Powered by

Στο 65% πλησίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκια τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός έφθασε το Δεκέμβριο στην Τουρκία το 64,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή, τροφοδοτούμενη κυρίως από τη σχεδόν συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, έφθασε το 2,9% σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος άρχισε και πάλι να αυξάνεται τον Ιούνιο, βρισκόταν το Νοέμβριο στο 62%.

Η άνοδος των τιμών αφορά ιδιαίτερα τα προϊόντα διατροφής (+72%), τις μεταφορές (+77,1%), την υγεία (+79,6%), την εκπαίδευση (+82%), καθώς και τα ξενοδοχεία και την εστίαση (+93,2%), σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής.

Αν και υψηλοί, οι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), οι οποίοι υπολογίζουν την άνοδο τιμών καταναλωτή σε 127,2%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 49% την 1η Ιανουαρίου για να φθάσει τις 17.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 520 ευρώ.

Παρά τις τακτικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, ο πληθωρισμός παραμένει ένα ζήτημα που καίει στην Τουρκία τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου για μια τρίτη θητεία- θέλει να κερδίσει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που πέρασαν το 2019 στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιό της από το 8,5% στο 42,5% από τον Ιούνιο προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, διατύπωσε στα τέλη Δεκεμβρίου την εκτίμηση πως η νομισματική σύσφιξη «πλησιάζει το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η πορεία προς τον αποπληθωρισμό».

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών
Σε νέα υψηλά επίπεδα ο χρυσός-Οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια