Powered by

Η Βουλή ενέκρινε το δωδεκατημόριο Φεβρουαρίου για ημικρατικούς οργανισμούς

Με το δωδεκατημόριο Φεβρουαρίου θα διενεργεί δαπάνες για τον μήνα Φεβρουάριο η πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών, ο προϋπολογισμός των οποίων δεν έχει ακόμα κατατεθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη με απόφασή της τη δυνατότητα σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2024, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του 2024. Το ποσό της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2023, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή στον μήνα Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς ούτε μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, μέχρι να εγκριθούν από τη Βουλή και να πάρουν την τελική τους μορφή οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου για το έτος 2024.

Κατά την έναρξη της συνεδρία της Ολομέλειας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το γνωστό ζήτημα της μη κατάθεσης των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών. Σήμερα, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί τρεις, ενώ δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή συνολικά 20. Επανέλαβε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και ότι θα πρέπει να δουν αν θα εξετάσουν οποιαδήποτε ρύθμιση για το θέμα. Είπε επίσης ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ένωσε τη φωνή του με την Πρόεδρο και είπε ότι το θέμα αυτό τίθεται από σχεδόν όλα τα μέλη της Επιτροπής αλλά και την Πρόεδρό της. Σημείωσε ότι κατά την εξέταση των προϋπολογισμών στη Βουλή προσπαθούν να διερευνήσουν γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες και διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για υποβολή των προϋπολογισμών για τους ημικρατικούς υπάρχει θέμα με την ταχύτητα συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι μαζί με τους ημικρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να γίνει η ίδια σύσταση και στα Πανεπιστήμια, τα οποία επίσης δεν έχουν καταθέσει ακόμα τους προϋπολογισμούς τους.

Στη σημερινή Ολομέλεια κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ο Προϋπολογισμός του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεις (ΚΥΠΕ) και ο Προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, ώστε να συζητηθούν στη συνέχεια από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Δειτε Επισης

Με ετήσια κέρδη 58% έκλεισε το 2024 το ΧΑΚ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης της οικονομικής πολιτικής οι αναβαθμίσεις-Οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Μ. Αντωνίου: Να τελειώνουμε με τα αντιπαραγωγικά κατάλοιπα και να ξεμπερδεύουμε με τα αντιαναπτυξιακά βαρίδια
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 2024-Αναβαθμίσεις, ανάπτυξη, εργασιακή κρίση και ενεργειακά
Με οριακά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στο 21% του ΑΕΠ οι κοινωνικές δαπάνες το 2022-Άγγιξαν σχεδόν τα 6 δις ευρώ
Αύξηση δείκτη βιομηχανικής παραγωγής 3,8% το δεκάμηνο
Γ. Δανός: Μεγάλο βήμα για να καταστεί η Κύπρος παγκόσμιος κόμβος στον τομέα διαστήματος-Τα μνημόνια με Invest Cyprus και Strategy
Στο 5,5% το δημόσιο επιτόκιο υπερημερίας-Στο 6% το δικαστικό επιτόκιο
Άποψη: Αφορισμοί, μηδενισμοί και η μεγάλη εικόνα της κυπριακής οικονομίας το 2024