Πώς… διάβασε το επιχειρείν τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη για την οικονομία

Με θετικό πρόσημο υποδέχθηκε ο εργοδοτικός κόσμος τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σε σχέση με την οικονομία και το επιχειρείν κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Αποτιμώντας τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εστίασε στις τοποθετήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη προς την κατεύθυνση ψηφιοποίησης του κράτους και μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανακοίνωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η εκπόνηση μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Επίσης θετικά αντικρίζει η ΟΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, την επικείμενη υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με συγκεκριμένες χώρες, που στόχο έχουν την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού το οποίο αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο η ΟΕΒ τόσο και το ΚΕΒΕ, θα έχουν στο αμέσως επόμενο διάστημα συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά τις οποίες θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις επί όλων όσων ζητημάτων απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας, αλλά και γενικότερα την οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αντωνίου εξήρε την σημαντικότητα της τοποθέτησης του Προέδρου για τις διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, για άντληση ξένου εργατικού δυναμικού, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην οικονομία καθώς το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ταλανίζει εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι τις εν λόγω διακρατικές συμφωνίες που σαφώς και θα διευκολύνουν το επιχειρείν, τις ενθαρρύνει η Ε.Ε., και συνεπώς, το θέμα προωθείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλο σημαντικό σημείο κατά τον κ. Αντωνίου είναι ότι έχει γίνει αποδεκτό πως πρέπει να γίνει ένα «έλεος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με το κρατικό μισθολόγιο, με τρόπο βιώσιμο.

«Η επιστράτευση εμπειρογνωμόνων από το ΔΝΤ για να εξεταστεί κατά τρόπο βιώσιμο, χωρίς να θυματοποιείται κανένας εργαζόμενος του δημόσιου τομέα, και να οδηγηθούμε σε ένα κρατικό μισθολόγιο που δεν θα αποτελεί βάρος για τον τόπο και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Αντωνίου τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πανέτοιμος από πλευράς του, να συνδράμει με την τεχνογνωσία του σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παγίδες που ενδεχομένως να προκύψουν σε μια προσπάθεια για μεγιστοποίηση θετικών αποτελεσμάτων.

Με την σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, αναφέροντας ότι ο ΠτΔ κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024 τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης και κάλυψε όλους τους τομείς της οικονομίας, η τοποθέτηση που ξεχώρισε είναι αυτή για μείωση της γραφειοκρατίας.

«Σίγουρα καταγράψαμε με αρκετό ενδιαφέρον την πρόθεση για μείωση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών λειτουργίας του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών με το κράτος», επεσήμανε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα άλλα σημαντικά ζητήματα για το οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αυτό της κυκλοφοριακής κίνησης, θέματα ενέργειας, θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τα εργασιακά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Διαβάστε ακόμη:

Δειτε Επισης

Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία