Powered by

Οι αναζητήσεις... Cyprus στην Google και η «πάσα» του 2023 για τον φετινό τουρισμό

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την επερχόμενη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, καθώς αναμένεται να υπάρξει συνέχεια από το πολύ καλό 2023, με τις προσπάθειες από όλους τους φορείς, για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και της συνδεσιμότητας της Κύπρου να είναι διαρκής. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σχετικά συγκρατημένοι, παρά την αισιοδοξία που δημιουργούν τα στοιχεία.

Οι κρατήσεις για το 2024 προς το παρόν, δείχνουν ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 2023, μία αρκετά καλή χρονιά αφίξεων για τη χώρα μας. Για χάρη των αριθμών, κατά το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 3.845.000 αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με 3.201.000 το 2022, δηλαδή αύξηση της τάξης του 20,1%, με τις αφίξεις το 2023 να προσεγγίζουν αυτές του 2019 που ήταν η χρονιά ορόσημο (3,3% λιγότερες από το 2019), σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αύξηση 12,3% κατέγραψαν και οι αφίξεις τουριστών τον Δεκέμβριο 2023 και ανήλθαν σε 123.630, σε σύγκριση με 110.041 τον Δεκέμβριο 2022, σημειώνοντας αύξηση 12,3%.

Και με βάση αυτούς τους αριθμούς, θα έλεγε κανείς ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η Google, έχουν μεταφραστεί και στις υψηλές αφίξεις του 2023. Πιο αναλυτικά, η Κύπρος, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που κοινοποίησε η Google, βέθηκε στην έκτη θέση των χωρών τις οποίες αναζήτησαν περισσότερο στο διαδίκτυο ως προορισμό ταξιδιού για το 2023 οι Βρετανοί, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Ελλάδα. Ακολούθησαν κατά σειρά στην πρώτη πεντάδα οι Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία. Πίσω από την Κύπρο την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι Ταϊλάνδη, Αίγυπτος, Μάλτα και Μαρόκο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Δεκέμβριο 2023, αφού αποτέλεσαν το 23,4% (28.973) των συνολικών αφίξεων, ενώ ακολούθησαν οι αφίξεις από την Πολωνία το 11,5% (14.233) και οι αφίξεις από την Ελλάδα το 10,3% (12.792).

Επιβεβαίωση για την καλή πορεία του 2023, ήρθε και από τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για το 2023 στη Μάλτα και την Κύπρο, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξεπέρασε το 20%, ενώ σε άλλα οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ ξεπέρασε το 10% (Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, το οποίο κατέγραψε μικρή μείωση (-0,1%).

Νωρίς ακόμα...

Ωστόσο, αυτού του είδους οι συνειρμοί-ότι δηλαδή οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο μεταφράζονται και σε αύξηση του τουρισμού-δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη ως απόλυτοι, όσο βάσιμοι κι αν είναι. Και αυτό, καθώς άλλο το τι αναζητούν γενικότερα οι χρήστες (έστω κι αν υπάρχει σχέση με τον τουρισμό) μέσω της Google και άλλο το τι εν τέλει θα πράξουν για να ταξιδέψουν.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων-ACTA, Χάρης Παπαχαραλάμπους, υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews αναφορικά με τα αποτελέσματα της Google ότι, «δείχνουν σαφέστατα μια τάση. Δεν σημαίνει ότι μετατρέπονται σε ουσία. Είναι σημαντικές για εμάς».

Επισήμανε περαιτέρω ότι για τον εισερχόμενο τουρισμό, οι αριθμοί των κρατήσεων φαίνεται να κινούνται στα επίπεδα του 2023. Όσον αφορά τον εξερχόμενο, δηλαδή τα ταξίδια των κατοίκων της Κύπρου στο εξωτερικό, είναι ακόμη νωρίς να διαφανεί κάτι.

«Από τον Απρίλιο-Μάιο θα δείξει κάτι για τον εξερχόμενο. Βέβαια κάποιοι, θα προγραμματίσουν από τώρα, ειδικά αν σχεδιάζουν για πιο μεγάλα ταξίδια», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)