Μ. Χατζηπαναγιώτου: Θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία η ζήτηση-Πώς θα λυθεί το στεγαστικό

Την ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων και παθογενειών που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό, τονίζει ο CEO της Cybarco Development, Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Χατζηπαναγιώτου εκφράζει την εκτίμηση πως η ζήτηση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, επηρεαζόμενη κυρίως από τις εταιρείες ICT που επιλέγουν για έδρα τους την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει πως θα πρέπει το κράτος να παρέμβει στο στεγαστικό ζήτημα, πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορέσει να λυθεί με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηπαναγιώτου, η αυξημένη προσφορά θα μειώσει το κόστος, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν ένα ακίνητο σε πιο προσιτές τιμές.

Σημειώνοντας πως και το 2024 ο δρόμος για τον κλάδο των ακινήτων θα είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις, ο CEO της Cybarco Development εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να οδηγήσουν την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο.

Να καταστεί δηλαδή ικανή να διαδραματίσει ένα νέο περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Οι προκλήσεις για την οικονομία της Κύπρου θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το 2024, αν και οι εκτιμήσεις για το νέο χρόνο φαίνονται να είναι ενθαρρυντικές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπουν ότι θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης (2.7% και 2.9% αντίστοιχα), με τα «μηνύματα» για τον πληθωρισμό να είναι επίσης θετικά καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει μείωση στους επόμενους μήνες.

Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αντίθετα θα έλεγα πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, καθώς «στη γειτονιά μας» έχουμε ενεργά πολεμικά μέτωπα, κάτι που εντείνει την αβεβαιότητα.

Για τον κλάδο των ακινήτων, στον οποίο η Cybarco Development δραστηριοποιείται, προβλέπουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, επηρεαζόμενη κυρίως από τις εταιρείες ICT που επιλέγουν για έδρα τους την Κύπρο.

Θετικό είναι δε και το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων, με ένα ποσοστό γύρω στο 50% να προέρχεται κυρίως από ξένους αγοραστές.

Όσον αφορά την τοπική αγορά, αυτή εξακολουθεί να επηρεάζεται από τα υψηλά δανειστικά επιτόκια, κάτι που πιστεύω ότι σύντομα θα αλλάξει, αφού οι προβλέψεις αναφέρουν μείωσή τους το επόμενο διάστημα, κάτι που θα οδηγήσει αύξηση των αγορών και από τους Κύπριους.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Η κύρια πρόκληση είναι τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα.

Ειδικότερα, εάν τα δανειστικά επιτόκια εξακολουθήσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα συνεχίσουν και το 2024, αναπόφευκτα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Αν και τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα μας κρατούν όλους σε εγρήγορση, θεωρώ πολύ θετικές τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολογήσεων.

Τέτοιες αξιολογήσεις βελτιώνουν την εικόνα της Κύπρου ως επενδυτικό προορισμό και προσελκύουν ξένα κεφάλαια, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την οικονομία μας.

Ο στόχος για ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό κόμβο

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024; Θα κινηθεί με θετικό ή αρνητικό πρόσημο;

Κοιτάζοντας πίσω στο 2023, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο τομέας των ακινήτων διατήρησε και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του, ως ένας σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας.

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και αλλαγές, ο κλάδος της ανάπτυξης γης και οικοδομών επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αντοχή.

Απόδειξη τα θετικά αποτελέσματα του 2023: Συνεισφορά στο ΑΕΠ σε ποσοστό πέραν του 15% και 19% αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων σε σχέση με το 2022, με το 46% να προέρχεται από ξένους αγοραστές.

Αποτελέσματα που οφείλονται από τη μια στις γερές βάσεις του κλάδου, και από την άλλη στην ευελιξία και στα αντανακλαστικά των επιχειρηματιών του κλάδου.

Τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν από πλευράς του κράτους για την προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, ώστε να μεταφέρουν την έδρα τους στη χώρα μας (headquartering), φαίνεται να αποδίδει καρπούς, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

Την ίδια ώρα, το νέο προφίλ της Κύπρου που συνδυάζει τα σύγχρονα και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, τα γήπεδα γκολφ, τις μαρίνες και τους μοντέρνους γραφειακούς χώρους, έχουν δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον με προοπτικές ευημερίας για τους ντόπιους, τους επισκέπτες και τους επενδυτές.

Αυτές οι προοπτικές, μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, εάν καταφέρουμε να επιλύσουμε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Είναι πεποίθησή μου ότι μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα το 2024.

Ο στόχος μας άλλωστε είναι κοινός: Η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, και κατ’ επέκταση η ευημερία της Κύπρου και των ανθρώπων της.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις και αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Θα έλεγα η δημιουργία οικιστικών έργων/προορισμών, με υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων πιο άνετη.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, θα προχωρήσουν με πιο πράσινες αναπτύξεις υιοθετώντας κριτήρια ESG.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε να δημιουργούνται έργα φιλικότερα προς το περιβάλλον, ενεργειακά αποδοτικότερα και τεχνολογικά εξοπλισμένα, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις των αγοραστών ακινήτων.

Τα προβλήματα γύρω από τον τομέα των ακινήτων

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Προκειμένου να πετύχουμε την ανάδειξή μας σε περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα και παθογένειες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Το χρονοβόρο σύστημα αδειοδοτήσεων και τιτλοποίησης ακινήτων χρήζει άμεσης αλλαγής καθώς αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η εισαγωγή νέων, σύγχρονων, γρήγορων και ψηφιακών διαδικασιών πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το σοβαρότατο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, με την κατάρτιση μίας νέας στρατηγικής για εργαζόμενους από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, επιβάλλεται να ενισχύσουμε τη μετάβαση στις πράσινες κατασκευές καθώς και την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του Fit for 55.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και το 2024 ο δρόμος για τον κλάδο των ακινήτων θα είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις.

Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να οδηγήσουν την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο: Να καταστεί ικανή να διαδραματίσει ένα νέο περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών δηλώνει παρών στην προσπάθεια για συνεχή ανάπτυξη, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Κύπρο. Να οικοδομούμε το μέλλον.

Η αυξημένη προσφορά θα μειώσει το κόστος των ακινήτων

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Θα έλεγα ότι πολύ σημαντικό είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει με την απλοποίηση των διαδικασιών και την ανάθεση ευθυνών για κάποιες διαδικασίες σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, κάτι που θα έχει καθοριστική σημασία τόσο στον χρόνο όσο και στο κόστος αποπεράτωσής τους.

Θα πρέπει επίσης το κράτος να παρέμβει στο στεγαστικό ζήτημα, πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας στην Κύπρο, με τις αυξήσεις των ενοικίων αλλά και τις τιμές αγοράς ακινήτων να καθιστούν την εξασφάλιση στέγης από δύσκολη έως αδύνατη.

Αυτό θα μπορέσει να λυθεί με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Η αυξημένη προσφορά θα μειώσει το κόστος, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν ένα ακίνητο σε πιο προσιτές τιμές.

Η Cybarco Development στο 2024

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέες αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά;

Η Cybarco Development, ετοιμάζεται για την παράδοση των δύο μπροστινών πύργων και της δημόσιας πλατείας έκτασης 6,850 τ.μ. στο Trilogy Limassol Seafront.

Πρόκειται για ακόμη ένα success story για εμάς, καθώς μία νέα, ολοκληρωμένη κοινότητα βρίσκεται στα σκαριά.

Επιπλέον, το 2024 θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις εργασίες για την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου κτιρίου - 75% του οποίου έχει ήδη πωληθεί - το οποίο αποτελεί μέρος της δεύτερης φάσης της ανάπτυξης και περιλαμβάνει ιδιωτική όαση για τους κατοίκους.

Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει επίσης τις εργασίες της η ομάδα έμπειρων επαγγελματιών μας, η οποία έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται ενοικιάσεις, ακίνητα και κοινόχρηστους χώρους προσφέροντας στους πελάτες υπηρεσίες πεντάστερου ξενοδοχείου και lifestyle management.

Με τη μεγάλη επιτυχία των έργων μας Attikis Residences στη Λευκωσία και Thalassa Residences στη Λεμεσό, η εταιρεία μας έχει εξασφαλίσει γη σε προνομιούχες περιοχές και των δύο πόλεων, στις οποίες θα ξεκινήσουν νέα έργα εντός της χρονιάς.

Τέλος, στην πιο ειδυλλιακή περιοχή της Κύπρου, κοντά στη χερσόνησο του Ακάμα, με μόνο δύο ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες επαύλεις να είναι διαθέσιμες για πώληση, αποφασίσαμε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε με την ανέγερση άλλων τεσσάρων.

Επένδυση σε νέες τεχνολογίες

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον τομέα της τεχνολογίας, όσον αφορά στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και όλες τις ενέργειες προώθησης και πώλησης.

Ως εταιρεία έχουμε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και προγράμματα που στηρίζουν και διευκολύνουν την αποπεράτωση των στόχων μας και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που εργάζονται για εμάς και των πελατών μας.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)