Η «2050 Materials» που εστιάζει στην αειφόρο κατασκευή, καινοτομεί και ξεχωρίζει με ΑΙ

Για την καινοτομία την οποία ανέπτυξε διακρίθηκε η εταιρεία «2050 Materials» στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας 2023 της ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2024 σε μια λαμπερή τελετή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

KGB_1166 (1)

Συγκεκριμένα, η «2050 Materials» απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες». Η εταιρεία εστιάζει στην αειφόρο κατασκευή και παρέχει μια μεγάλη βάση δεδομένων για τα κλιματικά δεδομένα των κατασκευαστικών υλικών, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI.

KGB_0978 (1)

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o co-founder και CEO της «2050 Materials», Φάνος Χατζηκυριάκου, περιγράφει την καινοτόμο ιδέα για την οποία βραβεύθηκε η εταιρεία, μιλώντας ταυτόχρονα για τα μελλοντικά πλάνα, αλλά και για τις προκλήσεις που προκύπτουν.

viber_image_2024-01-11_18-18-04-537

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και τις υπηρεσίες/προϊόντα που προσφέρετε...

Η 2050 Materials είναι μια εταιρεία που εστιάζει στην αειφόρο κατασκευή. Προσφέρουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων για τα κλιματικά δεδομένα των κατασκευαστικών υλικών, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI για τη συλλογή δεδομένων και προχωρημένους υπολογισμούς LCA.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η 2050 Materials;

Η 2050 Materials απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της κατασκευής και της αρχιτεκτονικής, καθώς και σε οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την αειφόρο ανάπτυξη και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των κτιρίων.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η εταιρεία σας και γενικότερα ο τομέας σας και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συνεχής ανάγκη για προσαρμογή στις εξελισσόμενες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση νέων δεδομένων.

Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη.

Ποια ήταν η καινοτομία για την οποία ξεχωρίσατε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βράβευσή σας στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας 2023;

Η καινοτομία μας που μας έφερε τη βράβευση ήταν η ανάπτυξη ενός προηγμένου αλγορίθμου AI που βελτιστοποιεί τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την αειφόρο κατασκευή.

2050 materials 1

Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη βράβευση;

Η βράβευση αποτελεί επιβεβαίωση του σκληρού μας έργου και της αφοσίωσής μας στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι μια αναγνώριση της σημασίας της καινοτομίας στον τομέα μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα;

Στο μέλλον σχεδιάζουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην αειφόρο κατασκευή.

  • Αναλυτικά οι δραστηριότητες της 2050 Materials

Η εταιρεία δημιούργησε μια ολοκληρωμένη και προσβάσιμη βάση δεδομένων για βιώσιμα οικοδομικά προϊόντα, μαζί με ψηφιοποιημένα περιβαλλοντικά και υγειονομικά δεδομένα.

Σκοπός αυτής της καινοτομίας είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δομημένων και εύκολα καταναλώσιμων πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις βιωσιμότητας των οικοδομικών προϊόντων.

Η προσέγγιση πίσω από αυτή την ανάπτυξη περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης για τη συλλογή, τη δόμηση και την ταξινόμηση δεδομένων κατασκευαστικών υλικών από μη δομημένες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων.

Μία από τις βασικές πτυχές αυτής της καινοτομίας είναι η ικανότητά της να υπερβαίνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να παρατηρεί μετρήσεις κυκλικότητας των κτιρίων, καθώς και ορισμένες πτυχές της υγείας, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC).

Παρέχοντας ολοκληρωμένες και δομημένες πληροφορίες, η 2050 Materials στοχεύει να συμβάλει στη μείωση των ενσωματωμένων εκπομπών άνθρακα στο δομημένο περιβάλλον, με δυνατότητα μείωσης του 40% των εν λόγω εκπομπών.

Σε κλίμακα, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,8 γιγατόνους εκπομπών C02e ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των παγκόσμιων εκπομπών.

Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που συμβάλλει ενεργά στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής από τον κατασκευαστικό κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεγονός, που τοποθετεί την Κύπρο, για πρώτη φορά, στον παγκόσμιο χάρτη των ψηφιακών λύσεων βιωσιμότητας.

Δειτε Επισης

O John Malkovich συζητά με τον Alexander Weinstein και το κοινό-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η επόμενη Αvignon»(vid)
Έρχεται το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Συνέδριο «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή»
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Cisco Experience: Οι υπηρεσίες cloud και το Customer Engagement
Η Υφ. Ναυτιλίας στο Λονδίνο-Στόχος η προώθηση της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο ως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο
Βιώσιμη Υγεία: Η αναγκαιότητα του ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προχωρά το rebranding της Κύπρου-Οι ενέργειες που θα γίνουν, οι τομείς και οι χώρες εστίασης
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: 79ο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού Κολεγίων
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής