Κόβει τη συζήτηση για το ωράριο καταστημάτων ο Γιάννης Παναγιώτου-«Δεν αλλάζει...»

Τη θέση της Κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εξέφρασε εκ νέου ενώπιον της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, σε μία συζήτηση που αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν αναφέρει πως το θέμα είναι ξεκάθαρο και δεν βρίσκουν το λόγο να τίθεται στο τραπέζι κάθε λίγους μήνες. Την ίδια ώρα, κατά τη συνεδρία, είχαν εκφραστεί έντονα απόψεις για νομικό κενό, που υπήρχε αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και συγκεκριμένα στην απουσία διατάγματος εν ισχύ, που να ρυθμίζει το θέμα.

Τον περασμένο Νοέμβριο και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Επιτροπή Εργασίας είχε θέσει προς συζήτηση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και είχε ακουστεί πως η Κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε οποιαδήποτε αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα. Μία θέση που εξέφρασε ξανά ο αρμόδιος υπουργός, αφού η Βουλή ήθελε να δώσει συνέχεια στη συζήτηση, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από το θέμα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, πλέον υπάρχει ένα διαμορφωμένο εμπορικό περιβάλλον εδώ και μία δεκαετία, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας και η οικονομία ήταν σε ύφεση. «Έπρεπε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σήμερα το βασικότερο που πρέπει να λύσω άμεσα ως υπουργός Εργασίας είναι η ανεύρεση κόσμου για στελέχωση της αγοράς εργασίας. Τότε συνέβαινε το αντίθετο», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως τότε λήφθηκαν αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το εμπορικό περιβάλλον που ισχύει μέχρι και σήμερα, ενώ τόνισε πως μέσω αποφάσεων δικαστηρίου διασαφηνίστηκε ότι τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

«Εφόσον αυτό είναι ξεκάθαρο, λέω ότι είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την αλλαγή στην εκτελεστική εξουσία, δεν είχε τεθεί το θέμα από τους υποψήφιους η αλλαγή του περιβάλλοντος, με τρόπο δραστικό. Υπάρχει μία γενικότερη παραδοχή σε σχέση με το πώς αυτό το περιβάλλον λειτούργησε και θετικά για την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας, παρόλο που δεν υπάρχουν πολιτικές. Μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται χρειάζεται εκεί που είναι προβληματικό, να λειτουργούμε αντισταθμιστικά. Χρειάζονται όλοι να ξέρουν τους κανόνες».

Ο κ. Παναγιώτου, θέλησε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι υπάρχει ανάπτυξη της τεχνολογίας, που συνεπάγεται ότι καταστήματα λειτουργούν διαδικτυακά και όπως είπε «πλέον ο περιορισμός των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, που έχουν φυσική παρουσία πελατών, είναι κάτι που πρέπει να αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας».

Πρέπει να κωδικοποιηθεί η εφαρμογή του πλαισίου του νόμου
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το εμπορικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία, χρήζει κωδικοποίησης, για να μπορεί να εφαρμόζεται στην πράξη το πλαίσιο του νόμου, καθώς όπως εξήγησε ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων είναι διπλός, αφού από τη μία πλευρά εμπεριέχει την εργασιακή πτυχή και από την άλλη την εμπορική.

«Υπάρχει μία παραδοξότητα, το Υπουργείο Εργασίας που έχει ευθύνες για το εργασιακό θέμα, καταλήγει να ρυθμίζει πώς θα λειτουργεί το εμπόριο και η οικονομία και η ανάπτυξη. Κάτι που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου και γι’ αυτό θέλουμε να δούμε την κωδικοποίηση για να είναι βελτιωμένο το πλαίσιο. Να επισημάνω ότι στην πράξη, σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων που για μας είναι προτεραιότητα, θέλω να πω ότι το ποσοστό των ποινικών υποθέσεων για καταγγελίες σε σχέση με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταχωρήθηκαν από το Υπουργείο, είναι κάτω του 1%».

Αναφερόμενος στα νομικά κενά που πιθανόν να προκύπτουν, ο Γιάννης Παναγιώτου επεσήμανε πως «τα νομικά κενά είναι ούτως ή άλλως σημαντικά για τους νομικούς, που είναι δουλειά τους να εντοπίζουν αν είναι σωστά διατυπωμένοι οι νόμοι που εφαρμόζουμε. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε όποιες αλλαγές χρειάζονται στο νομικό πλαίσιο, να δρομολογηθούν, για να μπορούν να εφαρμόζονται οι νόμοι και να μπορεί η εκτελεστική εξουσία να εφαρμόζει τις αρμοδιότητές της. Όμως αυτό δεν αναιρεί εκείνο που είπα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το εμπορικό περιβάλλον και θα συνεχίσει να ισχύει».

Δεν έπεισαν οι αναφορές υπουργού

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, ο οποίος επεσήμανε πως είναι σεβαστή η θέση της εκτελεστικής εξουσίας, όμως δεν συμφωνούν με τη λειτουργία των καταστημάτων 365 ημέρες τον χρόνο. Όσον αφορά στο νομοθετικό κενό, ο κ Καυκαλίας έκανε λόγο για ντρίμπλα από πλευράς υπουργού. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει νομικό κενό. Υπάρχει ή όχι; Μπορεί μία Κυβέρνηση, ένα κράτος να λειτουργεί έχοντας κατά νου ότι δεν εφαρμόζονται πρόνοιες της νομοθεσίας; Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τη θέση ότι δεν υπάρχει νομικό κενό. Κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει».

Ο υπουργός Εργασίας θέλησε να πάρει το λόγο ξανά, για να απαντήσει για τη ντρίπλα του και επεσήμανε πως «πριν από δέκα μήνες είχαμε Προεδρικές και δεν είχαν αναφερθεί από κανένα υποψήφιο όλα αυτά. Είχαμε εκλογές, το ΑΚΕΛ υποστήριζε έναν υποψήφιο που δεν είχε αναφέρει ότι θα κλείνουν κάποια καταστήματα την Κυριακή επειδή αυτό είναι το σωστό. Η δική μας θέση είναι ότι διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, όπως γίνεται εδώ και δέκα χρόνια, δεν είναι σωστό. Ο κόσμος πάει μπροστά και όχι πίσω. Θα είναι παλινδρόμηση και δεν πρέπει να γίνει. Είναι καλό, παρά να δημιουργούμε εντυπώσεις για εργασιακό μεσαίωνα, αν έχετε ενημέρωση ότι κάπου δεν εφαρμόζεται, να μας ενημερώνετε».

Στη συνέχεια, υπέδειξε πως η εκτελεστική εξουσία λαμβάνει αποφάσεις μετά από γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους. «Η Κυβέρνηση δεν φοβάται. Κάνει τη δουλειά της, έχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει. Έχει αρμοδιότητες που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και λαμβάνει τις αποφάσεις σε αυτό το θέμα. Το να συζητούμε κάθε τρεις μήνες, για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, από τη στιγμή που έχουμε πει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι και να αλλάξει, δημιουργεί μία κατασκευασμένη εντύπωση ότι όλα είναι ρευστά και μπορούν να αλλάξουν και δεν είναι καλό για στην αγορά και στην οικονομία».

Η τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζουπή, παίρνοντας το λόγο, στην τοποθέτησή της, επεσήμανε πως η συζήτηση που γίνεται είναι ουσιαστική και παραγωγική και ως νομικός σύμβουλος του κράτους, η Νομική Υπηρεσία λαμβάνει υπόψη την πολιτική της Κυβέρνησης ότι υπάρχει αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι, το οποίο θα αποτυπώσουν σε νόμο. «Ακούσαμε με ενδιαφέρον όσα λέχθηκαν από τον υπουργό για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι υπάρχουν πολύ λίγες παραβιάσεις των αδειών και των δικαιωμάτων. Εκεί που υπάρχει ανάγκη για αλλαγή, εμείς είμαστε στο πλευρό σας».

Η τοποθέτηση αυτή δεν έπεισε τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος παίρνοντας και πάλι το νόμο τόνισε πως «δεν κατανοώ γιατί δεν μπορείτε να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους. Έπρεπε να ρυθμίζετε με διάταγμα το θέμα για της λειτουργίας την Κυριακή; Δεν υπάρχει σε ισχύ διάταγμα που να καθορίζει ότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά την Κυριακή».

Οι αναφορές Τσιρίδου σε Μαυρογιάννη και η απάντηση Καυκαλιά
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία τόνισε πως θέση του κόμματος είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θεωρούν ότι δεν πρέπει να συζητείται συνεχώς το θέμα στη Βουλή. «Το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές στήριξε ένα υποψήφιο που στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν είχε αναφορές για αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας».

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς θέλησε να απαντήσει στην κα. Τσιρίδου, υπογραμμίζοντας πως «η θέση σας στηρίζεται στο πρόγραμμα που ένας υποψήφιος δεν είχε εξαγγείλει αν θεωρεί ότι πρέπει να κλείνουν τα καταστήματα την Κυριακή ή όχι, δεν είναι δόκιμο. Εμείς θέλουμε να μην υπάρχουν παραβιάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Δειτε Επισης

Οι τελικές θέσεις του Υπ. Εμπορίου για το πλαφόν σε προϊόντα-Τι θεωρείται εύλογο κέρδος και η δυνατότητα του υπουργού
Σε λαχανικά, ψάρια και κρέας οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών-Μείωση σε κουλούρια, λάδι και αλεύρι
Mall of Cyprus: Ένας χρόνος θετικών αλλαγών μέσω πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το 2024
Εποχή των Παγετώνων: Ένα μοναδικό ταξίδι στην προϊστορία στο Kings Avenue Mall
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών οι διεθνείς τιμές του καφέ-Ερχονται ανατιμήσεις
Εβδομάδα εμπορίου πράσινης γραμμής... Ο στόχος και το κάλεσμα των διοργανωτών στους επιχειρηματίες
Μείωση 11,2% στα αυγά εκκόλαψης για κρεατοπαρωγή τον περασμένο Νοέμβριο
H νέα τηλεοπτική διαφήμιση της Nespresso με τον George Clooney που γίνεται...Detective George(vid)
Ν. Μεσολογγίτης: Πλάνα επέκτασης για OJO το 2025-Τουλάχιστον δύο νέα καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα δύο στην Ευρώπη
Αυξήθηκαν τα παράπονα, επιστράφηκε σε καταναλωτές ποσό ύψους €3.240,76 το 2024