Powered by

Θετικός αλλά με επιβράδυνση ο ΣΠΟΔ το τέταρτο τρίμηνο 2023

Παραμένει θετικός, αλλά παρουσιάζει επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που ετοιμάζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΟΕ, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ΣΠΟΔ "υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει ένα επιβαρυμένο γεωπολιτικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον στις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας".

Συγκεγκριμένα, οι εκτυλισσόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο έχουν επιδεινώσει το ήδη δυσμενές διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, ασκώντας αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στον ΣΠΟΔ καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΟΕ.

Ειδικότερα, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων επηρεάζει αρνητικά τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διατηρεί αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης και τον Δεκέμβριο του 2023.

Αντίθετα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο μπορεί να αποδοθεί τόσο στην υποχώρηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου όσο και στη μεγέθυνση διαφόρων εγχώριων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τον Δεκέμβριο 2023 ο ΣΠΟΔ Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,5%, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1,8% και 1,9% που κατέγραψε τους μήνες Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2023, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου αποτελείται απο μεταβλητές που επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου Brent Crude, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός