Ν. Χριστοδουλίδης: Μελέτη από ΔΝΤ για εξορθολογισμό κρατικού μισθολογίου-Οι δράσεις για την οικονομία

Την ανάθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), εντός του 2024, εκπόνησης μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλως για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης 2024.

Μιλώντας κατά την ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η διασφάλιση μιας ισχυρής οικονομίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στο τρίπτυχο:

Δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας τη σημαντική δουλεία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πακέτο με άμεσα και μεσοπρόθεσα μέτρων ύψους €196 εκατ. για στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι εντός του 2024 θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα μέτρα και δράσεις.

Ανακοίνωσε ότι εντός του έτους, τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα e-kalathi ενώ προωθείται και νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει ανώτερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας της χώρας», είπε και σημείωσε ότι «οι θετικές επιδόσεις επιβεβαιώνονται και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, που μας κατατάσσουν πλέον όλοι σε επενδυτική βαθμίδα.

«Οι αποφάσεις τους συνιστούν επιβράβευση της υπεύθυνης και μακριά από λαϊκισμούς οικονομικής πολιτικής και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ένα ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2024-2026, σημαντικά υψηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών μας και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο στόχος για το 2024 είναι να μειωθεί στο 72.5% του ΑΕΠ με βασική επιδίωξη την μείωση στο 60% το 2026.

Καθοριστικής σημασίας για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η συνεχής παρακολούθηση υλοποίησης του Προϋπολογισμού αλλά και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος για το 2024 είναι να προωθηθούν στην ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων, το 4ο και 5ο αίτημα πληρωμής, για εξασφάλιση ποσού ύψους €200 εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι προς αντιμετώπιση μιας χρόνιας στρέβλωσης, το 2024 ανατίθεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκπόνηση μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.

Εντός του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξουν εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για αναπτυξιακές δράσεις.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης:

  • Eντός του 2024, ολοκληρώνεται η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων με στόχο την αξιολόγηση αποζημιώσεων από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης: για τους κουρεμένους καταθέτες.
  • Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διοριστεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενισχύοντας το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και την προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • To 2024 θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για πράσινη φορολόγηση, η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για αντισταθμιστικά μέτρα προς άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης στην εφαρμογή νέων μέτρων και σχεδίων ή/και την ενίσχυση υφιστάμενων για αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.
  • Τoυς επόμενους μήνες υλοποιούνται τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Δικαιοσύνης. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δεν θα είναι χωρίς εμπόδια και δυσκολίες». είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.
  • Με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, μέχρι τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζεται οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων. Μέσω χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων θα χρηματοδούνται γενικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης επενδύσεις για ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό.
  • Το 2024 θα εμπλουτιστεί η πετυχημένη Στρατηγικής για Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντων με τη θεσμοθέτηση της Μπλε Κάρτας για προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε τομείς που εντοπίζονται ελλείψεις.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων. Εντός του 2024, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες συγκεκριμένες σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
  • Επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Πρωτογενή Τομέα και ανακοινώνονται συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες στον τομέα των τροφίμων ως καταλύτη καινοτομίας στις εγχώριες πρώτες ύλες καθώς και δημιουργία σύγχρονων υποδομών και μονάδων στον πρωτογενή τομέα. Στόχος η αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα από το 1,8% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
  • Σημαντική προτεραιότητα για το 2024, αποτελεί η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει και την ταχεία και έγκαιρη εξέταση των σχετικών αιτήσεων για απασχόληση ξένου εργατικού προσωπικού, ειδικότερα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με συγκεκριμένες χώρες για εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού μέσω διακρατικών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2024.

Δειτε Επισης

Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
ΚΕΒΕ: 97 χρόνια συνεισφοράς στην οικονομία
Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης