Powered by

Θετικός αλλά με επιβράδυνση ο ΣΠΟΔ το τέταρτο τρίμηνο 2023

Παραμένει θετικός, αλλά παρουσιάζει επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που ετοιμάζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΟΕ, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ΣΠΟΔ "υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει ένα επιβαρυμένο γεωπολιτικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον στις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας".

Συγκεγκριμένα, οι εκτυλισσόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο έχουν επιδεινώσει το ήδη δυσμενές διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, ασκώντας αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στον ΣΠΟΔ καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΟΕ.

Ειδικότερα, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων επηρεάζει αρνητικά τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διατηρεί αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης και τον Δεκέμβριο του 2023.

Αντίθετα, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο μπορεί να αποδοθεί τόσο στην υποχώρηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου όσο και στη μεγέθυνση διαφόρων εγχώριων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τον Δεκέμβριο 2023 ο ΣΠΟΔ Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 1,5%, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1,8% και 1,9% που κατέγραψε τους μήνες Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2023, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου αποτελείται απο μεταβλητές που επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου Brent Crude, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια