Powered by

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία βελτιώθηκε τον Ιανουάριο

Ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 19,8 σε 22,8, τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023. Αύξηση έχει καταγραφεί στη βιομηχανία, τις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, ανακοίνωσε την Τρίτη το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (NSI). Ο δείκτης μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, σε μηνιαία βάση.

Ο σύνθετος δείκτης «Επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία» αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των βελτιωμένων εκτιμήσεων και προσδοκιών των βιομηχανικών επιχειρηματιών για την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Ευνοϊκές ήταν και οι προβλέψεις για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο δείκτης «Επιχειρηματικό Κλίμα στις Κατασκευές» ανέβηκε κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες ως αποτέλεσμα των αισιόδοξων εκτιμήσεων και προσδοκιών των επιχειρηματιών στον τομέα των κατασκευών για την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Η τελευταία έρευνα του NSI δείχνει ότι το μερίδιο των διευθυντικών στελεχών που αναμένουν αύξηση των τιμών πώλησης στις κατασκευές τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε στο 26,9%.

Ο σύνθετος δείκτης «Επιχειρηματικό Κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο» αυξήθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προσδοκιών των εμπόρων λιανικής για την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο. Οι έμποροι λιανικής δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες ως αποτέλεσμα των αισιόδοξων εκτιμήσεων και προσδοκιών των διευθυντών για την επιχειρηματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Οι απόψεις τους για την τρέχουσα και την αναμενόμενη ζήτηση υπηρεσιών είναι επίσης θετικές. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών, η πλειονότητα των διευθυντών αναμένει ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τους επόμενους τρεις μήνες.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί