και κατάλληλα σχεδιασμένων μαθημάτων που αφορούν αποκλειστικά τη ναυτιλία.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αναπτύξει την ικανότητα των φοιτητών να αναλύουν, να κατανοούν και να αξιολογούν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου και των ναυτιλιακών αγορών, τη διαχείριση κεφαλαίων, τη διαχείριση ναυτιλιακών κινδύνων και τη διαχείριση μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
«Πλαφόν» για φοιτητές/τριες από τρίτες χώρες στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Βάζει φρένο στην άναρχη ανάπτυξη ο Ιωάννου-Η απόφαση του Υπουργικού για πεντάστερο στην Αγία Νάπα
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Πού επενδύουν οι Κύπριοι...Αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης της Freedom24
Pedalion Yachting: Νέα αποκλειστική συνεργασία με το ναυπηγείο COMITTI
Στην Κύπρο η πρόεδρος του ESMA Verena Ross για το Global Yield 2025
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)