Η αξιολόγηση του DBRS για EFSF και ESM-Σταθερή η τάση των δύο θεσμών
InBusinessNews 11:59 - 20 Ιανουαρίου 2024
Με ΑΑΑ αξιολογεί ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την τάση και των δύο θεσμών να αξιολογείται ως σταθερή.
Συγκεκριμένα, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο DBRS αναφέρει ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ αντικατοπτρίζει τις άνευ όρων και αμετάκλητες εγγυήσεις και υπερεγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως ορίζεται στη συμφωνία πλαίσιο EFSF, την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF αλλά και την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να υποστηρίξουν τον θεσμό.
Αντίστοιχα, αναφέρει ότι η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με ΑΑΑ αντανακλά τη συνολική πιστωτική ποιότητα των βασικών μετόχων του ESM, τη συλλογική τους δέσμευση να υποστηρίξουν τον θεσμό καθώς και τα πρόσθετα οφέλη διαφοροποίησης που προκύπτουν από κυβερνήσεις με αξιολόγηση ΑΑΑ, πέραν των βασικών κρατών.
Η εσωτερική αξιολόγηση του ESM, επίσης σε επίπεδο ΑΑΑ, υποστηρίζεται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση του, την ισχυρή και αποτελεσματική διαχείριση ρευστότητας και την ιδιότητα του ως πιστωτή.
Παράγοντες πιθανής υποβάθμισης EFSF και ESM
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, αναφέρει ο DBRS αν υπάρχει αξιοσημείωτη επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας ενός μεμονωμένου βασικού εγγυητή, ιδίως εάν αυτό αντικατοπτρίζει σημαντική αποδυνάμωση της συνοχής των βασικών κρατών μελών ή της δύναμης της πολιτικής τους δέσμευσης στη Νομισματική Ένωση.
Επιπρόσθετα, για τον EFSF μία πιθανή υποβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει αν η Γαλλία (ΑΑ (υψηλό), Σταθερό) ή η Γερμανία (AAA, Σταθερή) υποβαθμιστούν, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο λόγω της σταθερής τους τάσης. Για τον ESM, ένας παράγοντας υποβάθμισης θα μπορούσε να προκύψει αν υπάρχει ουσιαστική αποδυνάμωση της εσωτερικής αξιολόγησης του ESM.
Πάντως, όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η ισχυρή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η επακόλουθη αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών έχουν επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και ιδιαίτερα τις επενδύσεις σε κατοικίες. Επιπλέον, οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξήσουν το επιτοκιακό βάρος των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ τα επόμενα χρόνια.
"Ο Morningstar DBRS θα παρακολουθεί πιθανές αποκλίσεις στις οικονομικές, δημοσιονομικές και χρεωστικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα εάν αυτές οδηγούν σε χαμηλότερη συνοχή.
Οι αντιλήψεις για μεγαλύτερες αποκλίσεις ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ευρωσκεπτικισμό και θα μπορούσαν να φέρουν νέες προκλήσεις στην πρόσθετη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", σημειώνει.
Επιπλέον, αναφέρει ότι ο οίκος βλέπει επίσης θετικά τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης μεταξύ του EFSF και του ESM. Και οι δύο θεσμοί λειτουργούν υπό την ίδια διαχείριση και επωφελούνται από το ίδιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο επιτρέπει στις ομάδες τους να επιβλέπουν τις αποπληρωμές του χρέους και θα τους επιτρέψει να αναλάβουν γρήγορα μέτρα, εάν χρειαστεί.