Άνοιξαν νέο παραθυράκι για αναστολές εκποιήσεων στην πλάτη των ευάλωτων

Συνεχώς νέους τρόπους για αναστολή της διαδικασίας των εκποιήσεων φαίνεται να σκαρφίζονται ορισμένοι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες ψηφίστηκε η αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει το ζήτημα, μετά από πολλούς μήνες αναβολής των διαδικασιών και συνεχών διαβουλεύσεων.

Την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή το κοινωνικό Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, φαίνεται πως βρήκαν νέα δικαιολογία για να δώσουν την ευκαιρία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να καθυστερήσουν περισσότερο τις διαδικασίες εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, κατά την ψήφιση της πρότασης νόμου που προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, για τους αιτητές του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης», ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης κατέθεσε τροπολογία η οποία προνοούσε αναστολή του πλειστηριασμού ακινήτων αιτητών, οι οποίοι υπέβαλαν ένσταση για απόρριψή της συμμετοχής τους στο σχέδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένστασης.

Η τροπολογία τελικά εγκρίθηκε, παρόλο που όπως επεξηγήθηκε δεν ήταν αναγκαίο, σκορπίζοντας φανταζόμαστε χαμόγελα ικανοποίησης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν πλέον ένα νέο τρόπο για να κερδίσουν χρόνο στις διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον τους.

Ο κ. Παπαδούρης ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία τους επεκτείνει το δικαίωμα πέραν της αίτησης και στην ένσταση καθώς στο παρελθόν στο σχέδιο Εστία, παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρούσαν οι διαδικασίες, εντοπίσθηκαν ορισμένες που οδηγήθηκαν στο γραφείο του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου, όπου και επιτεύχθηκε η αναστολή του πλειστηριασμού.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν ήταν σαφείς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για το θέμα της ένστασης και δεν απαντήθηκε το ερώτημα για το πού προβλέπεται κάτι τέτοιο και γι’ αυτό η τροπολογία του κρίνεται αναγκαία.

Από την άλλη, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία καθώς έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους ότι περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο νόμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επίσης εξήγησε ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία Οικολόγων-Παπαδούρη, καθώς έλαβαν διαβεβαιώσεις από την βοηθό χρηματοοικονομικό επίτροπο και τις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ ότι η κάθε αίτηση θα είναι σε εκκρεμότητα μέχρι να παρθεί τελεσίδικη απόφαση και επομένως η τροπολογία είναι αχρείαστη.

Ωστόσο, η τροπολογία εγκρίθηκε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο παράθυρο σε κάθε στρατηγικό επενδυτή να εκμεταλλευτεί ένα σχέδιο το οποίο δημιουργήθηκε για τους πραγματικά ευάλωτους για να κερδίσει χρόνο μέσω διαδικασιών εξέτασης και ένστασης ακόμα κι αν είναι πασιφανές πως δεν εμπίπτουν στα κριτήρια εξ’ αρχής.

Τέτοιες ενέργειες τυγχάνουν εκμετάλλευσης από επιτήδειους «συμβούλους» οι οποίοι παρακινούν ακόμα κι άτομα που δεν κατέβαλαν ποτέ στη ζωή τους ούτε και μία δόση να καπηλεύονται διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Οι συγκεκριμένοι «σύμβουλοι» βέβαια, το κάνουν με το αζημίωτο αφού αμείβονται για τις συγκεκριμένες πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Μην σας προκαλέσει εντύπωση λοιπόν αν τις επόμενες βδομάδες ακούσετε ότι οι αιτήσεις για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης εκτοξεύτηκαν. Δεν θα προέρχονται από ευάλωτους, αλλά από κακοπληρωτές και τους συμβούλους τους κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να συμμετέχουν και στα πολιτειακά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Δειτε Επισης

My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών και μια προβληματική… εξίσωση από το ΑΚΕΛ
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP