Άνοιξαν νέο παραθυράκι για αναστολές εκποιήσεων στην πλάτη των ευάλωτων

Συνεχώς νέους τρόπους για αναστολή της διαδικασίας των εκποιήσεων φαίνεται να σκαρφίζονται ορισμένοι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες ψηφίστηκε η αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει το ζήτημα, μετά από πολλούς μήνες αναβολής των διαδικασιών και συνεχών διαβουλεύσεων.

Την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή το κοινωνικό Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, φαίνεται πως βρήκαν νέα δικαιολογία για να δώσουν την ευκαιρία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να καθυστερήσουν περισσότερο τις διαδικασίες εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, κατά την ψήφιση της πρότασης νόμου που προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, για τους αιτητές του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης», ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης κατέθεσε τροπολογία η οποία προνοούσε αναστολή του πλειστηριασμού ακινήτων αιτητών, οι οποίοι υπέβαλαν ένσταση για απόρριψή της συμμετοχής τους στο σχέδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένστασης.

Η τροπολογία τελικά εγκρίθηκε, παρόλο που όπως επεξηγήθηκε δεν ήταν αναγκαίο, σκορπίζοντας φανταζόμαστε χαμόγελα ικανοποίησης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν πλέον ένα νέο τρόπο για να κερδίσουν χρόνο στις διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον τους.

Ο κ. Παπαδούρης ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία τους επεκτείνει το δικαίωμα πέραν της αίτησης και στην ένσταση καθώς στο παρελθόν στο σχέδιο Εστία, παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρούσαν οι διαδικασίες, εντοπίσθηκαν ορισμένες που οδηγήθηκαν στο γραφείο του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου, όπου και επιτεύχθηκε η αναστολή του πλειστηριασμού.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν ήταν σαφείς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για το θέμα της ένστασης και δεν απαντήθηκε το ερώτημα για το πού προβλέπεται κάτι τέτοιο και γι’ αυτό η τροπολογία του κρίνεται αναγκαία.

Από την άλλη, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία καθώς έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους ότι περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο νόμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επίσης εξήγησε ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία Οικολόγων-Παπαδούρη, καθώς έλαβαν διαβεβαιώσεις από την βοηθό χρηματοοικονομικό επίτροπο και τις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ ότι η κάθε αίτηση θα είναι σε εκκρεμότητα μέχρι να παρθεί τελεσίδικη απόφαση και επομένως η τροπολογία είναι αχρείαστη.

Ωστόσο, η τροπολογία εγκρίθηκε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο παράθυρο σε κάθε στρατηγικό επενδυτή να εκμεταλλευτεί ένα σχέδιο το οποίο δημιουργήθηκε για τους πραγματικά ευάλωτους για να κερδίσει χρόνο μέσω διαδικασιών εξέτασης και ένστασης ακόμα κι αν είναι πασιφανές πως δεν εμπίπτουν στα κριτήρια εξ’ αρχής.

Τέτοιες ενέργειες τυγχάνουν εκμετάλλευσης από επιτήδειους «συμβούλους» οι οποίοι παρακινούν ακόμα κι άτομα που δεν κατέβαλαν ποτέ στη ζωή τους ούτε και μία δόση να καπηλεύονται διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Οι συγκεκριμένοι «σύμβουλοι» βέβαια, το κάνουν με το αζημίωτο αφού αμείβονται για τις συγκεκριμένες πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Μην σας προκαλέσει εντύπωση λοιπόν αν τις επόμενες βδομάδες ακούσετε ότι οι αιτήσεις για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης εκτοξεύτηκαν. Δεν θα προέρχονται από ευάλωτους, αλλά από κακοπληρωτές και τους συμβούλους τους κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να συμμετέχουν και στα πολιτειακά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Δειτε Επισης

Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών