powered by

Το έργο του απερχόμενου Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Κύπρου- Τα επιτεύγματα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές

Οι συνεχείς και συνεχιζόμενες μεταβαλλόμενες συνθήκες στο σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός ποντοπόρου στρατηγικού μοντέλου ανάπτυξης, είπε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Δρ Αντώνης Στυλιανού, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο που έχει επιτελέσει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.  

Σημείωσε ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, έχοντας συμπληρώσει το 2023 50 χρόνια από της ιδρύσεώς της, προχωρεί πλέον σε νέα πλεύση, ανανεωμένη, βιώσιμη, παραγωγική, εξωστρεφής και με αναπτυξιακό ορίζοντα.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι στο νέο σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον τα λιμάνια θα αντιμετωπίσουν κολοσσιαίες προκλήσεις και η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι η πράσινή τους μετάβαση σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και η αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των νέων λιμενικών και ναυτιλιακών δεδομένων.

«Τα λιμάνια του αύριο και οι δραστηριότητές τους μετεξελίσσονται και οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των νέων δεδομένων που δημιουργούνται. Οι λιμενικές αρχές, οι διαχειριστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην λιμενική και ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν να αντιμετωπίσουν μια τεταμένη πολυπλοκότητα στις λειτουργίες και δράσεις τους, τις αυξανόμενες πιέσεις για βιωσιμότητα και την ενεργειακή τους μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό και κλιματικό τους αποτύπωμα», σημείωσε.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε, παράλληλα, ότι τα μελλοντικά λιμάνια θα δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα στην ευρύτερη βιομηχανία και δράση, συγχρονισμένο σε όλες του τις εκφάνσεις με τις θαλάσσιες, επί των ικριωμάτων, παράκτιων, χερσαίων και στην ενδοχώρα εργασιών και δραστηριοτήτων.

«Η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intell – AI), προηγμένων συστημάτων ανάλυσης, νοημοσύνης των μηχανών (Machine Learning), τεχνολογιών blockchain, επακόλουθων εφαρμογών και ενοποίησης δικτύων και τεχνολογιών προηγμένης εξαγωγής δεδομένων θα μετατρέψει το σημερινό λιμενικό περιβάλλον σε ένα εξελιγμένο ολιστικό σύστημα στο σύνολο του εύρους των δράσεων των λιμενικών εργασιών.

Το νέο μοντέλο θα έχει την δυνατότητα αυτοβελτίωσης μέσω της συνεχούς βελτιστοποίησής του, με ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ακρίβεια και την διαφάνεια», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, παρουσιάζοντας το συνολικό έργο της Αρχής για την περίοδο που καλύπτει από την εγκατάσταση του Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και την λήξη της θητείας του στο τέλος Ιανουαρίου 2024, αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα που αφορούν στον Οργανισμό, καταγράφοντας τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις που είχε και έχει να αντιμετωπίσει η Αρχή και τις προοπτικές της στο σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον.

Επί της ουσίας, καταγράφηκαν τα δεδομένα που αναπτύχθηκαν μετά την εμπορικοποίηση του Νέου Λιμανιού Λεμεσού στην προηγούμενη περίοδο και της εμπορικοποίησης του Λιμανιού Λάρνακας τον Απρίλιο του 2022, τονίζοντας το νέο, αναβαθμισμένο ρόλο της Αρχής στο πλαίσιο της εποπτείας και ρύθμισης αλλά και καταγράφοντας την σημαντική για τον Οργανισμό επιχειρησιακή δράση.

Έκανε, παράλληλα, μια ιστορική αναδρομή, και αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα στα λιμάνια, στη δημιουργία Υποδομών και Αναδομών.

Ο απολογισμός της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίουκαταγράφεται σε αναλυτική αναφορά έκτασης 244 σελίδων η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Αρχής Λιμένων Κύπρου (www.cpa.gov.cy).

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι αυτούς τους 30 μήνες το ΔΣ έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο, το οποίο αναδείχθηκε στο πλαίσιο των τριών αξόνων λειτουργίας του ΔΣ της Αρχής ήτοι της εξωστρέφειας, της νομιμότητας και της διαφάνειας

Σημείωσε ότι οι πλέον σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν την απόφαση για ανάπτυξη και επέκταση του Λιμανιού του Βασιλικού, την επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού, οι αναπτυξιακές δράσεις που έχουν αποφασιστεί στον τομέα της πράσινης μετάβασης της Αρχής Λιμένων Κύπρου, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού και την υιοθέτηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Όπως είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Αρχής, «η Αρχή Λιμένων Κύπρου, έχοντας συμπληρώσει το 2023 50 χρόνια από της ιδρύσεώς της, προχωρεί πλέον σε νέα πλεύση, ανανεωμένη, βιώσιμη, παραγωγική, εξωστρεφής και με αναπτυξιακό ορίζοντα».

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Αρχή αναδείχθηκε σε ένα από τους σημαντικότερους οργανισμούς δημοσίου δικαίου κοινής ωφελείας, προσφέροντας τα μέγιστα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 επηρέασαν την τότε ανάπτυξη της Αρχής Λιμένων Κύπρου, πολύ σύντομα όμως ο Οργανισμός πέτυχε να σταθεί ξανά στα πόδια του, να ορθοποδήσει και να πετύχει την ανάπτυξη την οποία είδαμε τα τελευταία 50 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της Αρχής.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, συνέχισε ο Πρόεδρος της, παραμένει ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής των κατεχόμενων λιμανιών, προφανώς ένεκα της τουρκικής εισβολής δεν υπάρχει οποιαδήποτε δράση.

«Τα λιμάνια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, του Καραβοστασίου, αλλά και οι κατεχόμενοι μας φάροι, έχουν κριθεί ως κλειστά λιμάνια, δεν είναι υπό την ευθύνη ή υπό την αρμοδιότητα της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο παρόν στάδιο και προφανώς αναμένουμε τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Αναφέροντας τα βασικά δεδομένα της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανού, αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό του Συμβούλιο, αναφέρθηκε στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, που ανέρχονται σε 214, στη συμμετοχή τους σε διεθνή φόρα / συνέδρια, που ανέρχονται στις 11, στις Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις / κοινωνική ευθύνη, που ανέρχονται στις 56, στις Επίσημες παρεμβάσεις τους, που ανέρχονται στα 70.

Άλλα βασικά δεδομένα της θητείας του Διοικητικού Συμβούλιο, συνέχισε, ήταν ο εξορθολογισμός παραχώρησης αδειών χρήσης χώρων στην Λιμενική Περιοχή Βασιλικού / Ζυγίου, η απόφαση ΔΣ για χωροταξική τοποθέτηση χρήσεων πράσινης μετάβασης / γαλάζιας οικονομίας στην λιμενική περιοχή Βασιλικού / Ζυγίου, η κατασκευή νέου κρηπιδώματος στο retained area του Νέου Λιμανιού Λεμεσού μήκους 80 μέτρων, το νέο χωροταξικό σχέδιο στο retained area του νέου Λιμανιού Λεμεσού, ο εξωραϊσμός του retained area στο νέο Λιμάνι Λεμεσού, η Ανακαίνιση Αίθουσας Συνεδριάσεων στο Κτήριο Διοίκησης του νέου Λιμανιού Λεμεσού, η αναβάθμιση Υπηρεσίας Συλλογής Αποβλήτων στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, η κατακύρωση προσφοράς για επέκταση / ανάπτυξη του Λιμανιού Λατσιού και η κατακύρωση προσφορών για υποστατικά της Αρχής στο Λιμάνι Πάφου.

Ανέφερε, επίσης, την παραχώρηση της αίθουσας «Εν Πλω» στο Δήμο Πάφου για αποκλειστική της χρήση ως πολιτιστική αίθουσα στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Αρχής Λιμένων Κύπρου, την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος κλειστής παρακολούθησης (CCTV) στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, την εγκατάσταση σημείου φωτογράφισης στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού στο πλαίσιο της πολιτικής branding της Αρχής Λιμένων Κύπρου, τις διαδικασίες για ένωση Παλιού Λιμανιού Λεμεσού με Μαρίνα Λεμεσού μέσω πεζογέφυρας, την ενίσχυση φύλαξης Λιμενικής Περιοχής Βασιλικού – Ζυγίου, την εκμίσθωση περιοχής ‘Αντέννων BBC’ στο Βασιλικό, την απόφαση ΔΣ για επέκταση του Λιμανιού Βασιλικού, την εγκατάσταση εποχούμενων αυτόνομων συστημάτων πυρόσβεσης, την εγκατάσταση Σταθμού Παρακολούθησης της Ναυσιπλοϊας στο Λιμάνι Λάρνακας.

Σημείωσε και την αγορά και εγκατάσταση εφεδρικού ραντάρ στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, την αγορά σκάφους περιπολιών – πρώτο στο είδος του για την Αρχή Λιμένων Κύπρου, την ανάθεση καθηκόντων σε λειτουργό της Αρχής Λιμένων Κύπρου ως Υπεύθυνου Συντονιστή Βοηθημάτων Ναυσιπλοϊας στο πλαίσιο της ευθύνης της Αρχής ως Φαρικής Αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εξορθολογισμό διαδικασιών ασφαλούς αποθήκευσης απόβλητου καυσίμου στο Λιμάνι Βασιλικού, την εφαρμογή ενιαίου ηλεκτρονικού συστηματος ελέγχου πρόσβασης στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, τον επιτυχή έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, τον επιτυχή έλεγχο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, την έναρξη διαδικασιών εγκατάστασης Σταθμού Παρακολούθησης της Ναυσιπλοϊας στην Λιμενική Περιοχή Βασιλικού – Ζυγίου, την Έκδοση Εγκυκλίων και Οδηγιών σε θέματα που αφορούν στη Διεύθυνση Ρύθμισης Λιμενικών Θεμάτων.

Αναφέρθηκε, παράλληλα μεταξύ άλλων, την απόφαση και υλοποίηση δημιουργίας αγκυροβολίου στην λιμενική περιοχή Βασιλικού – Ζυγίου για μεταφορά υγραερίου (LPG), την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση νέας πλωτής προβλήτας στο Λιμάνι Πάφου, την προκήρυξη διαγωνισμού και κατακύρωση για την εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης για την κατασκευή νέου κτηρίου γραφείων Σταθμού Παρακολούθησης της Ναυσιπλοϊας στο Λιμάνι Βασιλικου, την προκήρυξη για την κατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος στο Λιμάνι Βασιλικού, την εγκατάσταση νέου συστήματος πυρανίχνευσης στο Κτήριο Διοίκησης του Νέου Λιμανιού Λεμεσού, την ολοκλήρωση περιοχών ελέγχου Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, την εφαρμογή Κώδικα Δημόσιας Διακυβέρνησης, τη διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό της ΑΛΚ και την καταγραφή και έναρξη υλοποίησης δράσεων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. 

Όσον αφορά το σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ΑΛΚ αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που δραστηριοποιείται σε ένα συνεχές και ραγδαία μεταβαλλόμενο και αναπτυσσόμενο περιβάλλον τόσο σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι πάντοτε προνοητική, η Αρχή καθορίζει τις εξελίξεις στην λιμενική και ναυτική βιομηχανία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιλειτουργεί καταλυτικά στην ανάδειξη του λιμενικού προϊόντος της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα.

Η ΑΛΚ, συνέχισε, παραμένει σταθερή συνιστώσα στα λιμενικά δρώμενα του Τόπου, πλήρως βιώσιμη και ανεξάρτητη στα οικονομικά της, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας παράλληλα μια επιτυχημένη ιστορία, ένα αναβαθμισμένο παρόν και προοπτικές για το μέλλον «που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σημαντικές αναπτύξεις, να καθορίζουμε την στρατηγική και το όραμά μας για τα επόμενα 50 χρόνια και πολλά περισσότερα, πάντοτε προς όφελος της εξυπηρέτησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων του Τόπου μας».

«Η Αρχή Λιμένων Κύπρου συνέβαλε και συμβάλλει, επίσης, με καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του σημαντικού ειρηνευτικού ρόλου και αποστολής του Κράτους μας στην πολυτάραχη Ανατολική Μεσόγειο, με την παράθεση προς χρήση των δυο μεγάλων λιμανιών μας ως διαμετακομιστικοί σταθμοί κατά την διάρκεια της εκκένωσης και επαναπατρισμού υπηκόων ξένων χωρών από χώρες της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανού είπε ότι «οι τοπικές συνθήκες και το εθνικό οικοσύστημα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ειδικότερα για τα λιμάνια μας που βρίσκονται στον αστικό ιστό των πόλεων μας, όπου πρέπει να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε διασύνδεση λιμανιού – πόλης με οφέλη εκατέρωθεν».

Δειτε Επισης

12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Περισσότεροι από 30 εργοδότες σας περιμένουν στο 3o Job Fair
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου